Határtalan Skanzen

Pünkösdvasárnap és -hétfőn is nyitva a Skanzen.

Május 18-tól normál árú belépőjeggyel újra látogathatók a Szabadtéri Néprajzi Múzeum kiállításai és házai is. A belépéshez a kormányrendelet értelmében védettségi igazolvány és személyazonosság igazolására alkalmas okmány szükséges.

2021-ben folytatódik a Határtalan Skanzen tematikus év a Skanzenben, amely a határ fogalmát gondolja újra. Megjeleníti a múzeum a magyar kultúra határokon átívelő sokszínűségét, a határok helyett a határtalanságot állítva középpontba. Az érdeklődők nem csak a társadalmi és országhatárok kérdésével, hanem egyes helyszíneken az emberi test, az emberélet, a lakóház, a közösség határfogalmaival is találkozhatnak.

A programsorozat leglátványosabb kiállítása az Amikor minden más lett… Élet a Nagy Háború alatt és után című tárlat, amely az első világháború utáni vidéki életet és Trianon hatását mutatja be a Magtár 900 m²-es épületében. A vagonkiállítás Vagonlakók - Trianon árvái címmel annak a több százezer embernek állít emléket, akik a trianoni béke következtében addigi életüket hátrahagyva, szülőföldjükről elmenekülve érkeztek az új határok által kijelölt országrészbe.  A Kisrét Határ-jelek címet viselő szabadtéri installációja segítségével az egyéni, közösségi, társadalmi életterek határait játékos formában vizsgálhatják a látogatók.

A Határtalan Skanzen minikiállítás a bejárati épület PontItt Galériában a Skanzen gyűjteményének határtalanságára fókuszál, hiszen a múzeum gyűjt a diaszpórából, határon túli területekről, többféle korból és társadalmi réteg életéből. A minitárlaton a múzeum “leg”-jeit mutatják meg. Vajon melyik a legnehezebb, a legrégibb vagy a legsérülékenyebb tárgy a múzeumban?

Az időszaki kiállítások mellett egy tucat kapcsolódó múzeumi helyszínnel várják a látogatókat, akik interaktívan is bevonódhatnak a múlt élményébe: a bejáratnál kapható Skanzen Útlevéllel más-más korabeli személyiség bőrébe bújva fedezhetik fel a helyszíneket. Részletek itt.

Hirdetés