A Tetra Pak a Stora Ensoval megtriplázza italoskarton újrahasznosítási kapacitását

A két vállalat partnerségre lép ….

…. a körkörösséget támogatva, teljes újrafeldolgozási megoldásokba történő 29 millió eurós beruházással jelentős fejlődést érjen el az újrafeldolgozás terén Közép- és Kelet-Európában. A partnerség, amely egy átfogó megvalósíthatósági tanulmányt követően jön létre, egy nagyszabású karton-újrapépesítő sor bevezetését célozza a Stora Enso lengyelországi, ostrołękai gyárában. Az új gyártósor megháromszorozza, 25 ezerről 75 ezer tonnára növeli a használt italos kartondobozok éves újrahasznosítási kapacitását Lengyelországban, továbbá lehetővé teszi az országban értékesített italoskartonok teljes mennyiségének, valamint a szomszédos országokból, köztük Magyarországról, Szlovákiából és a Cseh Köztársaságból származó kartonok újrahasznosítását.

A teljes beruházás értéke 29,1 millió euró. A Stora Enso 17 millió eurót ruház be egy új újrapépesítő sorba, amely a kartonrostok kinyerését segíti, míg a Tetra Pak a Plastigrammal együtt összesen 12,1 millió eurót költ egy további gyártósor építésére, amely egy szabadalmaztatott elválasztási technológia alkalmazásával segíti a polimerek és az alumínium kinyerését és szétválasztott újrahasznosítását. Mindkét gyártósort 2023 elejére helyezik üzembe. A szétválogatott anyagokat nyersanyagként használják különféle végtermékekhez, az újrahasznosított rostanyagok pedig beépülnek a Stora Enso újrahasznosított kartondobozaiba. A szétválasztott polimerek és alumínium különféle termékek, például ládák és fóliák formájában kelnek új életre. A beruházás célja, hogy hozzájáruljon a körforgásos gazdaság országos szintű fejlődéséhez, teljes összhangban az Európai zöld megállapodással (European Green Deal). Az összegyűjtött kartondobozokat környezetbarát módon fogják kezelni, teljes mértékben felhasználva az újrafeldolgozási folyamat során keletkező anyagokat.

„Napjainkban a kartondobozok újrahasznosíthatók. Ezeket összegyűjtik és jelentős mennyiségben újrahasznosítják, ahol a hulladékgazdálkodási és újrahasznosítási infrastruktúra kiépítésre került. De nekünk ez nem elég. További lehetőségeket keresünk a teljes újrafeldolgozási értékláncban, hogy javítani tudjuk a kartonok újrafeldolgozását, és olyan megoldásokat dolgozzunk ki, amelyek hatékonyan újrahasznosítják az összes csomagolóanyagot, a polimereket és az alumíniumot is beleértve. Ezért nagyon büszke vagyok erre a beruházásra, valamint a Stora Ensoval kötött szoros partnerségre, amely lehetővé tette ezt a jelentős előrelépést. Az együttműködés kulcsfontosságú végső törekvésünk eléréséhez – egy olyan világhoz, ahol az összes kartoncsomagolást összegyűjtik, újra feldolgozzák, és az soha nem válik szemétté” – fejtette ki Charles Brand, a Tetra Pak Europe & Central Asia elnöke.

„A Stora Enso megújuló erőforrásokból előállított csomagolóanyagokat készít. Ezzel a fejlesztéssel előreléphetünk egy még nagyobb fokú újrafeldolgozhatóság felé, amely nélkülözhetetlen tényező a körkörös biogazdaság eléréséhez. Örülünk, hogy egyesíthetjük erőinket a Tetra Pakkal, ami egy újabb fontos mérföldkövet jelent az általunk megvalósítani kívánt teljesen körkörös jövő felé. Mindezek mellett az EU begyűjtési rendszereinek továbbfejlesztésével párhuzamosan a projektben megvan a potenciál a jövőbeni többletmennyiségekhez szükséges kapacitás növeléshez is” – tette hozzá Hannu Kasurinen, a Stora Enso Csomagolóanyagok divíziójának ügyvezető alelnöke.