Iszapkoktél, algafröccs és algafagyi a Balaton-parton

Az ökológiai-kulturális programsorozat első, ingyenesen látogatható eseménye augusztus 14-én lesz Balatonfenyvesen.

A Balaton olyan természeti adottság, amely minden magyar ember számára meghatározó értéket képvisel. Hatalmas népszerűségéből is következik sebezhető ökológiai egyensúlya. Épségének megőrzése mindannyiunk felelőssége. Erre hívja fel a figyelmet a szabadonbalaton kreatív strandakciója augusztus 14-én a balatonfenyvesi Nagystrandon, amelynek keretében ökológiai, vízminőségi témájú beszélgetések, valamint olyan Balaton-specifikus frissítők várják az érdeklődőket, mint az iszapkoktél és az algafagyi.

Idén augusztus és október között a szabadonbalaton szervezi a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa ökológiai tematikájú programelemének a felvezető eseményeit. Augusztus 14-én a C:N:P bár elnevezésű strandakcióval készülnek a balatonfenyvesi Nagystrandon, amit ősszel további két program követ majd – a tervek szerint egy horgász- és egy sporteseményen hívják majd fel a figyelmet a Balatonnak és térségének ökológiai igényeire és kihívásaira. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosának (VEB 2023) egyik kiemelt témája a régió ökológiai kérdéseit vizsgáló és bemutató Balaton Ökológiai Programsorozat, amely a szabadonbalaton kezdeményezésével egyezően azt vizsgálja majd, hogy hogyan kapcsolódik a kultúra és az ökológia térségi kontextusban, és hogy milyen régiós ökológiai kihívásokkal szükséges és érdemes szembenézni a globális rendszert figyelembe véve.

A szabadonbalaton augusztus 14-i eseménye ingyenesen látogatható. A program célja a helyi lakosokat, a turistákat, és a döntéshozókat egy fenntartható „balatoni jövő” alakítására fogékonnyá tenni. Olyan korábban is bevetett klasszikusokkal készülnek, mint az iszapkoktél, az algafröccs és az algafagyi, de az érdeklődők idén kipróbálhatják az erjesztett vízparti élőhelylevet és vízinövény-falatkákat is, ezúttal az Au műhellyel együttműködésben kialakított installációs térben. A Balaton-specifikus frissítők a tó életében lezajló ökológiai folyamatokra reflektálnak, a jelenségek ok-okozatára és a tóhasználók életmódjának tóra gyakorolt hatására hívják fel a figyelmet.

Az evés-ivás-strandolás mellett a kapcsolódó ökológiai folyamatokról és összefüggésekről is beszélgethetnek. A témák a következők lesznek:

   Mi zajlik a Balatonban tápanyagok terén?

   Mit jelent a tó külső és belső tápanyagterhelése?

   Mi a természetes vízpartok szerepe?

   Milyen paraméterek határozzák meg a Balaton vízminőségét, egyáltalán mi az, hogy jó vízminőség?

   Hogyan függ ez össze a változó vízszinttel és az utóbbi időben gyakrabban előforduló algavirágzásokkal?

A PAD gondozásában működő szabadonbalaton egy olyan ökológiai szemléletű kulturális platform, amely a Balaton régió természeti-kultúrtáji adottságaira és folyamataira, fenntartható és klímaadaptív tájhasználati lehetőségeire reflektál ökológiai, művészeti, társadalomtudományi, technológiai-műszaki és gazdasági szempontok együttes figyelembevételével. Az antropológusok, művészek és ökológusok együttműködése során létrejött szabadonbalaton az 51. Kékszalag vitorlásversenyen debütált, ahol a Hannibal névre keresztelt 1934-es, nádkamuflázsba öltöztetett vitorlás szolgált a kezdeményezés vizuális platformjaként. A szabadonbalaton ökológiai-művészeti projektjei a Balaton és régiójának ökológiai igényeire és kihívásaira, valamint a szemléletváltás szükségességére hívják fel a figyelmet. A kezdeményezésben az ökológia, vízügy, társadalomtudományok és művészet területeiről érkező szakemberek dolgoznak együtt. Céljuk a Balaton ökológiai és társadalmi vonatkozásait bemutatni, ezáltal a helyi lakosokat, a turistákat, és a döntéshozókat egy fenntartható „balatoni jövő” alakítására érzékenyíteni és a klímaváltozásra felkészíteni.

A Balaton partját az ember nagymértékben beépítette és átalakította az elmúlt másfél évszázadban az éppen aktuális igényei alapján, a tóhasználatban, vízgazdálkodásban, településfejlesztésben számtalan nem fenntartható gyakorlatot eredményezve. Ikonikus tavunk élővilágának emiatt rengeteg kihívással kell szembenéznie, melyeket a klímaváltozás tovább árnyal. Az emberi alkalmazkodás elengedhetetlen az egészséges balatoni ökoszisztéma fennmaradásához és fenntartásához, a jó vízminőséghez.