Friss magyar premierekkel és kultfilmekkel indítja a szezont a Budapest Rooftop Cinema

Június 27-től a megújult Mammut Tetőn találkozhatunk!

Bosszút állhatunk Bill-en, szétcsaphatunk egy csapat vérszomjas vámpír között, időutazhatunk vagy éppen megmenthetjük Zalatnay Saroltát. A Budapest Rooftop Cinema nyolcadik évét kibővített, megújult területen indítja: nagyobb nézőtérrel, extra mozivászonnal, kényelmes napágyakkal és a legújabb digitális vetítéstechnikával készülünk a – remélhetőleg hosszú – szezonra. A közkedvelt és megszokott kult-klasszikusok és premierek mellett idén ráadásul tematikus programokkal, a Women's Night estéktől az Audiovisual Live Cinema performanszokig sok-sok újdonsággal készülnek a mozi szerelmeseinek. Jegyek elérhetőek itt.

A nyitó eseményen, június 27-én Turán Eszter és Koltay Anna dokumentumfilmje többek között arra is keresi a választ, hogy hogyan formálódott az elektronikus zenei szcéna és a party kultúra. Mint egyfajta korlenyomat, visszaidézi a 90-es évek hangulatát, amikor menő volt Acid Party-ra járni, mindenkit a Rave érdekelt, bejött a Goa Trance, a legjobb bulik pedig a Katlanban vagy a Frankhegyen voltak. A Budapest Underground olyan csomópontokat érint többek között, mint az FMK, Kultiplex, Supersonic, Fáklya Klub, Trafó, Zöldséggyümölcs, Csacsacsa, Jailhouse, Merlin, West Balkán, Cinetrip, Corvin-tető, Ozora, Alkotótábor, vagy épp a Patex Klub. Ki az az Oleg, Naga, Titusz, Shuriken, AMB, Palotai, Cadik, Prieger Zsolt, Yonderboi, Zságer Balázs, és milyen zenekar a Korai Öröm vagy az Anima Sound System? Csakúgy, mint a sorozat többi epizódja, ez a film is sajátos képi világgal és sok archív felvétel segítségével idézi meg a közeg kialakulását és virágzását.

Hétfőn aztán egy ámokfutó gengszter mozit és egy vérbeli vámpír-horrort kapunk egyben. Rodriguez (rendező) és Tarantino (forgatókönyvíró és főszereplő) jó testvérekként, kart karba öltve mutatják meg nekünk, milyen is az igazi ponyva. Szinte perverz örömmel lubickolnak ebben a témában olyan sztárok közreműködésével, mint Gerorge Clooney, Harvey Keitel, Juliette Lewis, Tarantino ráadásul ezúttal a kamera másik végén is remekel.

A kedd egy fokkal kevésbé lesz véres: a romantikus komédiák atyja, Richard Curtis néhány éves remeke, az Időről időre ugyanis egy időutazó srácról szól, aki a szerelmet keresi. Spoiler: nem lesz olyan egyszerű, de azért meg is találja!

Június utolsó napján Bakony Alexa dokumentumfilmjét mutatják be közönségtalálkozóval egybekötött premiervetítésen. A Tobi színeinek fő témája a támogató család fontossága a felnövésben és az identitáskeresésben, hidat képez az LMBTQ-emberek és a ciszheteró emberek között, egy érzelmes, éveken át követett történet az elfogadásról, az elengedésről és önmagunk megtalálásáról.

Július elsején az elmúlt évek legőrültebb, semmihez sem hasonlítható magyar vígjátékát mutatják be, amely a szeretet korszakokon, nemeken, univerzumokon átívelő erejéről mesél. Badits Ákos rendező erőteljes elsőfilmes bemutatkozása ötletesen ötvözi a fekete humort a sci-fivel és a drámával. A film számos fiatal tehetséges színészt vonultat fel, és ismét mozifilmben láthatjuk Árpa Attilát és a legendás énekesnőt, Zalatnay Saroltát is! A film előtt találkozhatsz az alkotókkal Badits Ákos rendezővel és Benedek Ágota forgatókönyvíróval és a főszereplőivel, Walters Lilivel, Takács Zalánnal. A beszélgetést Varga Ákos moderálja.

Pénteken aztán megint a zenéé és a hazai klubéleté a főszerep: jön a Budapest Underground: Rock! A sorozat negyedik része olyan csomópontokat érint többek között, mint az E-klub, a Thrash Mosh Club, a Tüzesvíz, a Petőfi Csarnok, a Total Car, a Süss Fel Nap, vagy a legendás Wigwam klub. Bemutatja a kiterjedt zenei szcéna irányzatait; hogyan csapódott le itthon a brit heavy metal új hulláma, hogyan létezik 35 éve a Metal Hammer/Hammer World, kiből lett thrasher, grunger, Csihar Attila hogyan lett a black metal szcéna hazai megalapítója, vagy épp kik csavarodtak rá a lehangolt gitárra és mi az a nu metal?

Az elmúlt évek egyik legszebb, leghangulatosabb romantikus filmje a napsütötte Itáliába csábít július 5.-én hétfőn. Az André Aciman bestselleréből készült Szólíts a neveden a 17 éves amerikai Elio (Timothée Chalamet) története, aki szüleivel együtt minden évben ugyanabban az ódon villában tölti a nyarat. Apja művészettörténész, aki minden évben befogadja néhány hétre egy tanítványát. Ezúttal a doktori disszertációján dolgozó Oliver (Armie Hammer) érkezik, aki alaposan megzavarja az állóvizet...

Július 5-én az azúrkék tenger után térdig gázolhatunk a művérben: Tarantino kétrészes bosszúfilmjének első része: a Kill Bill a tetőn!

„A Mammut bevásárlóközpont fedett területén – a még érvényben lévő rendelet értelmében – kizárólag szájat és orrot eltakaró maszkban lehet tartózkodni, ezért kérjük, hogy amíg áthaladtok az épületen és megközelítitek a 'tetőt, mindig viseljétek azt.”

A teljes program és további infók megtalálhatók a Budapest Rooftop Cinema web- és Facebook-oldalán.