“125 éve a város szívében”

A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház belvárost ékesítő épülete 125. születésnapját ünnepli.

“A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház 2021. október 14-én ünnepli fennállásának 125. évfordulóját. 1892-ben I. Ferenc József apostoli magyar király és Erzsébet királyné császári és király felségek királlyá koronázásának 25. évfordulója alkalmából döntött úgy Kecskemét város tanácsa, hogy színházat épít, amelyet 1896-ban adtak át” - idézi fel Cseke Péter, a színház Kossuth-díjas igazgatója. “Az évforduló méltó megünneplésére Lévay Szilveszter - Michael Kunze: Elisabeth című musicalét választottuk. Emellett számos, a 125. évadhoz kapcsolódó kiegészítő programmal is készülünk majd közönségünknek.”

Az évadban kiemelt figyelmet kap Karinthy Ferenc születésnapjának 100. évfordulója. A Kossuth-díjas magyar író, drámaíró, dramaturg két egyfelvonásos darabját tűzi műsorra a Kecskeméti Nemzeti Színház és a Karinthy Színház egy koprodukció keretében: a Gellérthegyi álmokat és a Dunakanyart láthatják a nézők először Kecskeméten, majd Budapesten. A közelgő Petőfi-emlékév alkalmából pedig Petőfi Sándor egyetlen, 1846 telén keletkezett drámájából készül színpadi produkció.

Nemzetivé válásának köszönhetően a kecskeméti teátrum immár saját énekkarral is büszkélkedhet. A zenei tagozatra a következő évadban “óriási megmérettetés vár”, véli vezetőjük, Károly Kati: “Három nagyszínpadi zenés produkcióval örvendeztetjük meg a nézőket: az Elisabeth című musicallel, a Cirkuszhercegnő című nagyoperettel, illetve a Bánk bán című nagyoperával. A teljes zenei apparátusunk számára hatalmas feladat és kihívás, de egyben csodálatos lehetőség is mindez”.

Kilencedik évadát kezdi a Kecskemét City Balett mint a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház tánctagozata. „A színház zenés bemutatóiban évről évre megvalósuló intenzív és magas minőségű táncművészi jelenlét ezúttal az Elisabeth című musicalben és a Cirkuszhercegnő című nagyoperettben mutatkozik majd meg. A balettegyüttes életének igazi mércéje azonban minden évadban a saját táncszínházi bemutató” - konstatálja Barta Dóra, a KCB művészeti vezetője. Az ő koreográfiájában mutatják be a magyar operairodalom egyik mindenki által ismert, emblematikus klasszikusát, a Bánk bánt.  Gyermekeknek, de akár a család egészének egyaránt szóló előadásuk, a Hamupipőke továbbra is műsoron marad. „A Nemzeti Táncszínházzal kialakított szoros együttműködésben - a Kecskeméten létrejött bemutatóink budapesti vendégjátékán túl - a következő évad egy nagyszabású projektet is tartogathat, kiemelkedő táncművészeti csemegeként” – vetíti előre.

Neves színészek csatlakoznak a társulathoz

Többek közt Polyák Lilla és Járai Máté nevével találkozhatnak majd a nézők a Kecskeméti Nemzeti Színházban a 2021/22-es évadban. Mindkettőjüket ismerhetik a színházi munkásságuk révén és a televíziós megjelenéseik kapcsán egyaránt. A korábbi sajtótájékoztató keretében már el is árulták, milyen szerepekre hívták meg őket Kecskemétre. Polyák Lillát az Elisabeth című musicalben láthatják újra a nézők, ezúttal Kecskeméten, ahol a színművésznő szinte otthon is érzi magát. „Rettenetesen örültem a felkérésnek, többek között azért, mert Szente Vajkkal nagyon jó munka- és baráti kapcsolat van közöttünk, és mindig élmény vele dolgozni. Ez számomra eleve garancia volt arra, hogy egy eredményes munkafolyamatnak nézünk elébe. Ezen kívül az Elisabeth egy olyan szerep az életemben, amit már eljátszottam, de azt éreztem, hogy nagyon sok maradt még benne. Őszintén szólva, nem számítottam rá, hogy még egyszer megtalál, így ez egy igazi ajándék számomra” - árulja el Polyák Lilla. “Talán többen tudják rólam, hogy én félig kecskemétinek vallom magam, ugyanis édesapám kecskeméti születésű. A Polyák család teljes egészében Kecskeméten él azóta is. Gyerekkoromban is rengeteget jártam a városban és azóta is, ha oda megyek, úgy érzem, mintha hazaérnék. Mindig megmelegszik a szívem, amikor átlépem a városhatárt.”

