Fesztiválsikerek és új magyar filmek premier előtt az Európai Art Mozi Napon

Speciális filmkínálat, fesztiváldíjas filmkülönlegességek.

Idén is remek filmekkel és elgondolkodtató történetekkel várja a mozirajongókat az Európai Art Mozi Nap, amelyet Európa-szerte több száz filmszínházban rendeznek meg november 8-án vasárnap. A nemzetközi eseményhez 26 magyarországi művészmozi is csatlakozott, a hazai programot nyolc új európai koprodukció és két új magyar játékfilm színesíti, amelyeket hetekkel az országos premier előtt láthat a közönség.

Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas kezdeményezésére immár ötödik alkalommal megvalósuló nemzetközi esemény az európai filmművészet sokszínűségét ünnepli, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a művészmozi, mint kulturális és közösségi tér fontosságára. Ezen a napon a programhoz csatlakozott filmszínházak – köztük 26 magyarországi művészmozi – speciális filmkínálattal, köztük fesztiváldíjas filmkülönlegességek premier előtti vetítésével várják a közönséget, természetesen a jelenlegi helyzethez igazodva fokozott odafigyeléssel az egészségvédelemre. Az 5. Európai Art Mozi Nap fesztivál-előzetese itt.

A változatos műfajú hazai filmkínálatban a Berlinben, Velencében díjazott filmdrámáktól a romantikus vígjátékon és gondolatébresztő dokumentumfilmen át a portréfilmig nyolc új európai koprodukció és két új magyar alkotás szerepel. A programhoz csatlakozott hazai art mozik – az Art-Mozi Egyesület csaknem teljes tagsága – ezekből válogatva alakították ki november 8-i műsorukat, amely keretében a filmeket hetekkel vagy akár hónapokkal az országos bemutatóik előtt láthatja a közönség.

Premier előtt látható lesz Anselma Dell’Olio Fellini – A lélek festője című olasz-francia-belga portréfilmje, amely a filmművészet idén száz éve született mestere, Federico Fellini előtti tisztelgés jegyében egy új nézőpontból vizsgálja a rendezőzseni munkásságát: archív interjúk, ikonikus filmrészletek, és pályatársakkal, neves rendezőkkel folytatott beszélgetések segítségével tárja fel Fellini sajátos kapcsolatát a spiritualitással és természetfelettivel. A film – amelyet az idei Cannes-i Filmfeszivál „Classics” szekciójába is beválogattak – december 3-tól érkezik a mozikba a Pannonia Entertainment forgalmazásában. Előzetes.

A Napsugár (Sole) című olasz-lengyel filmdráma érzékány témát dolgoz fel: egy várandós fiatal lány Olaszországba utazik, hogy – jó pénzért – örökbe adja születendő babáját. A fiúval, akinek a nagybátyja a „vásárló”, azaz jövendőbeli örökbefogadó, egy párnak adják ki magukat a hatóságok és mindenki előtt, hogy mielőbb megkapják az engedélyeket. A baba, Napsugár koraszülötten jön világra, ezért örökbeadás előtt még gondozniuk kell egy darabig, s a fiúban váratlanul felébred az apai gondoskodás ösztöne... Carlo Sironi Velencében Laterna Magica-díjat nyert alkotása november 19-től kerül a mozikba, a Pannonia Entertainment forgalmazásában. Előzetes.

Könnyedebb vizekre evez az Előzmények törlése című, Berlinben Ezüst Medve-díjat nyert francia-belga komédia, amelynek főhősei, három jóbarát Franciaország egyik vidéki kertvárosában küzdenek a 21. századi online technológia kihívásaival. Mindenáron törölniük kell az internetre kéretlenül felkerült tartalmakat, ezért harcba indulnak az életüket uraló adatfelhők ellen egy szélmalomban élő, jóindulatú hacker segítségével. Benoît Delépine és Gustave Kervern egyszerre szórakoztató, és a „behálózottság” veszélyeire rávilágító filmjét a Cirko Film mutatja be a hazai mozikban, december 24-től. Előzetes.

A Gunda című fekete-fehér, norvég-amerikai alkotás egyszerre intim portré egy tanyán élő sertéscsalád mindennapjairól és megdöbbentő erejű, szöveg nélküli dokumentumfilm, amely különleges vizuális megközelítéssel tesz fel súlyos morális kérdéseket. Főszereplője egyike a világon élő egymilliárd sertésnek, aki társaival együtt pusztán azért született, hogy beteljesítse az emberi civilizáció által neki szánt sorsot - utódokat szül, majd élelemként szolgál. A film, amelynek producere az állatok jogai iránt elkötelezett Oscar-díjas Joaquin Phoenix, december 10-től érkezik a mozikba a Mozinet forgalmazásában. Előzetes.

