2020. október 22. és 25. között rendezik meg a X. Mozinet Filmnapokat

Megkezdődött a jegyelővétel a legnagyobb nemzetközi filmfesztiválok sikereire.

Budapest mellett Békéscsaba, Debrecen, Győr, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Szeged, Szentendre, Székesfehérvár, Szolnok, Szombathely, Tapolca és Veszprém ad otthont a világ legnagyobb fesztiváljait megjárt nyolc filmnek, jóval a hazai országos mozibemutató előtt. Az egyes vetítésekre már megkezdődött a jegyelővétel. Az előadások szájmaszkban látogathatók, a mozikat pedig rendszeresen fertőtlenítik, hogy a filmrajongók a maximális biztonságban láthassák az év legjelentősebb art filmjeit. Több vetítés után izgalmas, a filmekben felvetett témákhoz kapcsolodó beszélgetést is rendeznek a budapesti Puskin moziban. Előzetes itt.

A négy Oscar-díjra jelölt A messzi dél vadjai rendezője, Benh Zeitlin az előző film spirituális folytatásaként újabb, képzelet és valóság határán egyensúlyozó történetet tár elénk. A Sundance-ről érkező Wendy a Newsday kritikusa szerint „Pán Péter történetének mozgalmas és erőteljes, elsősorban a felnőtteket megcélzó feldolgozása”.

A 77. Velencei Filmfesztiválon debütált Shannon Murphy bemutatkozó rendezése, az Amíg tart a nyár, mely egyszerre erőteljes, drámai és megdöbbentően humoros megközelítése egy letaglózó témának: amikor egy tinédzser lány számára az első szerelem egyben az utolsó is. A budapesti vetítés – okt. 23., péntek, 20 óra – után kerekasztalbeszélgetés Szabó Eszter Judit (Pszichoforyou) vezetésével. Beszélgető partnerek: Demetrovics Zsolt addiktológus és Kánya Kinga gyászterapeuta.

A Berlini Filmfesztiválról négy film is érkezik: Burhan Qurbani rendező feszes tempójú, mai társadalmi kérdéseket feszegető mozijában teljes egészében aktualizálta és újraértelmezte Alfred Döblin 1929-ben megjelent regénye, a Berlin, Alexanderplatz történetét. A Cultured Vultures cikke szerint a film „a klasszikus történet szerteágazó és rendkívül aktuális feldolgozása”. A budapesti vetítést – okt. 24., vasárnap, 19 óra – követően ezekről az aktualitásokról beszélgetünk Zentai Lillával, a Menedék Egyesület munkatársával a színpadon.

A DAU. a filmtörténet talán legambiciózusabb művészeti projektje. Ilja Hrzsanovszkij rendező az ukrajnai Harkovban egy szinte városnyi díszletben teremtette újra egy ’60-as évekbeli szovjet kutatóintézet és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra mindennapjait. Több mint 400 szereplő, két éven át, a nap 24 órájában élte meghatározott karaktere életét. Az előre kitalált történeteket a szereplők viszonyai alakították. A 700 órányi filmanyagból az első bemutatásra kerülő játékfilm a DAU. Natasa, mely a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Ezüst Medve-díjat nyert. A budapesti vetítés – okt. 22., csütörtök, 20.30 – után Kolozsi László kritikus beszélget a filmről Tamás Gáspár Miklós filozófussal.

Agnieszka Holland a Berlinalén debütált Sarlatán című filmjében egy végletesen ellentmondásos figura, a milliókat gyógynövényekkel kezelő Jan Mikolášek életét tárja elénk, aki több-kevesebb sikerrel működött a náci megszállás, majd kommunista uralom alá hajtott Csehszlovákiában. A Gunda pedig egyszerre intim portré egy állatcsaládról és megdöbbentő erejű dokumentumfilm, amely különleges vizuális megközelítéssel tesz fel súlyos morális kérdéseket. Gunda egyike a világon élő egymilliárd sertésnek. Ő is pusztán azért született, hogy beteljesítse az emberi civilizáció által neki szán sorsot: utódokat szül, majd élelemként szolgál. A film producere az állatok jogai iránt elkötelezett Oscar-díjas Joaquin Phoenix.

Az idén minden tekintetben rendhagyó Cannes-ból két film érkezik. A beszéd az év francia vígjátékmeglepetése. Intelligens humora, váratlan fordulatai és vizuális megoldásai biztosan sokáig velünk maradnak. A film főhősét, a 35 éves Adrient sógora felkéri, hogy beszéljen a közelgő esküvőjükön. De Adrien nincs olyan állapotban, hogy esküvői beszédet tartson, hisz barátnője nemrég szakított vele, őt pedig csak az érdekli, hogy visszaszerezze.

Cannes válogatásának egyik legnagyobb visszhangot kiváltó filmje, a Sweat amely az Indiewire írása szerint „az egyik legintenzívebb filmes betekintés a közösségi média árnyoldalaiba”. A történet főszereplője, Sylwia mindent a maximumon pörget, teljes életét az edzőteremben és az online térben éli. A látszólagos tökéletesség felszíne alatt azonban meg nem értettség, elzárkózás, magány és szeretetéhség rejtőzik, amit egy idő után már nem tud elrejteni a külvilág elől. A budapesti vetítés – okt. 24., szombat, 20.30 – után Kormos Anett humorista-újságíróval és Szirmai Gergely videóbloggerrel beszélgetünk. A Mozinet Filmnapok részletes programja az oldalon található.