Ismét élőben jelentkezik az Irodalom Éjszakája

Vészkijárat az online térből.

A fővárosi közönség kedvelt irodalmi happeningje a tavalyi kényszerű online változat után végre visszatér a város tereibe. A kortárs irodalom iránt érdeklődők 24 ország 25 írójának a „VÉSZKIJÁRAT” témához kapcsolódó szövegeit hallgathatják meg három estén (2021. június 23-án, 24-én és 25-én) keresztül 19:00 és 23:00 között a Belső-Erzsébetváros különböző helyszínein. A szemelvényeket az Orlai Produkció, a Gólem Színház és az Egyéjszakás Kaland nevű alkalmi formáció színészei olvassák fel.

Az Irodalom Éjszakája „[...]ezúttal szeretné kielégíteni közönsége társasági események iránti vágyát és éhségét, fennkölt imperatívuszok nélkül, ellazulva, óvatos eufóriával. És természetesen elképesztő mennyiségű értékes irodalommal [...]” – hangsúlyozza köszöntőjében Adéla Gálová, a Cseh Centrum igazgatónője, és az Irodalom Éjszakája projektvezetője.

Az esemény különlegessége, hogy az élő irodalmi élményen túl a város kulturális sajátosságaira is fel szeretné hívni a figyelmet, így évről évre új városrészbe vándorol. A rendhagyó helyszínek között szerepel többek között a hivatalosan csak 2021 szeptemberében megnyíló, a Gólem Színházat és a Zsidó Előadóművészeti Központot egyesítő Gólem Központ, de a széles közönség számára nem látogatható, a letűnt idők sajátos pompáját megidéző Akácfa utcai BKV-székház Egri terme is. A 8 (az 1. nap 9) helyszínen párhuzamosan zajló felolvasásokat tetszés szerinti sorrendben lehet meghallgatni: a helyszíneken és a rendezvény honlapján elérhető térkép segítségével mindenki maga állíthatja össze az aznapi irodalmi barangolásának útvonalát. Az utolsó felolvasás 22:30 perckor kezdődik.

Az irodalom mindenkié

Az irodalmi művek ismert színészek hangján szólalnak meg. Az ismert nevek között Molnár Piroskát, Hegedűs D. Gézát és Kálid Artúrt említhetjük, de képviselteti magát a fiatalabb generáció több népszerű tagja is. A három színtársulat egyedi arculatának köszönhetően mindegyik nap kicsit más élményben részesülhetnek a látogatók. Idén először az akadálymentesség is hangsúlyt kap: mindhárom napon lesz olyan felolvasás, amelyet jeltolmács közvetít a siketek és nagyothallók számára, a vakok és gyengénlátók helyszínek közti közlekedését pedig hangostérkép segíti.

Az első Irodalom Éjszakáját 2006-ban Prágában rendezték meg, magyarországi megvalósítását a budapesti Cseh Centrum kezdeményezte. A projekt szervezője az EUNIC Hungary (a Budapesten működő európai kulturális intézetek és nagykövetségek kulturális részlegeinek ernyőszervezete). Helyi főtámogatója Erzsébetváros Önkormányzata és a Budapest Brand. 2019 óta Budapest mellett Debrecen is helyet ad a különleges hangulatú felolvasásoknak, melyekre idén június 10. és 12. között kerül sor.

A programon történő részvétel ingyenes és előzetes regisztrációt nem igényel. A felolvasások az aktuális járványügyi előírásoknak megfelelően a belső terekben csak védettségi igazolvánnyal és esetenként maszkban látogathatóak. További részletek az esemény honlapján és a Facebook-oldalán találhatóak.     

Honlap,    FB-esemény,     programfüzet