Online koncertet ad a Magyar Kultúra Napján az Anima Musicae Kamarazenekar

Január 22., péntek, 19:00 – Anima Musicae Kamarazenekar FB oldala.

Az évforduló kapcsán a XX. század magyar zenéjéből válogatva három, egymáshoz időben közeli és szórakoztató jellegében hasonló művet tűznek műsorukra: Járdányi Pál, Szervánszky Endre és Veress Sándor műveit, amelyek mellé egy századvégi alkotás társul. Tóth Armand 2000. évi Millenniumi Zeneszerző Pályázat díjnyertes alkotása, a Rippl-Rónai képekre reflektáló öt tételes műve egészíti ki időben és térben a zenei párhuzamokat.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát.

Az eredetileg 2020. őszére tervezett koncerten elsőként a születésének 100. évfordulóját ünneplő Járdányi Pál első jelentős - 20 éves korában írt - zenekari darabja, a Sinfonietta csendül fel, majd Szervánszky Endre Szerenádja, amely a háború utáni évek még bizakodó, lelkes légkörét idézi, szórakoztató, "divertissement" jellegével. A műsorban ezután Tóth Armand öt impresszionisztikus, vázlatszerű zenei kommentárja következik Rippl-Rónai képekhez, amely a szerző személyes élményvilágából táplálkozik. Befejezésül Veress Sándor Négy Erdélyi tánc című műve hangzik majd el, népzenei gyökerével szinte érezhetővé téve Erdély hegyeinek levegőjét. A művek háttere, zenei párhuzamai kapcsán Tóth Armand átvezetői adnak bepillantást.

Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezés alkalmat ad arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző szellemi értékeinket.

A koncert online közvetítése ingyenesen elérhető január 22-én, 19 órától az Anima Musicae Kamarazenekar közösségi oldalán.