Mestermű születik c. könyv bemutatója a Mesteri részletek kiállításon

45 izgalmas történet a Budai Várból.

Már az utolsó simításokat végzik a szakemberek a Budavári Palota Szent István-termén. Az épületegyüttes elsőként rekonstruált, díszes történelmi belső tere augusztus 20-án nyitja meg kapuit, ráadásul az első napokban ingyenesen lesz látogatható. A csodálatos helyiséghez és a Budavári Palota történetéhez kapcsolódva jelent meg a Mestermű születik - 45 izgalmas történet a Budai Várból című könyv Sal Endre tollából a Várkapitányság kiadásában.

Sal Endre író-újságíró, főszerkesztője az általa alapított Újságmúzeum.hu portálnak. Újságíróként dolgozott többek között az Esti Hírlap, a Nemzeti Sport és a Bors szerkesztőségében, jelenleg a Mandiner munkatársa. Könyvei a Libri kiadó gondozásában jelentek meg Mi, magyarok (2019) és Mi, magyarok a századelőn (2020) címmel.

Sal Endre különleges történetmesélő, az Újságmúzeum honlapján és közösségi oldalán naponta tűnnek fel izgalmas történetek, neves alakok, már-már elfeledett események, érdekes helyek és megsárgult újságok régi históriái, hogy szórakoztatva tanítsák az olvasókat. A Nemzeti Hauszmann Program közösségi oldalán is rendszeresen jelennek meg írásai a Budavári Palotanegyed színes történetéről, most ezekből az írásokból rendeztek sajtó alá egy kötetnyit gazdag illusztrációs anyaggal. Az összeállításban az újjászülető budai Vár legendás épületei, helyszínei elevenednek meg a hozzájuk kapcsolódó élettörténetekkel és alakokkal. Olvashatunk a Budavári Királyi Palota és a Palotanegyed alkotóiról, az építészekről, a zseniális iparosokról, a főúri lakókról és arról, hogyan éltek egykoron őseink, akiknek a Várat köszönhetjük. Ezen a történelmi helyszínen lépten-nyomon jelen vannak a legendák és azok az emberi történetek is, melyek ott vannak a kövekben, a falakban és a szobrokban. Sal Endre részben korabeli lapokból vett történetekből rajzolja elénk a Budavári Palota fordulatokban bővelkedő sorsát a dualizmus korában. Alkotókat, neves személyiségeket, arcokat és utcákat, anekdotákat, visszaemlékezéseket és egykori újságcikkeket elevenít fel, hogy megidézze a hajdani fénykort.

Az államalapító Szent István királyunkról elnevezett terem a Budavári Palota ékszerdoboza és a századforduló magyar iparművészetének kiemelkedő teljesítménye volt. Az 1900-as párizsi világkiállításon nagydíjat nyert terem Hauszmann Alajos tervei alapján készült el, kialakításában a kor elsőrangú művészei és iparosai vettek részt. Részletek itt. https://szentistvanterem.hu

A terem kialakításában a finom, aprólékos, bensőséges részleteké volt a főszerep. Az ötvös-, fém- és famunkákat művészi gonddal végző iparosok mellett Strobl Alajos szobrász és Zsolnay Vilmos keramikusművész alkotásai, valamint Roskovics Ignác festő pirogránit királyalakjai díszítik a páratlan szépségű belsőt. A csodálatos helyiség a második világháborúban teljesen megsemmisült, most a Nemzeti Hauszmann Program keretében az eredeti tervek szerint alkotják újra napjaink kiváló képző- és iparművészei.

A Mesteri részletek kiállítás az alkotók és az újraalkotók előtt tiszteleg, középpontba állítva azokat a mívesen kidolgozott, ihletett iparművészeti alkotásokat, amelyek sajátosan egyedivé teszik a történelmi belsőt. A látogatók azonban nemcsak a századforduló korának kiválóságaival találkozhatnak, hanem igazi kulisszatitkokat is megtudhatnak a csodálatos történelmi helyiség újjáépítéséről. Kiderülnek a terem aranyozásának rejtelmei, a különleges kárpitok elkészítésének titkai, de az is, hogy hogyan született újjá a helyiség egyedülálló mennyezete.

A kiállítás ingyenesen látogatható minden nap 6.00-24.00 óra között a Várkert Bazár rámpáján a tárlathoz illő, történelmi miliőt árasztó környezetben, egyedi hangulatot adó esti kivilágítás-ban.

A Budavári Palota rekonstrukciója során eredeti formájában helyreállított épületrészben, a déli összekötő szárnyban mindenki megcsodálhatja az újjászületett Szent István-termet, augusztus 20-ától az első napokban ingyenesen.