12/37 Shakespeare

Első évadát zárta július közepén a Shakespeare/37 c. online széria, melyet 2021 tavaszán a WebSzínház alkotói csapata hívott életre Magács László rendezésében.

Az eredmény fergeteges: 37 vállalkozás, 12 epizód, 12 újraértelmezett dráma, 13 író, 47 szerep, 45 színész, 12 helyszín, 1 évad, 1 snitt – Shakespeare újjászületett az online színház világában. A WebSzínház Shakespeare/37 című online sorozata új kontextusba helyezi Shakespeare drámáit, egyedi módon ültetve át őket a mai korba. Tizenhárom ismert magyar dráma- és prózaíró, illetve költő írt húszperces etűdöket a reneszánsz mester egy-egy művéből kiindulva. A címében szereplő 37 vállalás a második évadban folytatódik. A sorozatot egy virtuális társulat hozta létre, amelyben a magyar kulturális élet jeles alkotói vesznek részt. Az első évad Nádasdy Ádám II. Richárd átiratával zárult, az írói paletta széles spektrumon mozgott; a Kovács ikrektől kezdve Tasnádi Istvánon át egészen Kemény Zsófiig vonultatott fel alkotókat. A színészek között szerepelt hosszú szünet után itthon Oroszlán Szonja, az osztrák Burgtheaterben játszó Láng Annamária, az Oscar-díjra jelölt Testről és lélekről c. filmből ismert Borbély Alexandra, vagy a Jászai-Mari díjas Rába Roland és László Zsolt. A sorozat virtuális társulatát a két alkotó fogta össze; Meister Natália Nóra operatőr és Magács László rendező, producer. Az első évad epizódjai visszanézhetők a www.webszinhaz.com műsortárában.

Az alkotók egy szabadtéri vetítéssel egybekötött közönségtalálkozóval búcsúztatják az első évadot, melynek július 28-án, szerda este 20 órától a TRIP Hajó terasza ad otthont – a vetítésen a nézők ingyenesen megtekinthetik a közönségszavazás szerinti legjobb három epizódot.

A szériában az írói előszó által „in medias res”, egyből a dráma kiemelt jelenetében találja magát a néző, nyakig merülve az adott színdarab központi konfliktusába. Minden epizód középpontjában egy-egy karakter vagy kulcsjelenet áll: egy általános érvényű morális dilemma. A kiemelt jeleneteket feldolgozó epizódok átlagosan 20 percesek, ezáltal egy sűrített, érzelmileg felfokozott benyomást kapunk a világirodalom egy-egy klasszikus művéből. Az etűdök egysnittes technikával készültek, és ezzel a dokumentarista hatásuk miatt még közelebbi pozícióba helyezik a nézőt a szereplőkhöz: olyan érzése támad a szemlélőnek, mintha valós időben követné a történetet. Így kísérelték meg az alkotók a szerteágazó, bonyolult Shakespeare-drámákat olyan sűrített, a mai kor fogyasztási szokásaihoz illeszkedő formába önteni, ami tömörsége ellenére magában hordozza az klasszikus alkotások esszenciáját.

A WebSzínház csapata augusztusban megkezdi nyári forgatási időszakát, a Shakespeare/37 második évada már 2021 őszén jelentkezik! A széria folytatásában Egressy Zoltán: A sziget tele van hangokkal címmel értelmezi újra A vihart, Kovács Lehel, Gazsó György, Pál András, Georgita Máté Dezső, Jenővári Miklós és Vitárius Orsolya közreműködésével; a Szakértők Zenekar önti zenei formába a Tévedések vígjátékát, melyhez Fabacsovicsi Lili társít szövegkönyvet; Csurgó Csaba: Lóvá tett lovagok című művét a Halászbástya ikonikus helyszínén veszik fel Csiby Gergely, Ember Márk, Szántó Balázs és Ertl Zsombor színészekkel; Márton László: Athéni Timon drámáját az aquincumi romok között forgatják; Forgách András: TÓNI címmel önti mai formába Antonius és Kleopátra klasszikus történetét; Száraz Miklós György János király darabjában Györgyi Anna együtt játszik a lányával, Kiss Anna Gizellával és Földes Tamással; Kiss Csaba IV. Henrik-jében pedig Csuja Imre, Peller Anna, Hirtling István és Porogi Ádám látható.

A következő évad első forgatási helyszíne a budavári Halászbástya, itt elevenedik meg a reneszánsz mester Lóvá tett lovagok c. klasszikusa Csurgó Csaba átiratában, Csiby Gergely, Ember Márk, Szántó Balázs és Ertl Zsombor játékában. A WebSzínház stábja szeretettel látja a forgatásra azokat az érdeklődőket, akik a kulisszák mögé szeretnének pillantani július 27-én, kedden, 15 órától.

További részletek, epizódok, színlapok és drámák itt.

Hirdetés