Erzsébet visszatér

A fantasztikus első rész után elkészült I.Erzsébet történetét feldolgozó film második része. Aki nem látta az első részt de szereti a kosztümös filmeket az nyugodtan nézze meg, mert a történet önállóan is megállja a helyét.

Cate Blanchette játéka már a történet első részében is lenyűgöző volt, alakításáért anno elnyerte a Golden Globe és BAFTA díjat.Sajnos az Oscart nem. Ebben a filmben egy érettebb Elisabeth-et és egy érettebb Cate Blanchette-et láthatunk.

A királynő uralkodásának újabb szakaszába érkezünk. Erzsébetet nem csak saját háza táján hanem külhonbol is támadások érik, ugyanis II. Fülöp spanyol király jogot formál Anglia megtámadására, hogy az eretnek királynőt letaszítsa a trónról és visszaadja az országot a katolikus egyháznak. Ha nem lenne elég a spanyolok fenyegetése, Erzsébet érzelmi érzelmi viharba keveredik ugyanis Walter Raleigh Clive Oven képében közelit és meghódítja a királynő szivét. Ám de hiába Erzsébet Anglia uralkodója, vannak olyan dolgok amit ő sem kaphat meg. Mivel Releigh nem nemesi származású, románcuk halálra van itélve, igy végül a szerelmes férfinek, csak a királynő udvarhölgye jut. A csalódott Erzsébet, tehát érzelmeit elfolytja,a spanyolokat pedig egy tengeri csatában leveri. Így képes az uralkodásának mindent még saját boldogságát is alávető királynő hatalmát megszilárdítani és létrehozni a máig őt körülölelő mítoszt.

A film rendezője igazából az első rész elkészítése után kissé csalódottan vette tudomásul, hogy a sok jelölés közül egyedül a legjobb sminkért tudta bezsebelni az Oscart. Tehát azt hiszem a stáb nem-titkolt szándéka, hogy most egy Oscar-díjas filmet készítsen. Szerintem ez a második rész kissé alulmúlja a várakozásokat, és nem sikerült olyan erősre mint az első. Kissé túl sok benne a közhely és a sztori is lebutított és szájbarágós. Egyedül a királynő karaktere árnyalt, többi szereplő nem túlságosan bonyolult, mint például a spanyolok, elvetemülten gonoszak. Viszont a gyönyörű képek, Cate Blanchette játéka és a tengeri csatajelenet miatt, érdemes megnézni a filmet.

8/10 pont

Elizabeth: Az aranykor (Elizabeth: The Golden Age) - angol filmdráma, 114 perc, 2007
rendező: Shekhar Kapur
szereplők: Cate Blanchett (I. Erzsébet), Clive Owen (Sir Walter Raleigh)