Változatos zenei programokkal várja a közönséget Kecskeméten a Kodály Művészeti Fesztivál

Július 19. és 30. között a régió egyik legjelentősebb kulturális eseménye.

A kecskeméti Kodály Művészeti Fesztivál várja az érdeklődőket olyan művészekkel, mint a Duna Művészegyüttes, Simon Izabella zongoraművész, Bretz Gábor világhírű operaénekes, Gráf Zsuzsa zongoraművész, a Sárik Péter trió, a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar, (lásd fotón) Erdei Péter és Nemes László Norbert, a Nemzeti Ifjúsági Kórus, Hámori Máté, Hollókői Huba, Navratil Andrea többek között, a fesztivál vendége lesz a zárókoncerten Sergei Nakariakov világhírű orosz trombitaművész. A fesztiválon idén először Kodály Pontot hoznak létre, amely a közösségi zenélést és találkozást helyezi előtérbe.

A fesztivál a következő időszakban a tervek szerint megújul. Az intézmény új ügyvezető igazgatója, Barta Dóra elmondta: „Kodály Pont. Pont Neked. A szlogen mögött a kulturális kapcsolatteremtési lehetőségek egy új formája jelenik meg. A cél egy korszerű közeg megteremtése a meglévő tradíciók tiszteletben tartása mellett. A Kodály Pont fesztiválunk névadójának álmát testesíti meg „Legyen a zene mindenkié!” (Barta Dóra, Hírös Agóra ügyvezető igazgató)

A Kodály Pont az Agóra előtti Deák Ferenc téren kerül kialakításra. Ez a Pont lesz az a hely, amely valóban mindenkié, ahol néhány percig bárki zenélhet, műfajtól s amatőr vagy professzionális státuszától függetlenül, és aki nem tudja a zene univerzális nyelvén megfogalmazni-kifejezni gondolatait, az elmondhatja élőszóban is a zenével kapcsolatos élményeit, emlékeit, benyomásait. A Kodály Művészeti Fesztivál programjainak időpontjaival összhangban, 2021. július 18-30-ig működik majd a Kodály Pont a nap minden órájában, ekkor várja mindazokat, akik szeretnék megmutatni tudásukat vagy megosztani gondolataikat. A nagy előzetes érdeklődésre való tekintettel garantált, hogy minden nap 18.30 és 19.30 között vitalitással lesz teli a Deák Ferenc tér középpontja.

A több évtizedes múltra visszatekintő Kodály Művészeti Fesztivál rendezvényeit szoros együttműködésben rendezik meg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézettel. Az intézet igazgatója, dr. Nemes László Norbert a fesztivál művészeti tanácsadója évek óta.

Kecskemét 1970-ben adott otthont először a Kodály Szemináriumnak. A nyári Szemináriumokhoz a kezdetek óta egy hangversenysorozat kapcsolódott, amely 1991-től viseli a Kodály Fesztivál nevet. Az elmúlt évtizedekben kialakult a fesztivál fő koncepciója: Kodály zeneművei és az életművéhez kapcsolódó régi és újabb szerzők műveinek megszólaltatása, a kortárs magyar zene jeles képviselőinek bemutatása, helyi zenei műhelyek és versenygyőztes fiatal művészek bemutatkozása. Az évek során gazdagodott és színesedett a program: más művészeti ágak is helyet kaptak a fesztivál programjában. 1998-tól a fesztivál Kodály Művészeti Fesztivál néven vált Kecskemét és a régió egyik legjelentősebb kulturális eseményévé. Kecskemét emblematikus kulturális helyszínei és jellegzetes közterei adnak otthont a fesztivál programjainak, amely ez alatt a 12 nap alatt betölti a várost. A fesztivál a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar nyitókoncertjével indul, műsoron Dohányi, Bartók és Kodály művei szerepelnek, a zenekart Hollókői Huba vezényli a kecskeméti Főtéren július 19-én este 8 órakor. Esőhelyszín: Hírös Agóra Kulturális Központ.

Mozart életét mutatja be Simon Izabella zongoraművész és zenésztársai különleges délutáni kosztümös koncertje gyermekek részére, Mozart a varázsló címen. Elhangzanak Mozart ismert műveinek részletei az Ifjúsági Otthon udvarán július 21-én szerdán 17.30-kor. Az Otthon mozi a fesztivál alkalmából műsorára tűzi a Verdi Traviata című operafilmet, amely július 21-én 20 órától tekinthető meg. Bretz Gábor Liszt Ferenc-díjas operaénekes, érdemes művész dalestjén Kodály Zoltán és Gustav Mahler művei szerepelnek, az Evangélikus templomban a művészt Gráf Zsuzsa kíséri zongorán.  Július 22-én csütörtökön 20.00 órától. A Duna Művészegyüttes egy különleges produkciót hoz a Hírös Agórába Elmúlt időkből – Bartók&Folk címmel július 25-én vasárnap 20.00 órától. A táncszínházi előadás létrehozásának szándéka egyrészt emlékezni a gyűjtőkre (jelesül most Bartók Bélára), másrészt a megszólaltatni, táncra fordítani a ’gyűjtemény’ egy kis szeletét, Bartók férfi kórusműveit. Ebben segítségükre lesz nemzetközileg elismert Szent Efrém Férfikar. „Az előadás egy olyan világot idéz meg, melynek egykor volt jelene, s a mi jelenünk között eleven a kapcsolat, épült híd, lehet járni rajta oda-vissza. Ezt az utat járjuk majd be, hogy bizonyítsuk: a hagyomány az eredetből fakad, mi abban létezünk, nélkülünk nem is lehetne az, ami, vagyis ’eredet’!” – írják az alkotók.

A Sárik Péter Trió Beethoven műveit dolgozta át a saját stílusára. A koncert repertoárjában a mester szimfóniáinak és zongoraszonátáinak részletei hangaznak el, Beethoven dallamai és harmóniái keverednek a jazz és a popzene ritmusaival a trió remek zenészeinek előadásában. A műsor nagy része természetesen improvizáció, a Trió megidézi azt a kort, amikor még a klasszikus zenészek is rögtönöztek. A Sárik Péter Trió koncertjein megszokott, hogy a közönség aktív részese az előadásnak, most is így lesz: a zenekar együtt adja elő az Örömódát a hallgatókkal július 27-én kedden 20.00 órától a kecskeméti Főtéren.  Esőhelyszín: Evangélikus templom.

A Piarista Templomban lép fel a Nemzeti Ifjúsági Kórus Erdei Péter és Nemes László Norbert vezetésével. Műsoron kortárs szerzők gondosan válogatott művei szerelnek, melyekből három bemutató lesz: Bella Máté, Fekete Gyula és Tóth Péter egy műve. A különleges koncertre július 28-án szerdán kerül sor este 20.00 órakor. Navratil Andrea Liszt Ferenc-díjas énekes, népdalénekes számos formációban bizonyította különleges tudását, művészi érzékenységét, ezúttal Mali Katalin orgonakíséretével ad koncertet július 29-én az Evangélikus templomban. A fesztivál zárókoncertjén a Nagytemplomban Sergei Nakariakov világhírű orosz trombitaművész lesz a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar vendége Hámori Máté vezényletével. A művészt a trombita Paganiniének is nevezik, aki merészen áttörve a trombitarepertoár határait a legkülönbözőbb hangszerekre írott versenyművek elképesztő átirataival új fejezetet nyitott instrumentuma irodalmában. Hatalmas öröm, hogy 2021-ben Kecskeméten a Kodály Művészeti Fesztiválon lép fel.

A fesztivál részletes programja és jegyek itt