Fesztivál Akadémia Budapest

A fesztivál idei tematikája: „Családfák”.

Július 16. és 25. között tartják a főváros legjelentősebb, nyári kamarazenei fesztiválját a Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által alapított Fesztivál Akadémia Budapestet. A hangversenyeken zenész családok lépnek fel, a repertoárban nagy zeneszerző dinasztiák tagjai mellett család tematikájú kompozíciók is szerepelnek. Minden eddiginél sűrűbb koncertprogram, káprázatos nemzetközi és magyar fellépők, új helyszínek, izgalmas összművészeti kísérőprogramok várják július végén tizenegy napon át a zene szerelmeseit a Zeneakadémián, a Budapest Music Centerben és más különleges budapesti helyszíneken.

A magyar főváros legjelentősebb nyári kamarazenei fesztiválja, a Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által alapított Fesztivál Akadémia Budapest 2020-ban a járványhelyzet miatt nem hívhatott nemzetközi sztárokat, ezért azonban nemcsak a tavalyi, nagyszerű magyar művészgárda kárpótolt, hanem az idei programban szereplő művészek névsora is.

A 2021. július 16. és 25 között fellépő művészek listája a szervezők szerint egy jelentősebb koncertterem egész évados kínálataként is megállná a helyét: Gidon Kremer és a Kremerata Baltica, Joshua Bell, Patricia Kopatchinskaja, Vilde Frang, Nicolas Altstaedt, Alexander Lonquich, Jonathan Cohen, José Gallardo, Mate Bekavac és Philippe Tondre nevét találjuk a külföldi művészek között. A magyar zenei életet pedig mások mellett Baráti Kristóf, Várdai István, Horti Lilla, Fejérvári Zoltán és Balog József képviseli, hogy az olyan nemzetközi társulásokról, mint a fesztivál művészeti vezetőit, valamint Jonian Ilias Kadeshát és Vashti Mimosa Huntert magában foglaló, újjáalakult Kelemen Kvartett, ne is beszéljünk.

A fesztivál központi helyszíne a Zeneakadémia, de lesznek hangversenyek a Budapest Music Centerben, a nemrégiben felújított, egyedülállóan szép Rumbach Sebestyén Utcai Zsinagógában, az ELTE Központi Könyvtárának gyönyörű olvasótermében, a Benczúr Házban és a Károlyi Palota udvarán is. A tíz nap alatt lezajló tizenhárom hangversenyt kerekasztalbeszélgetések, zenetörténeti előadások, a Várfok Galériában rendezett kortárs képzőművészeti kiállítás, a Fortepan anyagából összeállított fotókiállítás, vezető magyar színészek részvétele és népzenei gálakoncert avatja valódi fesztivállá.

Részletes programok itt,  és  itt.