Plakátok/Posters 7x75 Pécsett

75 éves grafikusművészek plakátkiállítása lesz az első új tárlat!

Plakátok/Posters 7x75 címmel nyílik meg május 20-án a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájának új kiállítása, amelyen 75 éves grafikusművészek alkotásai láthatók. Különös véletlen, hogy a magyar plakátművészet kiemelkedő alakjai közül hatan – Árendás József, Baráth Ferenc, Felvidéki András, Gyárfás Gábor, Molnár Gyula és Pinczehelyi Sándor – épp az idén töltik be 75. életévüket, és ugyancsak most lenne 75 éves Helényi Tibor (1946. február 18. – 2014. február 8.) is, akire a kiállításon bemutatott munkáival emlékezünk.

A művészek életkorukra fittyet hányva mind a mai napig aktívan alkotnak. Teszik mindezt a klasszikus plakátművészet hagyományait követve, de mindig meg is újítva azt. Igazodnak a fejlődő technikai feltételekhez, naprakészen felelnek korunk kihívásaira és aktuális kérdéseire.

Egész életművük és a kiállításon bemutatott munkáik is kiváló példái a plakátművészet halhatatlanságának és korszerűségének. Hiszen a plakátművészet az egyik legpopulárisabb műfaj, amely folyamatosan szem előtt van. Üzeneteket közvetít, ám ahhoz, hogy a képekkel terhelt világunkban hatásos eszköze legyen a kommunikációnak, mindig meg kell találnia a formát, amely a leghatékonyabb eszköze lehet az üzenet közvetítésének: a jó plakát figyelemfelhívó, szellemes, kevés eszközzel mond sokat. Az m21 Galériában bemutatott plakátok kiemelkedő példái mindennek.

A kiállításon összesen több mint 75 plakát látható, amelyek tematikája igen sokszínű. Árendás József és Baráth Ferenc a színházi plakátjaikról a legismertebbek, Molnár Gyula műveit sokszor maró kriticizmus jellemzi, míg Helényi Tibor olyan jelenetős filmek magyarországi bemutatójának a plakátjait tervezte, mint például a Csillagok háborúja-trilógia, a Ben-Hur vagy A nyolcadik utas: a Halál.

A plakátkiállítással a Pécsi Galéria Plakátok/Posters kiállítás-sorozata is méltó folytatásra talál. A kiállítás 2021. május 21-től július 18-ig látható a Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában.