75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Az értékes alkotást májusban vette meg új tulajdonosa a Sotheby’s árverezőház aukcióján, a festmény a napokban érkezett haza. Jelenleg a Szépművészeti Múzeumban van restaurátori vizsgálaton, a tervek szerint novemberben a magyar közönség is láthatja majd a képet a múzeumban egy kamara-kiállításon.

Az 1862-ben festett, 41 × 33 centiméteres vászonkép két félmeztelen nőt ábrázol, akik fürdőt vesznek az erdő mélyén. Courbet szívesen hódolt az akt műfajának – a festmény majdnem tíz évvel a polgárpukkasztó Fűrdőzők című képe után készült, melynek idealizálatlan női alakjai hatalmas botrányt kavartak az 1853-as párizsi Szalonon. Noha a festő ebben az esetben is ragaszkodott realista elveihez, a természethűséget érzékiséggel vegyítette: a hölgyek önfeledten mártóznak a vízben, csaknem kacéran tekintenek a néző irányába. Alakjuk kontrasztot képez az erdő erőteljes zöld tónusaival, a vizuális ellentétet Courbet technikája is felerősíti: míg a figurákat hagyományos módon ecsettel ábrázolta, a sokkal nyersebbnek ható tájat festőkéssel formálta meg.

Courbet festményét báró Hatvany Ferenc 1908 májusában vásárolta meg Párizsban, a Chéramy gyűjtemény Georges Petit által rendezett árverését követően; a realizmus vezéralakja által festett kép ekkor szerepelt utoljára a műkereskedelemben.

A II. világháború végén a Courbet-festményt az európai rangú Hatvany-gyűjtemény több száz darabjával együtt banki letétben helyezték el, amelyet a Vörös Hadsereg katonái kifosztottak és ezt a képet is elhurcolták. A festmény sorsa innentől ismeretlen, de a Sotheby’s ez év májusi árverésére - az aukciós ház közlése szerint – a műtárgy báró Hatvany Ferenc örökösei és a képet aukcióra bocsátó tulajdonos közötti restitúciós megállapodás alapján került kalapács alá.

Courbet képe 320 000 dollár leütési áron kelt el az aukción, a kép új tulajdonosa egyelőre nem kívánja kilétét felfedni.

Gustave Courbet - Fürdőzők az erdőben

41 × 33 cm

Magántulajdon