MÁV Szimfonikus Zenekar Bogányi Gergellyel a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében

2021. június 24-én, csütörtökön, 19.30 órakor, a Szőke Tibor Mesterbérletben meghirdetett utolsó hangversenyüket élőben, nézők előtt tudják megtartani.

A bérlettel rendelkező hallgatóságot már kiértesítették a hírről, ők bérletszelvényük és védettségi igazolványuk bemutatásával, grátisz vehetnek részt az eseményen.

Műsor

  Bartók: A csodálatos mandarin – szvit

  Schumann: a-moll zongoraverseny

  Csajkovszkij: VI. szimfónia

Közreműködik Bogányi Gergely (zongora)

Vezényel Ligeti András

Bartók Béla mindhárom színpadi műve a nő-férfi kapcsolatok „természetrajzát” vizsgálja. A mélyen pesszimista Kékszakállú herceg vára és a meseszerű Fából faragott királyfi után A csodálatos mandarin beteljesült szerelmet mutat be, amelynek azonban a halál az ára. Bár a három mű keletkezése között nem túl hosszú idő telt el, Bartók zenei nyelve sokat változott, a Mandarin zenéje modernebb, egyénibb, hiszen a környezet, melyet ábrázol, a zeneszerző saját korának világa. Magyarországon először koncertváltozatban mutatták be 1927ben.

Csajkovszkij utolsó műve a VI. szimfónia, amelynek a „Patetikus” alcímet adta. Szívbemarkoló fájdalom cseng ki e kompozícióból. Mintha az élettől búcsúzna a szerző. Az utókor azóta is találgatja, vajon előre érezte-e halála közelségét, hiszen néhány nappal a szimfónia szentpétervári bemutatója után, 1983. november 6-án elhunyt. A két drámai mű között pihenésképpen hallgathatjuk Schumann gyönyörű zongoraversenyét. A zongora mellett mindannyiunk nagy örömére üdvözölhetjük Bogányi Gergelyt, aki tanulmányait a budapesti Zeneakadémián, majd Helsinkiben a Sibelius Akadémián végezte, 1996-ban első díjat nyert a Budapesti Nemzetközi Liszt Ferenc zongoraversenyen, 2010-ben pedig két nap alatt eljátszotta Chopin összes zongora-szóló művét.