A Duda Éva Társulat és a Nemzeti Táncszínház bemutatja: RAMAZURI

Vidám, groteszk tánccirkuszi felfordulás egy részben, 6-96 éves korig.

A Duda Éva Társulat és a Nemzeti Táncszínház június 5-én, szombaton mutatja be legújabb tánc-cirkuszi produkcióját, a Ramazuri című előadást. A Ramazuri látványos és nagyszabású, élőzenével kísért és akrobatikai elemekkel tarkított tánc-cirkuszi kavalkád. A Duda Éva Társulat ezzel az esttel elrugaszkodik a táncszínházi világ új dimenziójába. Olyan szavakon túli univerzumba invitálnak, ahol eltűnik az idő és élvezhetjük a pezsgő kalandot – az élet ünneplése ez!

Duda Éva független művészként hozta létre önálló együttesét, a Duda Éva Társulatot, amely az elmúlt tíz évben Magyarország vezető független formációi közé emelkedett. Munkájuk során szorosabb kapcsolatot kívánnak létesíteni az ismertebb és a progresszívebb színházi műfajok között. Ez a híd lehetőséget ad az elrugaszkodott, merész és komplex táncművészeti alkotások értékelésére. Missziójuk, hogy újabb közönséggel és társadalmi rétegekkel ismertessék meg a kortárs művészetet, ezen belül is legfőképp a kortárs táncot. Expresszív látványvilágú munkáikban szabadon használják a cirkusz, az utcai táncok vagy a néptánc elemeit, színészekkel és zenészekkel egyaránt bővítve társulatuk produkcióit.

A Ramazuri látványos és nagyszabású, élőzenével kísért és akrobatikai elemekkel tarkított tánc-cirkuszi kavalkád. Ebben a világban maga a mozgás a nyelv, amit a test és az arcjáték beszél el. Humor és dráma kéz a kézben jár, egyformán vannak jelen elegancia és komédia, valóság és fantasztikum. A darab a társulat 2013-ban bemutatott Virtus c. előadásának folytatása – amely szintén több művészeti ág együttműködésével jött létre: kortárs tánc, cirkusz és élőzene együttes kreatív munkájából. A Virtus-hoz hasonlóan, a társulat most is a kortárstánc mellett az újcirkusz világán keresztül szeretné megszólítani a közönség minden korosztályát. A produkció egy élesre csiszolt groteszk tükör, melyben fenséges és esetlen emberi vonásokat láthatunk nagyító alatt megelevenedni. Lényege az ellentétes esztétikai minőségek, össze nem illő elemek együttes jelenléte: a szándékos képzavar. Ritmusát a lassú és a dinamikus részek váltakozása adja: a meditatív gondolatok és a konkrét cselekvések ellenpontja. Minden előre megkomponált mozzanata ellenére a Ramazuri a pillanat hevében születik.

Az előadás egyik fő eleme a látvány, amelyben speciális eszközök és térelemek adnak lehetőséget a meghökkentő mozdulatok és a különleges formavilág kibontakozásának. A produkciót végigkíséri a kerek elemek szimbolikája; minden díszletelemben, kompozícióban, felhasznált eszközben fellelhető a gömb, a kerekség és az egység harmóniája. A kör archetípusa az élet körforgására utal, üzenete, hogy derűvel térjünk vissza a mindennapokba. A táncosokat cirkuszi trénerek készítették fel az újcirkuszi világból ismert elemek elsajátítására, mozgásszínházi eszköztáruk bővítésére. A társulat új eszközök bevonásával és új kifejezési módok elsajátításával ötvözi az egyes művészeti ágak elemeit, így teremtve karnevált a színpadon. Az előadás másik kulcseleme az improvizatív, élőzenei zenei hangzás – ahol az elektromos hegedű mellett a beatbox elemek jelennek meg hangsúlyosan. A zene nem kísérője, hanem szerves része a produkciónak, Farkas Izsák és Szarvas Dávid jegyzik a dedikáltan a Ramazurira készült szerzeményeket. A Duda Éva Társulat ezzel az esttel elrugaszkodik a táncszínházi világ új dimenziójába. Olyan szavakon túli univerzumba invitálnak, ahol a kezdés pillanatában eltűnik az idő és élvezhetjük a pezsgő kalandot – az élet ünneplése ez!

2021. június 5., szombat, 19:00 - Nemzeti Táncszínház

Alkotó táncművészek: Eleonora Accalai, Bacsó Gabriella, Bundschuh Vera, Dévai Lúcia, Dragos Dániel, Dudás Gergely, Füzesi Csongor, Ivanov Gábor, Javier Mario Salcedo Hernández, Szilvási Anna

Zeneszerzők és előadók: Farkas Izsák, Szarvas Dávid

Díszlet: Duda Éva

Jelmez: Kiss Júlia

Fénytervező: Pető József

Trénervezetők: Csuzi Márton, Zoletnik Zsófia

Trénerek: Lakatos Leonetta, Ott Olivér, Lennart Paar, Újvári Milán

Koreográfus asszisztensek: Csák Beatrix, Vitárius Orsolya

Produkciós vezető: Huszár Ágnes

Rendező – Koreográfus: Duda Éva

Támogatók: EMMI, Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, Nemzeti Kulturális Alap, Nemzeti Táncszínház, Budapest Főváros XI. kerület Újbuda Önkormányzata, Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesület, Inspirál Cirkuszközpont, Movein Stúdió. Külön köszönet: Faller Zoltán – airtrack.hu, Vági Bence – Recirquel, Ott Olivér – Pattanj Sportegyesület