Robotos szerelmi történet és a Good bye, Lenin! sztárjának első rendezése a magyar mozikban

Két berlini versenyfilmet mutat be a Cirko Film.

Véget ért a rendhagyó módon, online megrendezett Berlinale. A filmes szakma képviselői az interneten elérhető vetítéseken nézhették a filmfesztivál hivatalos programjába beválogatott filmeket. Kihirdették a díjakat is – a magyar filmkedvelők számára különösen nagy büszkeség, hogy két fontos elismerést is magyar alkotásnak ítéltek (a legjobb rendező díjával Nagy Dénest tüntették ki a Természetes fény c. filmért, a legjobb mellékszereplő pedig Kizlinger Lilla lett Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című művében nyújtott alakításáért).

A Cirko Film a Berlinale versenyprogramjából két német filmet hoz el a magyar mozikba. Az Ich bin dein Mensch egy robot–ember kapcsolatot elmesélő humoros, romantikus és filozofikus alkotás, amelynek főszerepéért a Berlinalén gyakran felbukkanó német színésznő, Maren Eggert nyerte el a legjobb színészi alakításért járó Ezüst Medvét. A film rendezője, Maria Schrader maga is Ezüst Medvével kitüntetett színésznő. A közeli jövőben játszódó film hol kacagtató, hol megrendítő módon feszegeti az örök kérdést: mi az, ami emberré tesz bennünket. Maren Eggert partnere a Downton Abbey-ből ismert brit színész, Dan Stevens, aki fergeteges humorral, hamisítatlan brit sármmal, ugyanakkor mély átéléssel alakítja az eleinte szervilisen készséges, majd egyre inkább autonóm egyéniségként viselkedő androidot.

Ezúttal a Good bye, Lenin!, az Én és Kaminski című filmek és Az elmeorvos sorozat sztárja, Daniel Brühl is a kamera másik oldalára állt: a Nebenan (lásd fotócímű versenyfilmben önmagát rendezte a Babylon Berlin egyik főszereplője, Peter Kurth oldalán. Brühl karaktere sikeres színész, aki épp egy szuperhősös produkció londoni meghallgatására indul, de a repülőtérre menet még beugrik kedvenc kocsmájába a Prenzlauer Berg nevű hangulatos berlini negyedben. Itt megszólítja egy lepukkant külsejű férfi, akiről hamar kiderül, hogy a szomszédja. A tragikomikus lélektani filmben a két férfi között kialakuló, egyre feszültebb beszélgetés során bontakozik ki két élet története. Eléri-e a repülőt a színész? Lehet-e megint ugyanolyan az élet, mint amilyen a sorsfordító kocsmai beszélgetés előtt volt? Brühl alakítása öniróniával teli, Peter Kurth figurájában pedig a fanyar humor váltakozik a torokszorító tragédiával. A film forgatókönyvét az ismert német regényíró, Daniel Kehlmann írta Daniel Brühl ötlete alapján.

A filmek magyar címe és a bemutatók időpontja egyelőre nem ismert, előreláthatólag az év végén kerülnek moziba a Cirko Film forgalmazásában.