Tímár Sára: Feljött immár az a csillag

A napokban jelent meg a Gryllus Kiadó karácsonyi sorozatán.

Tímár Sára generációjának egyedi hangú, kísérletező kedvű énekese 2011-ben nyerte el a Junior Príma Díjat magyar népművészet és közművelődés kategóriában. A Sebő együttes tagjaként került kapcsolatba az énekelt versek világával, a népi énekhang kreatív lehetőségeit pedig a Dalinda énekegyüttes alkotó alapítójaként keresi. Két lemezét (Minek nevezzelek, Református Hálaének népzenével) a Zeneakadémián mutatta be teltház előtt. Tímár Sára és zenekara megzenésítette Nemes Nagy Ágnes: Karácsony című versét, ehhez született egy videoklip, amit Tímár Benjámin rendező operatőr készített a Hagyományok Házában.

"Üres színházteremben állunk, közönség nélkül, soha nem gondoltuk, hogy ez megtörténhet. Nemes Nagy Ágnes Karácsony című versét hoztuk nektek ajándékba. Ez a vers gyönyörűen érzékelteti azt az állapotot, amiben sokan érezhetjük magunkat. Vágyakozunk a minket körülvevő sokféle sötétségből a fénybe. Ugyan még nő a sötétség körülöttünk, de ahogy sorra gyúlnak az adventi gyertyák és bevilágítja a teret, kívánom, hogy mindannyiunk szívébe így szülessen meg fokozatosan a hit, a remény, az öröm és a szeretet" - mondja az énekesnő az elkészült klip kapcsán. 

Karácsonyi kislemezéről így mesél az énekesnő:

„Feljött immár az a csillag, keljenek fel kik alusznak!” – Csendül fel gyönyörű karácsonyi énekünkben ez a mondat. Az esztendő jeles napjai keretet adhatnak életünknek, rátekinthetünk arra, hol is tartunk a szeretetté válás útján. Ebben a rendben kitüntetett helyen szerepel az év vége, amely mindig egyfajta belső összegzést, lezárást, várakozást, és újrakezdést jelent számomra. Nehezen érkezünk meg abba az állapotba, hogy felfogjuk a valóságát annak, mit jelent Krisztus születése. Nemes Nagy Ágnes verse számomra hűen tolmácsolja ezt a gondolatot, ezért választottam a lemez kezdőszámának. A hangulat a szürke, borongós állapotból halad a fény felé, ahogy a három király is lassan, lépésről-lépésre jut el a bölcsőig. Zeneileg is szerettem volna érzékeltetni ezt a folyamatot, ezért Szabó Dániel segítségével, a hagyományos karácsonyi énekek tisztaságát megőrizve, egy új zenei hangzást hívtunk életre, ami kilép a hagyományos karácsonyi énekekhez illő, kategorizált hangzásból.

Közreműködők:

Tímár Sára – ének

Szabó Dániel – cimbalom

Bolya Mátyás – koboz

Hargitai-Halászi Lehel – furulya

Nyitrai Tamás – hegedű

Fekete Márton – brácsa

Lelkes András – bőgő

Sarkadi-SzabóAlíz – ének

Hirdetés