A második aranykor

Romantikus oktatóvideó-sorozat magyar nyelven, angol felirattal.

Az Eltitkolt évek és a Meleg férfiak, hideg diktatúrák című díjnyertes dokumentumfilmek rendezőjétől! Judit és Tünde nem csak a számítógépet és mobiltelefont ismerik más-más szinten, de élethelyzetük is különböző. Judit fővárosi, ötvenes, leszbikus festőnő, hosszú kapcsolatának két éve lett vége. A gyász után újra ismerkedne, társat, közösséget keresne, ám internetes és számítógép-használati tudása csekély. Unokaöccse, Laci, a fiatal informatikus srác siet a segítségére. Tünde, a negyvenes éveiben járó tanárnő egy vidéki kisvárosban él, a számítógépet magabiztosan használja, ám az internetet és a társkereső oldalakat nem tudja biztonságosan kezelni. A kisvárosban rejtőzködik, eddig csak egy-két embernek coming-outolt. Az ő segítője az online térben való eligazodásban Kai, a maximálisan elfogadó könyvtáros és gamer lesz. A két középkorú nő online ismerkedésének története, digitális és személyes küzdelmeik egyszerre meghatóak és humorosak. A Meseország mindenkié című mesekönyvet kiadó Labrisz egyesület hatrészes romantikus oktatóvideó-sorozatának célja, (2021 - 6 x 12-15 perc) hogy személyes példákon keresztül mutassa be a digitális eszközök és programok használatának nehézségeit. A sorozat egyszerre segíti az LMBTQ személyek elfogadását, valamint életkortól függetlenül bátorít a digitális kapcsolatteremtés különböző formáira.

A Labrisz Egyesület missziója a közösségszervezés, a leszbikus és biszexuális nők láthatóságának erősítése és a szélesebb társadalommal való dialógus. Az egyesület felismerte, hogy a járványhelyzet még nehezebbé tette a külvilághoz való kapcsolódást és a kapcsolatteremtést. Ebben az időszakban leginkább digitális felületeken lehetséges az ismerkedés, kapcsolattartás, azonban nem mindenki számára egyformán könnyű a számítógép és mobiltelefon, illetve az ezeken lévő programok kezelése és az internet biztonságos használata.

„A Covid-járvány idején még jobban elszigetelődött a közösségünk, főleg a vidéken élő leszbikusok. Nem tarthattuk meg rendszeres programjainkat, utazni nem lehetett, találkozóinkra, klubeseményeinkre sem kerülhetett sor. Online felületeken próbáltuk tartani a kapcsolatot, de ez alatt az idő alatt még jobban megmutatkoztak azok a különbségek, amelyek az internetfelhasználói, közösségimédia-ismereti különbségekből adódnak. Jellemzően a középkorú vagy annál idősebb nők szakadtak el és váltak újra láthatatlanná és hangtalanná: internetes ismeretek híján nem tudtak kapcsolódni a közösséghez” – mondta el Timár Magdi Cilin, a Labrisz Egyesület tagja, a sorozat gyártásvezetője. Ezért döntöttek úgy, hogy online médiaismereti kurzust tartanak, és a tananyagot szórakoztató, videós formában jelenítik meg.

A film készítői a gyártást megelőzően kérdőívben mérték fel, milyen nehézségekkel szembesülnek azok, akik bizonytalanul mozognak a digitális világban, és a válaszok alapján döntötték el, milyen elemeket építenek be a történetbe. Az így létrejött romantikus oktatóvideó-sorozatban két középkorú nő, Judit (Vasvári Emese) és Tünde (Bacskó Tünde) személyes példáin keresztül mutatják be a digitális eszközök és programok használatának nehézségeit. A fővárosi festőnő és a vidéki tanárnő ismerkedésének története egyszerre megható és humoros.

A második aranykor a Labrisz Egyesület honlapján, Facebook-oldalán  és YouTube-csatornáján ingyenesen nézhető meg június 8-tól magyar nyelven, angol felirattal. Az első epizódot 8-án, kedden teszik közzé, majd naponta jelennek meg az újabb epizódok június 13-ig, vasárnapig. Ezután a teljes sorozat elérhető marad ezeken a felületeken.

Takács Mária szabadúszó filmrendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem televíziós rendezői szakán végzett. Rendezőként dolgozott a Magyar Televíziónak, videós újságíróként ismert online oldalak számára készít riportokat és különböző tartalmakat.

Rendező: Takács Mária

Forgatókönyvíró: Bak Zsuzsanna

Operatőr: Kürti István,  Vágó: Bodoky Eszter

Hangmérnök/hangutómunka: Almásy Péter

Gyártásvezető: Timár Magdi Cilin

Rendezőasszisztens: Bíró Judit

Szkriptes: Tóth Bernadett,  Smink: Petrovics Ági

IT1: Matiz Léna,  IT2: Seregély Ágnes,  IT3: Szabó Sára

Kellékes: Jacsó Györgyi,  Grafika: Nyírő Anita

Videógrafika/digitális utómunka: Várfoki Zoltán

Fényelés: Kovács Márton

Standfotó: Garadnay Berta, Erdélyi Tea

Főcímzene: Wizner Balázs,  Fordító/feliratozó: Rajnai Arnold

Szereplők:

Judit, festőnő: Vasvári Emese

Tünde, tanárnő: Bacskó Tünde

Laci, Judit unokaöccse: Hajdú László

Kai, könyvtáros és gamer: Tölgyesy Zoltán

Luca, Laci barátnője: Tolnai Klári

Flóra, Tünde lánya: Fekete Réka

Gyártó: Labrisz Leszbikus Egyesület

A sorozat az ILGA Europe támogatásával, valamint közösségi adományokból készült.