Kalász Banda: Mozgásban

Megjelent a Kalász Banda új lemeze.

„2020. márciusa sokak életében hozott változást Magyarországon. Sokáig hiányzott az élő zene, a tánc, a beszélgetések, a táncház végi éneklések - magyarul: az Ember. Az elmúlt időszak azt bizonyította számomra, hogy akármilyen technikai fejlődésen mehetünk keresztül, ha az élő találkozás megszűnik, pont az emberségünket veszítjük el. Az élő együttlét nélkülözhetetlen kell, hogy maradjon az ember számára. A helyzet tehát adta magát, hogy lemezt készítsünk és újra megtaláljuk az alkotóerőt magunkban!” (Kalász Máté)

A lemezen több tájegységről válogatnak az alkotók, mindegyikhez személyes kötődésekkel, végre „mozgásban”. Az album kapható a Fonó webboltjában, a terjesztőknél és hamarosan a digitális felületeken is.  

Mozgásban vagyunk, mert a népzene is mozgásban van ritmusaival, dallamaival, a lassú és gyors tempók váltakozásával. Meggyőződésem, hogy nem lehet egy intervallumból hagyományt csiholni, ezt mozgatni érdemes, mert így tehetjük élővé a jelen és az utókor számára.”

A bonchidai zenével az volt a zenekar célja, hogy ezt a muzsikát ezúttal „keményebb” köntösbe öltöztesse, mint azt manapság a kortárs lemezeken halljuk. „Ez a keménység árad az általunk ismert és szeretett gyűjtésekből. Ebben a törekvésünkben a tánc nagy segítségünkre volt. Éppen ezért köszönet illeti a lemezen szereplő táncosokat, akik közül Gyurka Gergely keresett meg elsőként.” „Kaszap Atillát én kértem fel arra, hogy azon túl, hogy végig kísér a lemezen, vezessen is egy rendet, ha már a brácsázás mellett kiválóan szaxofonozik. – mesél tovább a lemezről Kalász Máté. „A mérai prímás, Árus Ferenc játékát érleli egy ideje szóló hangszerén, így adta magát, hogy ezt a muzsikát válassza a lemezre is.” Mivel mezőségi zene nélkül soha nem születik egy Kalász Banda lemez sem, ez alól a mostani album sem kivétel. „Kihívást jelent a mezőségi blokk, mert magasan van a léc, ettől várják talán a legtöbbet barátaink, de mindig is igyekeztünk helytállni.” „A palatkai zene mellett régi vágyam volt, hogy Szovátról is zenélhessek, és ez most teljesült. Utóbbiban nagy segítségemre volt Fekete Antal „Puma”, aki gyűjtőként is részese volt a belső mezőségi népzene elsajátításának, az Ő jelenléte nagy támaszt nyújtott nekem. Ezt nem lehet „csak” megtanulni, meg kell hozzá érni.”

A Marostól Sajóig c. szám egy utazás, ahol olyan kiváló prímások játékát igyekeztek az alkotók Halmos Attila prímással megmutatni, mint Horváth Elek, Csiszár Aladár, Szabó Viktor és Gáspár Béla. Ebben az összeállításban Zimber Ferenc és Könczei Bálint is közreműködnek, akik segítségével még teltebben szólalnak meg az itt szereplő dallamok. Természetesen nem lehet kihagyni a felsorolásból a zenekar bőgősét, Molnár Pétert, aki mind szakmailag, mind emberileg az „igazi” bőgőst testesíti meg, akire bátran támaszkodhat a zenekar.  „Remélem az elmúlt nehezebb időszakra gyógyír ez a lemez rajtunk kívül azoknak is, akik meghallgatják. Azoknak szeretnénk ajánlani, akik valakit, vagy valamit elveszítettek a 2019 óta tartó világjárványban.” (Kalász Máté)

1. Kisangyalom ha meguntál (Abaújszina)

2. Marostól (Vajdaszentivány, Magyarpéterlaka, Mezőkölpény)

3. Sajóig (Nagysajó)

4. Szováttól palatkáig (Magyarszovát, Magyarpalatka).

5. Szaxis Kalotaszegről (Méra)

6. Bál (Bonchida)

Zenekar tagjai:

Kalász Máté: hegedű, ének  -  Halmos Attila: hegedű, ének

Kaszap Atilla: brácsák, szaxofon

Fekete Antal: kontra  -  Molnár Péter: nagybőgő

Közreműködők:

Zimber Ferenc: cimbalom, Könczei Bálint: harmonika

Hajdú Flórián, Juhász Sándor, Gyurka Gergely: ének tánc

Wallinger Ágnes, Rab Edina, Kerepesi Zoltán: tánc

Felvétel az Origo Studióban készült 2021. február 16. és 21-én. Hangmérnök: Cserny Kálmán, Fotó: Klotz Miklós

Borítóterv: Kiss Dóra, Nyomdai előkészítés: Szilasi Marianne. Köszönet mindazoknak, akik a lemez megvalósításában segítettek!

A lemez megjelenését az NKA Halmos Béla Program tette lehetővé.