Különleges esetek egy 101 éves állatkertben

A látogatókat két ausztrál helyszínen, Sydneyben és Dubboban is váró, 101 esztendős Taronga-állatkert lenyűgöző hely.

Kórháza az állatkert 5000 lakója mellett a környék bajba jutott állatait is ellátja. Az állatkert dolgozói, miközben évente 1400-1500 új beteget kezelnek, kiemelt figyelmet fordítanak a veszélyeztetett fajok szaporítására, így az őshonos, gazdag és különleges ausztrál állatvilág megőrzésére. A tízrészes Élet a Taronga-állatkertben ezen különleges hely, annál is különlegesebb lakóinak mindennapi életébe enged betekintést december 7-én 17 órától a Viasat Nature műsorán

 Nézzünk néhány izgalmas csemegét az állatkerti történéseiből!

Egy kacsacsőrű emlős párost Amerikába költöztetnek

A faj másik kontinensre történő áttelepítésére évtizedek óta nem volt példa. Amikor Churchill idején az angolok megkísérelték a szállítást, az állat sajnos nem élte túl az utazást. A San Diego-i állatkert szakemberei két hétig tanulmányozták a gombszemű állatkákat szállítás előtt, közben készítettek nekik egy különleges dobozt az útra, ami tartja a 20 fok körüli hőmérsékletet, amit igényelnek. Vajon sikerült a küldetés?

Ausztrália történetének egyik legnagyobb állatmentő akciója, amelyben a Viasat World is részt vett

A sorozatot épp a nagy ausztrál bozóttűz idején forgatták, amikor tízmilliószámra pusztultak el állatok a tűzvészben. A Viasat World adománygyűjtéssel, a Taronga-állatkert orvosai pedig tudásukkal segítettek a mentésben. A sorozat egyik epizódjában tucatnyi koala megmentését követhetjük figyelemmel.

Bepillantás egy állat halottasházba

Gondolta volna, hogy egy állatkertben nemcsak kórházra, hanem halottasházra is szükség van? Ha ugyanis egy állat tisztázatlan körülmények között pusztul el, a biztonság kedvéért boncolással állapítják meg a halál okát, nehogy olyan kórokozó lakjon az állatkertben, amely a társaira, vagy más fajokra is veszélyt jelenthet.

Az állatkórház nem mindennapi kihívásai

Az Élet a Taronga-állatkertben olyan nem mindennapi kérdésekre is választ ad, mint hogy hogyan lehet elaltatni egy több mint 200 kilós gorillát, miért és pontosan hol fáj egy kígyó háta, hogyan szedik le az atkákat egy veszélyes, halálos mérgű óriáspók testéről, vagy hogy egy krokodilnak szüksége lehet-e fogorvosra.