Dobd fel iskolás gyermeked tízóraiját

Ahogy elkezdődik az új tanév, a tanulás mellett a gyermekek mozgására és étkezésére is oda kell figyelni.

De hogyan érhetjük el náluk, hogy szívesen fogyasszák az egészséges tízóraikat? A kiegyensúlyozott táplálkozás gyerekkorban sokkal fontosabb, mint gondolnánk, hiszen ezzel alapozhatjuk meg az egészséges felnőttkort. Az egészséges életmódhoz elengedhetetlen az otthoni szokások kialakítása, a példamutatás, ám ha iskolába megy a gyermek, befolyásolható a büfében kapható édességekkel, az osztálytársak által fogyasztott olykor egészségtelen falatokkal. Sokan szembesülnek azzal, hogy az otthon csomagolt étel a táska alján vagy a kukában végzi, a gyerek pedig a zsebpénzéből olyasmit vásárol, amit a szülő egyáltalán nem szeretne.

„Rendkívül motiváló a gyerekek számára, ha a tízóraijuk gusztusos csomagolásban, nekik tetsző szalvétában kerül a kezükbe. Kedvenc állatukkal vagy mesefigurájukkal ellátott, esetleg iskolához kapcsolódó mintázatú szalvétákkal nagyobb kedvük lesz elővenni a tízórait, és boldogabban fognak falatozni” – mondja Mezőfiné Anikó, a Szalvétasziget megálmodója.

Persze nem elég a külcsín, elengedhetetlen, hogy olyan tízórait készítsünk, amit a gyermek szeret, könnyen csomagolható, szállítható, egyszerűen elfogyasztható, és mindezek mellett érdemes olyan dolgokkal feldobni – például változatos ízekkel, színekkel, formákkal vagy a szalvétával –, amik még jobban ösztönzik annak elfogyasztására.

Recept

Almás banános muffin

Hozzávalók: 280 ml tej, 380 g teljes kiőrlésű zabliszt vagy tönkölyliszt, 1 teáskanál szódabikarbóna, 0,5 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál fahéj, 50 g D-life eritrit, 1 közepes méretű érett banán, 2 db tojás, 100 ml kókuszolaj olvasztva, 1 kávéskanál vanília kivonat, 1 db alma

Elkészítés: Összekeverjük a lisztet, szódabikarbónát, sütőport, fahéjat és eritritet. Egy másik tálban leturmixoljuk a banánt, hozzáadjuk a tojásokat, olajat/kókuszzsírt, a tejet és pár csepp vanília aromát. Jól összedolgozzuk turmixgéppel. A nedves és száraz hozzávalókat összekeverjük, majd beleszórjuk a felkockázott almát. A muffin formákat megtöltjük a tésztával, és 180°C-ra előmelegített sütőben fél óráig sütjük. A banánból és az almából a félkész muffin tetejére két szemet és mosolygós szájat is tehetünk, így mosolygós muffinnal kedveskedhetünk a gyerkőcnek.