Új társulati tagként köszönthette a Kecskeméti Nemzeti Színház Járai Mátét, aki az 1x3 néha 4 című vígjátékban és a Cirkuszhercegnő című operettben mutatkozik be. “Decemberben forgattuk Kecskeméten a Csoportterápia című filmet, amit Cseke Péter rendezett. Szente Vajk, a darab egyik szerzője is játszott benne. Jólesett, hogy a kiváló hangulatú forgatás közben mindketten megkerestek azzal, hogy szeretnék, ha a Kecskeméti Nemzeti Színházban játszanék a jövőben. Vajkkal már több ízben dolgoztunk együtt, Pétert pedig gyermekkorom óta ismerem mint színészt, tehát egy nagyon jóleső visszajelzés, hogy meginvitáltak” - számol be az együttműködésről a színművész.

Sipos Imre lett a prózai tagozat vezetője

A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház prózai tagozatának vezetésével Sipos Imrét bízták meg. A miskolci születésű színész, rendező számára nem lesz teljesen ismeretlen a feladatkör, hiszen a Pesti Magyar Színház menedzser-, majd a Bartók Kamaraszínház művészeti igazgatójaként szerzett már hasonló tapasztalatokat. Kecskeméten “a színházi műhelymunkát és a fiatal színházi alkotók fejlesztését” tartja majd fő küldetésének. “Nagyon jó érzés minden ember számára, ha bizalommal fordulnak hozzá, és elismerik a szakmai tevékenységét. Úgy érzem, hogy én most bizalmat kaptam a színház vezetésétől, és ezt a bizalmat szeretném a munkámmal meghálálni” - mondja.

Galambos Attila dalszövegíró, drámaíró, műfordító idén januárban csatlakozott a kecskeméti társulathoz, ahol új családra lelt: “A tavalyi év után az út bizonyára felfelé vezet, de ez nem adhat okot elbizakodottságra. Az egész színházi világnak feladata, hogy a puszta szórakoztatáson túl még magasabbra törekedjen, és nekem személyesen is célom, hogy idén megtalált ‘színházi családomban’ a valódi minőség elérését segítsem irodalmi vezetőként”.

Az Együtt a művészetért díjátadó gálára 2021. július 30-án pénteken kerül sor, jegyek hamarosan kaphatók rá a színház jegypénztáraiban. A nyári menetrend megszokott, kedvelt produkciója, az Újvilág Passió szeptemberben, új helyszínen lesz látható, s további kiegészítő programok kapcsolódnak majd hozzá.

Lediplomázott a Cseke-osztály

A Kaposvári Egyetem színész osztálya 2016-ban kezdte meg tanulmányait Cseke Péter osztályvezető tanárral. A hallgatók többször is lehetőséget kaptak arra, hogy bekapcsolódjanak a kecskeméti színház munkájába. A Cseke-osztály tagjai 2021 nyarán kapják meg színművész diplomájukat. Közülük Szabó Dorottya és Varga-Huszti Máté pedig a következő évadot társulati tagként kezdik meg a Kecskeméti Nemzeti Színházban.

Augusztus 10-én kezdődik a bérletezés

Bérlet vásárlása esetén a nézők az alábbi kedvezményekkel élhetnek:

●    Diák / Nyugdíjas: 20 %

●    Pedagógus: 10 %

●    Petőfi Népe előfizetői kedvezmény: 5 %

●    Utazási kedvezmény: 10 % (50 km-nél távolabbról érkező, csoportos bérletvásárlás esetén)

●    Gyermek és ifjúsági előadások esetén 15 fő felett, egy fő részére kísérőbérlet biztosítása

A részletes jegy- és bérletárakról a színház jegypénztáraiban, valamint hamarosan a www. kecskemetinemzeti.hu honlapon tájékozódhatnak a nézők.