A Berlin, Alexanderplatz, Alfred Döblin 1929-ben megjelent kultregényének teljes mértékben a mai korra aktualizált és újraértelmezett feldolgozása szintén aktuális társadalmi kérdéskört vizsgál: képes lehet-e boldogulni és becsületes életet teremteni az Afrikából hajón érkezett, papírok nélkül élő Francis, miközben egyre mélyebbre sodródik Berlin alvilágába. Burhan Qurbani 5 Német Filmdíjjal elismert, Berlinben versenyprogramban szereplő feszes tempójú alkotása 2021. januárjában érkezik a mozikba a Mozinet forgalmazásában. Előzetes.

A valós és virtuális világ közti feszültség problémáját érinti Cannes 2020-as válogatásának egyik legnagyobb visszhangot kiváltó filmje, a lengyel-svéd Sweat, amely egy letaglózó erejű, rendkívül őszinte betekintés egy fitness influenszer látszólag tökéletes életébe. A történet főszereplője, Sylwia mindent a maximumon pörget, teljes életét az edzőteremben és az online térben éli. A felszín alatt azonban meg nem értettség, elzárkózás, magány és szeretetéhség rejtőzik, amit egy idő után már nem tud elrejteni a külvilág elől. A Mozinettől érkező film, amely az Indiewire írása szerint „az egyik legintenzívebb filmes betekintés a közösségi média árnyoldalaiba” 2021-ben kerül mozikba. Előzetes.

Különleges mozgóképes kísérlet eredménye a DAU. Natasa, amely minden idők egyik legambiciózusabb művészeti projektjének részeként született meg. Ilja Krzsanovszkij rendező az ukrajnai Harkovban egy városnyi díszletben teremtette újra egy ’60-as évekbeli szovjet kutatóintézet mindennapjait, amit 35mm-es  kamerákkal rögzített. A 2 éven át tartó kísérlet idejére több mint 400 színész és statiszta költözött be ebbe a mesterséges városba, hogy a nap 24 órájában egy meghatározott karakterekben éljék az életüket. A 700 órányi filmanyag feldolgozása évekkel ezelőtt kezdődött és még most is tart, az első bemutatásra kerülő játékfilm a DAU. Natasa, amely a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Ezüst Medve-díjat nyert. A hazai mozikba 2021. februárjában érkezik a Mozinet forgalmazásában.

Az Egy humorista élete című svéd filmdrámában Jonas Gardell regényíró a saját bestsellerét adaptálta filmvászonra. a felnőtté válással járó számtalan kihívásról és a beilleszkedés nehézségeiről. A történet főhőse Juha Lindstrom komikus, aki teltházas stand-up estjein a hetvenes évek svéd aranykorát idézi meg. Visszaemlékezésében azonban nemcsak az ABBA és Björn Borg, hanem nem éppen felhőtlen gyerekkora is megelevenedik, benne az iskolai zaklatások világával. Amikor egy régi iskolatárs váratlanul betoppan a fellépésre, szembesülnie kell a régi érzésekkel. A rangos Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon debütált alkotás november 19-től kerül a mozikba, a Vertigo Média forgalmazásában.

A programban két új hazai alkotás is is szerepel. Premier előtt látható lesz a magyar-román koprodukcióban készült Spirál, Felméri Cecília kolozsvári rendezőnő első nagyjátékfilmje. A Testről és lélekről Európai Filmdíjas színésznője, Borbély Alexandra, Bogdan Dumitrache román színművész (Anyai szív, Legjobb szándék) és Kiss Diána Magdolna (A nagy füzet, Fehér Isten) főszereplésével készült, thriller elemekkel és humorral is finoman átszőtt lélektani dráma egy különös szerelmi háromszög története. A film világpremierje az A kategóriás Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon volt, ahol a zsűri különdíjával ismerték el. A hazai mozibemutató november 19-én lesz, a film forgalmazója a Vertigo Média. Előzetes.

A másik új magyar film az idei Európai Art Mozi Nap hazai programjában Nagy Viktor Oszkár Becsúszó szerelem című romantikus komédiája, amely bepillantást enged a focidrukkerek ellentmondásos világába és a gyerekvárás mindenki életét fenekestül felforgató helyzeteibe. A történet főhősei egy elkötelezett fociultra és felesége, akik gyereket szeretnének. Miután kiderül, hogy a férfi meddő és az örökbefogadás lehetősége is elszáll, a nő utolsó esélyként megállapodik egy roma lánnyal, hogy a hamarosan születendő gyermekét magukhoz veszik. A humoros helyzetek és erkölcsi dilemmák sorát felvonultató vígjáték november 12-től érkezik a hazai mozikba, a Vertigo Média forgalmazásában.

A 5. Európai Art Mozi Nap részletes programja és az egyes mozik műsora az  oldalon olvasható. A magyarországi vetítéssorozat az NKA és az MMA támogatásával, az Art-Mozi Egyesület szervezésében valósul meg.