Magyarok a 18. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon

Szerdától országosan a Toldi Távmoziban nézhetjük a világ animációs termésének legjavát.

A november 25-én, szerdán kezdődő 18. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon a Toldi Távmozin keresztül az egész ország területén láthatóak lesznek a világ legjobb és legújabb animációs filmjei, köztük számos magyar alkotás is. A rövidfilmes versenyben fut majd Darabos Éva Pá kis Panelom!, Ulrich Gábor Dűne és Lantos Júlia Inkognitó című alkotása, míg a gyermekfilmek versenyében Orosz Judit Odakint, M. Tóth Géza és Jurik Kristóf Kuflik 2 - Tengerre kuflik!, valamint Ulrich Sára Kérdezős vers című munkáit láthatja majd a közönség. Idén 24 rövidfilm áll versenyben a legjobb film díjáért és 15 film a legjobb gyerekfilm díjáért. A november 29-éig tartó fesztiválon 52 alkotást – köztük három egészestés filmet – láthatnak majd a nézők. A nyitófilm az optimista kóbor kutyáról szóló Marona csodálatos kalandjai, levetítik az Annecy-ban és Bucheonban egyaránt díjat nyert A kedvenc háborúm című alkotást, míg a zárófilm a japán Ayumu Watanabe A tenger gyermekei című animéje lesz. Az Anilogue fókuszában idén Portugália áll, és két on-line workshop is színesíti majd a fesztivál kínálatát.

A fesztivál november 25-én 10 órakor kezdődik a négyéves gyerekek számára készült kisfilmek versenyblokkjával. Ebben lesz látható Orosz Judit Odakint című munkája, melyben egy kislány bújócskázás közben elmerül a kertben, majd egészen távolra keveredik onnan. Ulrich Sára Kérdezős vers című filmecskéjében – mely Tóth Krisztina versén alapul – egy kislány vicces és fura kérdéseket tesz fel az anyjának.

November 26-án 10 órakor a nyolcéves gyerekek számára készült kisfilmek versenyblokkjában vetítik majd M. Tóth Géza és Jurik Kristóf Kuflik 2 – Tengerre kuflik! epizódját, amelyből megtudjuk, hogy egy kiadós tavaszi zivatar után remekül lehet tapicskolni a pocsolyákban. Sőt, a jókora tócsa nem csak tapicskolásra alkalmas, hanem kalózcsatára is. November 26-án 19.30-kor a rövidfilmes versenyprogram első blokkjában vetítik majd Darabos Éva Pá kis Panelom! című munkáját. A film elején főszereplőnk arról értesül, hogy hamarosan el kell költöznie otthonából. Búcsúkönnye betonnehéz monolittá fejlődik.  November 27-én 19.30-kor a második blokkban lesz látható Ulrich Gábor Dűne című filmje, mely hullámzás képzelet és valóság között, ahol egy szörnyű titok rezeg a sejtjeinkben dúló szélben. Végül november 28-án 17-kor a rövidfilmes versenyblokkban lesz műsoron Lantos Júlia Inkognitó című alkotása, melynek főhőse, egy fiatal lány hidegháborúban él, ahol nem lőfegyver vagy bomba a harci eszköz, hanem az elidegenedés, a céltalanság, az önzés, és az ember elértéktelenedése. Idén 24 rövidfilm áll versenyben a legjobb film díjáért és 15 film a legjobb gyerekfilm díjáért. 

Két on-line workshop is színesíti majd a fesztivál kínálatát. Az elsőben – pénteken 15 órakor – a híres Amanita Design cseh számítógépes játékfejlesztő cég egyik munkatársa tart előadást új fejlesztéseikről, 17 órakor pedig Több, mint filmzene címmel Alpár Balázs tart játékos, interaktív, élmény-pedagógiára épülő zenei foglalkozást rendezőknek/vágóknak/producereknek azzal a céllal, hogy segítse a filmkészítők zenei és hangi koncepcióinak tudatosabb kialakítását.

A november 29-éig tartó fesztiválon 52 alkotást – köztük három egészestés filmet – láthatnak majd a nézők. A nyitófilm az optimista kóbor kutyáról szóló Marona csodálatos kalandjai, levetítik az Annecy-ban és Bucheonban egyaránt díjat nyert A kedvenc háborúm című alkotást, míg a zárófilm a japán Ayumu Watanabe A tenger gyermekei című animéje lesz. A vetítésekre előadásonként 1500 Ft-os áron válthatóak jegyek itt.

A 18. Anilogue az NKA támogatásával, a Francia Intézettel, a Japán Alapítvánnyal, a Camões Intézettel és a Cseh Centrummal együttműködve valósulhat meg. FB.