Az online térben folytatódik a Határtalan Design/Design Without Borders kiállítássorozat

A 16 éves múltra visszatekintő projektben évente nagyjából 150 tervező kap bemutatkozási lehetőséget több, mint 10 országból.

A Határtalan Design, a régió egyik legjelentősebb független kiállítása és összművészeti rendezvénysorozata dizájnerek, bútortervezők, textiltervezők, ékszertervezők és más vizuális műfajokban tevékenykedő alkotók munkáit vonultatja fel. A projekt most a virtuális térbe költözik, és DWB VLOG néven közel 150 részt vevő dizájner tárgyait dolgozza fel rövid videókban. A sorozat online premierje május 7-én lesz.

A 2020 októberében megrendezett budapesti kiállítást egy pozsonyi, majd egy bécsi válogatás követte volna 2021-ben, ám a pandémia miatt ezek az események nem valósulhattak meg. A gazdag anyag most mégis bárki számára elérhetővé válik, a szó szoros értelmében határok nélkül, hiszen a szervezők egy nemzetközi szinten is innovatív felületet hoztak létre DWB VLOG néven, amely a DWB kiállítás 14 országból származó 154 résztvevőjének munkáit mutatja be 30-35 másodperc hosszú rövidfilmekben. A közel 150 kisfilmet tartalmazó teljes anyag premierje május 7-én lesz, majd a design without borders honlapján és Youtube csatornáján lesz elérhető.

A bemutató mellett az alapítók a FUGA Budapesti Építészeti Központban május 7-én 10:30 - 14:00 óra között egy online találkozót is szerveznek, amelyen harminc alkotó, partner szervezet prezentációit követhetik Los Angelestől Bukarestig. Ezt követően Góbi Rita Szegő Dávid (dob) zenéjére improvizált táncetüdjére kerül sor, a háttérben pedig Szigeti Szilvia erre az alkalomra készített Futuristic textilkollekciója lesz látható. Az esemény itt.  A program ZOOM-on lesz követhető, link a Facebook eseményben.

A Határtalan Design cím egyaránt utal a projekt nemzetköziségére, a régiós párbeszédre, az európai összetartozásra és az egyes művészeti ágak közötti átjárhatóságra. A kurátorok kifejezett szándéka, hogy a dizájn széles körű értelmezési lehetőségeit mutassák be. A fogalmat kiszélesítve a kreatív szemléletet és az innovációt helyezik fókuszba, amely a folyamatos inspirációszerzésre, a különböző társadalmi, szakmai, generációs csoportok párbeszédére, az eltérő vélemények ütköztetésére, az információk rendszerezésére és átadására épül. A dizájnalapú gondolkodás jelenti a fejlesztés, az oktatás, a stratégiaalkotás, sőt a problémamegoldás kiindulópontját is. A korábbi budapesti kiállításon és a DWB VLOG-ban egyenként is bemutatott alkotások, projektek, tárgyak a különféle művészeti ágak – a képzőművészet, a tárgy- és formatervezés, valamint a vizuális művészetek és az előadóművészet – termékeny egymásra hatásának jelentőségét hangsúlyozzák. A válogatás azonban nem csupán az alkotókat, de a társadalmi felelősségvállalás, a civil közösségek, az alkotók társadalmi szerepét és a hálózatépítés jelentőségét is kiemeli.

A DWB VLOG keretében a szűkebben értelmezett dizájntárgyak – egyedi, kis szériás és sorozatban gyártott bútorok, lakáskiegészítők, szőnyegek és lakástextilek – mellett prototípusok, kortárs ékszerek, a műfaji határokat szabadon értelmező projektek, a fenntartható fejlődést szolgáló, környezettudatos és a civil közösségek társadalomformáló szerepét hangsúlyozó felvetések, valamint a gasztronómia kulturális és kreatív összefüggéseit bemutató művek egyaránt szerepelnek egy egészen új artisztikus megközelítésben.

Határtalan Design/Design Without Borders kiállítás két kisebb projektje is bemutatásra kerül a DWB VLOGON belül. A kiállításnak évek óta elválaszthatatlan eleme a textiltervezők projektje, a TEXHIBITION. A Szigeti Szilvia textiltervező által hat éve életre hívott program a tervezők és gyártók együttműködését segíti. Harmadik alkalommal kapnak komoly szerepet a kortárs ékszertervezők, akiknek kiválasztásában olyan neves kurátorok vettek részt, mint Cornelie Holzach, a pfrozheimi Schmuckmuseum igazgatója, Elisabeth Heine, a pfrozheimi Schmuckmuseum meghívott kurátora, Susanne Hammer osztrák ékszerművész, Spengler Katalin művészeti író, gyűjtő, valamint a Határtalan Design szervezői. A szelekció célja, hogy a látogatók minél teljesebb képet alkothassanak a műfaj legprogresszívebb újdonságiról.

A Határtalan Design/Design Without Borders egyfajta tervezői hálózatként, platformként is működik, amely a különböző generációk közötti párbeszéd lehetőségének megteremtésére is törekszik. Ennek részeként a különböző művészeti és dizájniskolák, egyetemek hallgatóinak munkáit is megismerheti a közönség. 2020-ban a Design Academy Eindhoven 2019. évi „Graduate Show” -ja alkotóinak, a pozsonyi Academy of Fine Arts and Design öt tanszéke, a varsói Academy of Fine Arts két tanszéke, a pilseni Ladislav Sutnar Faculty of Design and Art of the University of West Bohemia két tanszéke, illetve a MOME Design Intézet hallgatóinak munkái láthatók. Az ékszerművészeti oktatással pedig a bécsi KunstModeDesign Herbststrasse – Abendkolleg Kunst SchmuckDesign tanszéke növendékeinek munkáin keresztül találkozhattak a látogatók.

A projekt a Nemzetközi Visegradi Alap fő támogatásával és a Pro Helvetia támogatásával valósult meg, kiemelt médiapartnere a Dezeen.