Kiscelli Park – Vadregényes kastélykert

Szabadtéri kiállítás, parktörténet madárodúkon.

Sárkány, kolostor, présház, robbantásos bányagödör is található a Remete-hegy eldugott egykori kastélyparkjában. Három időszaki kiállítással nyitja meg újra kapuit a Kiscelli Múzeum június elsején, köztük egy ingyenes, szabadtéri, parktörténeti tárlattal, a ma már vadregényes terület múltját madárodúkon bemutató tematikus sétával.

A Kiscelli Múzemnak otthont adó egykori Schmidt-kastély angolparkja sok kincset rejt ma is. A híres bútorgyáros tulajdonos, Schmidt Miksa a bécsi parkok mintájára alkotta meg itt az Attila parkot kis hidacskával, antik szobormásolatokkal, barokk kapuval. A ma zölden burjánzó terület sok emléket őrzött meg ebből az időszakból: még ma is látható például a park egykori kapuja vagy a szőlődomb présháza. A dimbes-dombos terepviszonyokra is magyarázatot kapunk, ha megismerjük a kiscelli agyagot és annak robbantásos bányászatát. A múzeum munkatársai tizennégy színes, a terület élővilágát segítő madárodún mesélik el a park változatos múltját, amiket keresgélve a szemünk elé tárul ennek a városközeli, rejtett kis zöld szigetnek minden szeglete. A parkban szó szerint belebotlunk olyan apró értékekbe, mint Buda és Óbuda egykori határát jelölő határkő.

Az ingyenesen és a nap huszonnégy órájában látogatható covid-biztos parkkiállítás mellett június 1-től a múzeum belső tereiben is két új időszaki kiállítást találunk. A Kiscelli impozáns templomterét Asztalos Zsolt képzőművész tárlata foglalja el. A kortárs alkotó az intézményesített emlékezet vizsgálata helyett a lokális elbeszélésekre fókuszál úgy, hogy azokat nem azonosítja, hanem a vizualitás eszközeivel az emlékek kimondhatatlan jellegére és képi ábrázolhatóságuk kérdésére irányítja a figyelmet. “akadémia (körbejárás) - exkurzus Kiscelli Múzeum (körbejárás)” címmel Bicskei Éva a tranzit.hu Rendszerváltások 2019/2020 című programsorozatának részeként azt vizsgálja, hogy politikai fordulatok milyen változásokat hoznak egy adott korszakban; miként élhetnek tovább ideológiák, hatalmi struktúrák, jelképek és történetek a felszín alatt, hogy aztán egy másik rendszerben újraértelmezve meghatározó narratívaként kerüljenek elő.

Az időszaki tárlatok mellett a Kiscelli Múzeum barokk épülete, grandiózus templomtere, várostörténeti és képzőművészeti állandó kiállításai is mindig újabb és újabb élményeket nyújtanak a látogatónak. A hosszú kényszerszünet után szeretettel várják a munkatársak a látogatókat június elsejétől!

Részletes leírás itt.  Facebook evemény itt.