Új tudományos podcasttal jelentkezik a Műegyetem

Fókuszban a magyar innovációk!

Új, jövőformáló podcast sorozat indult: az Inno Sapiens a legaktuálisabb tudományos témákkal foglalkozik. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szakértői és ipari partnerei a tudomány, az oktatás és a gazdasági élet együttműködéséből létrejött hazai innovációkról beszélnek. Az évad nyolc epizódjában szó lesz a járműiparról, a modernizálódó gyógyszergyártásról, az energetika és a telekommunikáció jövőjéről is. Az Inno Sapiens első adásában a hibrid meghajtású járművek legnagyobb innovációs laborjának működésébe hallgathatunk bele. A sorozat a jövőnket meghatározó innovációs trendekről, kihívásokról és az ezekhez kapcsolódó BME kutatásokról és ipari projektekről számol be, ismeretterjesztő, tudományt népszerűsítő formában bemutatva a mindennapjainkat befolyásoló kutatási területek műegyetemi eredményeit.

A jelenkor tudományos vívmányai és találmányai nemcsak előre viszik az emberiséget, hanem lendületet adnak a gazdaságnak és versenyelőnyt az országnak, az alkotók és a témában jártas szakemberek számára pedig izgalmas élményekkel szolgálnak. Az Inno Sapiens – a Műegyetem tudományos podcast műsora – a Betone Studio közreműködésével készül, és azt kívánja bemutatni, hogy a kutatók és a piac kooperációja mire képes, de azt is, hogyan lesz egy ötletből mindenki számára hasznos újítás. Az izgalmas témákon a magát a tudomány megszállottjának valló Joós Andrea biológiatanár és tudománykommunikációs szakember kalauzolja végig a hallgatókat. Az első két epizódban a járműipar és a gyógyszergyártás jövőjéről lesz szó. A hallgatók audió sétát tehetnek a BME laboratóriumaiban, így ismerkedve meg többek között az elektromos motortesztelés folyamatával, valamint a folyamatos gyógyszergyártással és mindezek mindennapjainkat is befolyásoló hatásaival.

A podcast sorozat első epizódjában Közép-Európa legnagyobb innovációs laborját ismerhetjük meg. Becker Péter laborvezetőt, valamint a Rolls-Royce Hungary Kft. egyik igazgazóját, Zeitler Balázst a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központtal közös projektjükről, az együttműködésükről, a hazai járműipar meghatározó innovációs beruházásáról kérdezi Joós Andrea. A műsor második felében Déri Huba, a BME Z10 inkubációs központjában dolgozó Rollin Technologies startup csapat társalapítója legújabb, saját fejlesztésű indukciós áramkörének pozitív hatásairól mesél, amely az elektronikus rollerek töltési költségét és amortizációját is csökkenti.

Az Inno Sapiens második epizódja a modernizálódó gyógyszergyártás témakörével foglalkozik. Ebben a műsorban szintén bemutatkozik virtuálisan a BME egyik laborja, ahol a folyamatos gyógyszergyártás, valamint a homogenizálás metódusával ismerkedhetnek meg a hallgatók. Az adás második felében a BME és a Richter gyógyszeripari vállalat közötti együttműködést ismerhetjük meg, amiről dr. Greiner István, a Richter kutatási igazgatója, valamint dr. Marosi György, a Műegyetem professzora beszél. Az adás végén bemutatkozik a BME Z10 inkubációs központjában dolgozó SmartSense elnevezésű startup csapat is, amely okos szenzorok fejlesztésével foglalkozik.

Az Inno Sapiens első évadjának első része már elérhető a legnépszerűbb podcast lejátszókon.