Így segíthet a gyógytorna egy komoly műtét után

Senki nem szeret „a kés alá feküdni”, de mint tudjuk, az ember tervez, az isten végez: nem tartjuk mindig, minden szempontból a kezünkben a sorsunkat, sőt. Miután pedig egy komoly műtét véget ér, egyesek szerint a magyarországi állami egészségügynek nincs kapacitása arra, hogy tökéletes rehabilitációs programot nyújtson minden esetben. Ilyenkor pedig a saját felelősségünk az, hogy az egészségünk érdekében mindent megtegyünk, akkor is, ha ez pénzbe kerül. Könnyű azt mondani, hogy az egészség minden pénzt megér: higgyük el, ennél jobb befektetés nemigen van. Az talán túlzás, hogy ha egészség van, akkor minden van, de egészség nélkül nemigen tudunk sok mindent elérni az életben. A gyógytorna bizonyos műtétek utáni rehabilitációban is fontos szerepet játszik.

Mit kell tudni a rehabilitációs gyógytornáról?

A rehabilitációs gyógytorna két területen lehet igazán segítségünkre: a sportsérülések és az egyes ortopédiai műtétek utáni gyógyulásban. Ezek lehetővé teszik a funkciócsökkenések és bizonyos komplikációk elkerülését. Ezek a gyakorlatok enyhítik a sérülést, a műtét utáni fájdalmat, és ezzel gyorsabban, könnyebben megerősödnek az izmok vagy az izomzat, amely a műtét és az műtét utáni kötelező pihenés miatt tétlen volt.

Mikor ajánlott a rehabilitációs gyógytorna?

Gyakorlatilag minden esetben, amikor műtét és / vagy sérülés után az orvos gyógytornát ajánl a gyógyuláshoz, ezt érdemes követni. Az alábbi esetekben szokott erre sor kerülni és ezekben az esetekben különösen ajánlott a gyógytorna:

  • isiász- vagy lumbágó műtét után,
  • csukló- vagy kézműtét után,
  • gerinc- vagy sérvműtét után,
  • térdműtét után,
  • csípőprotézis műtét után, sőt, előtte is,
  • könyökműtét után,
  • csigolyatörés után,
  • kéz, ujj, láb, kar törése után,
  • vállsérülés esetén,
  • izomszakadások, rándulások, ficamok után és
  • sportsérüléseknél (legyen szó bokáról, térdről, derékről, kézről, könyökről vagy vállról).

Milyen sportsérülések léteznek?

Két fő fajtája van a sportsérüléseknek. Az egyik az akut sérülések: ezeket egyetlen, egyszeri erőhatás okozza. Ilyenek a rándulás, a ficam és a csonttörések is, akár többszörös csonttörések is.

A másik kategóriába tartoznak az úgynevezett fáradásos sportsérülések: ezeket általában a túlterhelések okozzák. Ennek során kialakulhatnak sérülések, és izom-, ízület- és íngyulladások is. Gyakori fáradásos sportsérülés az Achilles-ín gyulladása például.

Hogyan történik a rehabilitációs gyógytorna?

Be lehet jelentkezni több módon is, a Gyógytornászom csapatához például online, telefonon, visszahívással is.

Minden gyógytorna első eleme az állapotfelmérés, ez itt sincs másképpen.

A rehabilitációs gyógytorna kezelés mindig személyre szabottan történik, úgy kerül összeállításra, hogy mindig egyénekhez és a konkrét sérülésekhez illjenek. Többek között tartalmazhatnak izomerőt javító gyakorlatokat, stretching gyakorlatokat, stabilizációs és koordinációs gyakorlatokat és az egyensúly fejlesztését szolgáló gyakorlatokat.