Megkezdte a felkészülést a Nemzeti Ifjúsági Kórus a pénteken induló koncertsorozatra

Hét nap felkészülés Kecskeméten és öt koncert hazai városokban: ez a Nemzeti Ifjúsági Kórus idei programja.

Hihetetlenül kevés ideje van a Kárpát-medence minden részéből érkező 48 énekesnek, hogy a két karnagy, Erdei Péter és Nemes László Norbert irányításával megtanuljon egy új műsort, ami ráadásul három ősbemutatót is tartalmaz. A július 23-án induló koncertsorozat állomásai: Tihany, Debrecen, Békéscsaba, Kecskemét és Budapest. A Nemzeti Ifjúsági Kórus programját a Filharmónia Magyarország gondozza. 

2018-ban, a Kodály-emlékév alkalmából Kodály Zoltánné Péczely Sarolta fővédnökségével alakult meg a Nemzeti Ifjúsági Kórus, amelybe a Kárpát-medence minden részéből várták azokat a fiatal énekeseket, akik a nyarukból időt áldoznak arra, hogy részesei legyenek egy nagyszerű produkció születésének. A kiválasztásnál nem feltétel a zenei végzettség, a kiváló énektudással rendelkező fiatalok között éppúgy vannak zenészek, mint pl. vegyész vagy orvostanhallgató. A változó összetételű együttes már két sikeres nyári programon van túl. 2018-ban Keszthely, Bécs, Galánta, Budapest és Kecskemét voltak a turné állomásai, 2019-ben egy kecskeméti és egy budapesti koncert mellett az együttes óriási sikerrel képviselte a magyar kórusművészetet Birminghamben, a Brit Kóruskarnagyok Országos Szövetségének konferenciáján.  2020-ra, a trianoni békeszerződés 100. évfordulójára a nemzeti összetartozást kifejező turnéval készült a kórus Kassa, Beregszász, Kolozsvár, Kecskemét és Budapest állomásokkal, de a koronavírus-járvány meghiúsította a terveket.

Erdei Péter, Liszt-díjas karnagy, kiváló és érdemes művész bizakodással tekint az idei program elé: Két éve nem találkoztunk! Mindnyájan mások vagyunk, azok is, akik velünk voltak a korábbi években, de sokan vannak, akik újak, ezért nagyon izgalmas lesz ez a találkozás is. Két dologban biztos vagyok: az őszinte alkotó vágy a fiatalokban határtalan energiákat mozgat meg, a szakmai érdeklődés pedig óriási munkabírást inspirál.  Mindegy, hogy a Kárpát-medence mely részéből jött valaki, mindegy, hogy milyen hivatás felé halad tanulmányaiban, a nemzeti összetartozás érzése, a közös nyelv és a muzsikálás nagyon szoros egységet és minőséget épít a kórusban. Nagy kár, hogy ennek a munkának az eredményét idén sem tudjuk a határon túli területek nagyvárosaiban bemutatni, ahogyan tavaly, a Trianon 100 évében terveztük. Talán jövőre!

A karnagyok nem engednek a művészi minőségből a felkészülésre rendelkezésre álló idő rövidsége miatt sem, hiszen a Nemzeti Ifjúsági Kórus műsorának méltónak kell lennie a nemzeti jelzőhöz és a kodályi örökséghez. Erdei Péter és Nemes László Norbert a repertoár összeállításánál is arra törekedett, hogy a kórus műsora jól példázza a 20-21. századi magyar kórusirodalom gazdagságát. Kodály Zoltán, Szokolay Sándor, Orbán György, Vajda János, Gyöngyösi Levente művei mellett a koncerteken három olyan új darab is felcsendül – Bella Máté, Fekete Gyula és Tóth Péter szerzeményei –, amelyek az együttes felkérésére készültek. A zeneileg rendkívül változatos műsor komoly kihívás elé állítja a karnagyokat és az énekeseket is.

Nemes László Norbert Bartók-Pásztory-díjas karnagy: Én leginkább a fiatalok hangi teherbírása miatt aggódom, hiszen a többség legalább tizennégy hónapja nem énekelt. A pandémia negatív hatással volt az énekesekre és a kóruséneklésre is, mert a kórusok gyakorlatilag bezártak. Több együttes megpróbálta folytatni anélkül, hogy személyesen találkoztak volna az énekesek. Sokan hoztak létre ún. „virtuális kórus” produkciókat, amelyek bár izgalmasak, de nyilvánvalóan nem tudják pótolni azt a zenei és közösségi élményt, amit az élőben, egyszerre, egyidőben való együtténeklés jelent. Persze nagyon bízom abban, hogy sikerül gyorsan visszazökkenni a megszokott munkafolyamatba mindannyiunknak, és a rendkívüli körülmények rendkívüli energiák felszabadítását segítik, amivel az erre a nyárra kitűzött céljainkat mégiscsak magas színvonalon tudjuk teljesíteni.

Az idei évben a Nemzeti Ifjúsági Kórus programját a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. gondozza.  A közönség öt helyszínen találkozhat az együttessel. Először július 23-án Tihanyban lép fel a kórus, majd 25-én Debrecen, 26-án pedig Békéscsaba következik. Kecskeméten a kórus a Kodály Művészeti Fesztivál keretében mutatja be új műsorát július 28-án. A turné július 29-én, Budapesten, a Pesti Vigadóban zárul. A tihanyi, a debreceni, a békéscsabai és a budapesti koncertek ingyenesen látogathatók. Ez utóbbira regisztráció szükséges.

További információ a filharmonia és az nemzetiifjusagikorus oldalakon található!