Jordan B. Peterson: Túl a renden

Újabb 12 szabály az élethez.

A nagy sikerű 12 szabály az élethez szerzője, Jordan B. Peterson újabb kötettel jelentkezett, melynek anyagát jórészt kórházakban írta. A radikálisan őszinte klinikai pszichológus tehát saját betegségéből és gyengeségéből is erőt merített ahhoz, hogy másoknak erőt adjon. Előző könyvével ellentétben a Túl a renden azzal az átfogó problémával foglalkozik, hogyan lehet jövedelmező módon elkerülni a túlságosan is nagy biztonság és kontroll veszélyeit. Vagyis egyik lábunkat a renden belül kell tartanunk, míg a másikkal tapogatózva túl kell lépni rajta. A két könyv: a 12 szabály az élethez és a Túl a renden önállóan is megállják a helyüket, de azért íródtak, hogy reprezentálják a bennük közölt tartalom egyensúlyát. Ez az oka annak, hogy az első fehér, míg a második fekete kötésben jelent meg: együtt alkotnak egy egészet, akárcsak a taoista jin és jang.

A Túl a renden című nemcsak újabb 12 szabályt mutat be, melyek alapján könnyebben boldogulhatunk az életben, de ezúttal sokkal személyesebb, illetve archetipikusabb magyarázatokkal szolgál. Jordan B. Peterson minden egyes tézisét a saját életéből, pácienseinek problémáiból, illetve ősi, mitológiai és modernebb, mitológiai (például Harry Potter-könyvek) tudásból szűri le. Szabálykövetésre, ugyanakkor a szabályok ellen való lázadásra is buzdít, egyfajta egészséges egyensúlyra a konzervativizmus és a kreativitás között. Ezzel mégsem saját meglévő szabályai megszegésére ösztökél, hiszen az első 12 szabály a túláradó káosz megfékezésére szolgált, de nem kiirtására: valamennyi rendetlenségre, ösztönösségre, nyitottságra szükség van a fejlődéshez.

Peterson számos érdekes kérdésre rámutat a kötetben, illetve elindít minket az úton, hogy magunk mutassunk rá életünk lefontosabb sorspontjaira, a dolgokra, melyeken változtatnunk kell. A lelki utazás ezúttal a tudatalatti mélyebb, ősibb szintjeiről indul el, ugyanis minden egyes szabály és fejezet egy-egy erős képi szimbólumot, festett kártyát elemez ki, melynek vizualitása a psziché mélyén hat. A világhírű klinikai pszichológus ezúttal is roppant olvasmányos módon tálalja tanácsait, olyan szemléletesen, hogy szinte észre sem vesszük, mennyire alapvető elveket sorol el újra, mint az őszinteség, felelősség, fokozatosság, tisztesség, illetve a házasság, kultúra és természet tisztelete. A kötetből egyéb érdekességek mellett kiderül, mi köze van Vasembernek a sárkányölő, kígyóűző mitológiai hősökhöz? Mi a hasonlóság az alkimisták által emlegetett „kerek káosznak” J. K. Rowling kviddicséhez és az aranycikeszhez? Mit üzen az ősi Mezopotámia mítosza, a Enuma elis, és mi az a két dolog, melyben Freud tévedett? Mit jelent az, hogy Ozirisz szándékos vakságban élt, és hogyan kell értelmezni azt, hogy legyen akaratunk a látásra? Lehet, hogy Harry Potter is sárkányölő hős volt, amikor legyőzte a baziliszkuszt? Mi köze lehet Van Gogh Íriszeinek az örökkévalósághoz? Hogyan értsük azt, hogy nem szabad hagyni, hogy a tegnap végezzen velünk, és miként lehet megdolgozni a romantikáért? Egyáltalán mi a jó házasság titka? Peterson legújabb kötetében sem tagadja meg eddigi önmagát: nyers empátiával közelít hozzánk, hogy megmutassa nekünk, kik vagyunk. Sőt ennél sokkal többet is feltár, azt, hogy kik lehetnénk.

Dr. Jordan B. Peterson a 12 szabály az élethez című bestseller szerzője, amely világszerte több mint ötmillió példányban kelt el. Több évtizeden át dolgozott klinikai pszichológus professzorként a Harvardon és a Torontói egyetemen. Peterson mára a világ egyik legbefolyásosabb gondolkodója lett. YouTube-videóit és podcastjait világszerte több száz millióan hallgatták meg, globális könyvturnéjára több mint 250 000 ember volt kíváncsi.

Eredeti cím: Beyond Order – 12 more Rules of Life

Fordította: Novák Gábor

A magyar kötet a kinti megjelenéssel egy időben látott napvilágot.

Idézetek a könyvből

„A legnagyobb mitológiai hősök gyakran érkeznek a világra a legelőnytelenebb körülmények között.”

„Őszinte kommunikáció csak egyenlő felek között folyhat.”

„Kövesd a szabályokat, kivéve, ha azzal aláásod a céljukat!”

„Egykor minden szabály kreatív tett volt, amelyik megszegett más szabályokat.”

„Ki lennél, ha mindaz volnál, amit csak el tudsz képzelni?”

„Soha ne tedd, amit gyűlölsz.”

„Nemcsak az vagy, ami, hanem az, amivé válhatsz.”

„Bármilyen játék igazi győztese az, aki tisztességesen játszik.”

„Felelősség hiányában boldogság sincs.”

„Ne tagadd meg magadtól az életet.”

„Amikor a hanyagság elpusztítja a kultúrát, jönnek a szörnyetegek.”

„Nem te választod ki, mi érdekel, az választ ki téged.”

„Ha olyan keményen munkálkodsz egy dolgon, ahogy csak tudsz, megváltozol.”

„Mielőtt futni kezdesz, meg kell tanulnod járni.”

„Az igazi tekintély korlátot szab a hatalom önkényes gyakorlásának.”

„A létezés értelmének valódi oka: a nehézségre szükség van.”