Hétfői barangolás a klasszikus zene világába

Ismeretterjesztő kvízsorozatot indított a Budapesti Filharmóniai Társaság.

Hétfőnként egy újabb pandémia szülte különleges hétindító szokást iktathatunk be kulturális ingerekben szegényebb mindennapjainkba; szórakoztató módon, kvízjátékkal tesztelhetjük, vajon mennyire ismerjük a klasszikus zene világát. Mivel koncerteket nem lehet tartani, az Erkel Ferenc által alapított Budapesti Filharmóniai Társaság zenei ismeretterjesztő kvízsorozatot indított, amelyben humoros, könnyed stílusban invitálja közönségét tematikus klasszikus zenei kvízjátékaira.

Testaroli, Gemelli, Manicotti? Az impozánsan csengő elnevezések közül melyik rejt olasz zeneszerzőt, és vajon melyik az olasz gasztronómia legpopulárisabb elemének, a „pasta”-nak egy fajtája? Az első kvízben meglepő párosításként olasz zeneszerzők és olasz tészták nevei keveredtek. Ha úgy érzi, jártas mindkét területen; hódol az itáliai kulináris élvezeteknek és még a Mezzo operaközvetítéseit sem veti meg, ITT tesztelheti tudását.

Nőnap alkalmából a női zeneszerzők kevésbé ismert világába kalauzolt minket a Budapesti Filharmóniai Társaság csapata; Kodály, Schumann és Mahler feleségei maguk is komponáltak volna? Ki volt az első ismert zeneszerzőnő? Szálljon alá a női komponisták titokzatos világába és bővítse tudását ITT.

A Himnusz keletkezése és utóélete számos izgalmas, regényes fordulatban bővelkedik, melyről az Erkel Ferenc által alapított Budapesti Filharmóniai Társaság és az Erkel Ferenc Társaság készített dokumentumfilmet A Himnusz regényes története címmel. A filmben Juhász Anna irodalmár és Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője beszélget a vers és zene kapcsolatáról. Március 15-én, a dokumentumfilmben megismert érdekességekre kérdeztek rá a szerkesztők a kvízben. A játék során többek között megtudhatjuk ki volt a második helyezett a Himnusz megzenésítésére kiírt pályázaton, melyik nemzet himnusza a legrégebbi, és milyen elírás történt Erkel pályázatának jeligéjében.

Hogyan kerül egy kvízbe Nietzche, Einstein, IV. Béla magyar király vagy akár Torgyán József? Az e heti feladványban olyan világhírű írókat, tudósokat és politikusokat ismerhettünk meg, akik akár komponisták, híres zenészek is lehettek volna, ha a sorsuk kicsit másként alakul.

További információ itt.