A Friss Hús Budapest nemzetközi rövidfilmfesztivál válogatásában mutatkozik be Csáki László Bagatelle című rövidfilmje

Az alig kétperces kísérleti film az orrfújás viszontagságairól szól, ami egy világjárvány idején igencsak aktuális témának tűnhet.

A Bagatelle Petri György azonos című versére készült, narrátora Csoma Judit. Az abszurd humorú filmben egyaránt megtalálhatóak a különböző technikával készült, kockánként rajzolt klasszikus 2D-animációk és az archaizált Super 8-as filmfelvételek.

A Friss Hús rövidfilmfesztivált Budapesten, a Toldi moziban, valamint az interneten rendezik meg május 27. és június 2. között. A Bagatelle-t a fesztivál versenyprogramjában vetítik majd.

Csáki László, aki a METU-n is tanít, gyakran adja hallgatóinak egyetemi vizsgamunkaként azt a feladatot, hogy készítsenek versadaptációt animációsfilm-formában. Ezúttal úgy döntött, hogy saját maga is filmen dolgoz fel egy verset. A rendező a Bagatelle-lel kísérletezte ki azt a hibrid technikát, amit a Kék Pelikan című, jelenleg készülő egész estés animációs filmjében is használ. A film operatőre, Horváth Árpád – aki a Kék Pelikanon is dolgozik – többek között a Super 8-as betétekért felel. A hangmérnök Érsek Lajos, aki szintén a Kék Pelikan hangcsapatát gazdagítja. A film gyártója az ULab Kft. és a 235 Productions, producerei Felszeghy Ádám, Kázmér Miklós és Juhász Péter.

A Kék Pelikan című filmről:

„Mit ér a szabadság, ha nem lehet vele élni?” A Kék Pelikan a szabadságvágy mindennél erősebb érzését mutatja be, és azt, hogy hogyan érhetjük el kreatívan a céljainkat – igaz történet alapján.

A Kék Pelikan az első egész estés animációs dokumentumfilm, amely a közelmúlt magyarországi történelmét idézi meg, fanyar humorral. A kézzel rajzolt animációs film az amerikai indie filmek stílusában, művészi igényességgel készül.

A késő nyolcvanas, kora kilencvenes évek szabadságmámora, a rendszerváltás idejének várakozással teli hangulata jelenik meg Csáki László fanyar humorú, erős és jellegzetes képi világú animációjában. A rendező éveken át készített interjúkat olyanokkal, akiknek az életére sorsfordító hatással volt a Kék Pelikan indigóval írt, hamisított vonatjegyekkel történő nemzetközi utazás. A képzőművész-rendező a legjobb történetekből néhány éve krétával készült képregényt rajzolt a Jurányi Galéria falaira, most pedig közösségi animációs dokumentumfilmet készít belőlük.

Az ULab Kft. és a 235 Productions gyártásában készülő film elnyerte a 2018-as Inkubátor Program támogatását.