„A gitár arcai”

3. Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál és Verseny.

Minden szempontból rendhagyó lesz az idei Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál és Verseny, amely a klasszikus gitárzene világának egyik legrangosabb nemzetközi eseménye. Tekintettel a nagy számú nemzetközi résztvevőre, a szervezők úgy döntöttek, hogy a teljes eseménysorozatot online rendezik meg, ezzel egyenlő esélyeket biztosítva a világ minden pontjáról jelentkező fiatal művészek számára. A fesztivál koncertprogramja követi a verseny menetét, ezért szeptember és október hónapban visszatérően lesznek koncertek időben a verseny különböző fordulóihoz kapcsolódóan.

2021. szeptember-október

Alapító-művészeti vezető: Eötvös József Liszt-díjas gitárművész

A nyitókoncertet a 2017. évi Budapesti Nemzetközi Gitárverseny győztese, az ukrán Marko Topchii (lásd fotó) gitárművész adja majd online szeptember 20-án a Zeneakadémiáról. Októberben pedig hallhatjuk a világhírű, német Joscho Stephan Trió gypsy swing koncertjét, később pedig két legendás gitáros, a szerb-amerikai Miroslav Tadic és a macedón Vlatko Stefanovski közös world music fellépését élvezhetjük. A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivált Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Zeneakadémia tanszékvezető tanára hívta életre ezelőtt nyolc évvel. A programsorozat bemutatja a hangszer és irodalmának sokoldalúságát és kiemelkedő nemzetközi és hazai művészeit, a gitárzene legnagyobbjait csábítva Budapestre évről-évre.

Marko Topchii gitárművész szólókoncertje. Marko a 2017. évi Budapesti Nemzetközi Gitárverseny győztese. Több mint 100 nemzetközi versenyhelyezéssel büszkélkedhet, melyből 47 első helyezés! Talán személyében köszönthetjük a világ legeredményesebb klasszikus gitárosát.  Nagy várakozással tekintünk az esemény elé, amelyet a világ minden tájáról követhetnek majd a gitárzene szerelmesei. Ezzel az ünnepi estével indul útjára a 2021. évi Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál és Verseny szeptember 20-án.

Október 22-én a német Joscho Stephan Trió lép színpadra, virtuóz gypsy swing koncertjükkel. Folytatják az 1930-as évek Django Reinhardt-i hagyományát, nemcsak megőrizve annak szellemiségét, hanem tovább építve, tovább gondolva azt. Joscho Stephant Nashville-től New York-ig méltatja a sajtó, az Acoustic Guitar Magazine szerint egyenesen „benne rejlik a cigány jazzgitározás jövője”.

A Balkán két gitárkirálya, Miloslav Tadić (SRB, USA) és Vlatko Stefanovski (MK) közösen adnak koncertet október 30-án. A két művészt messzire vitte a hat húr: Tadić Placido Domingotól Marcus Stockhausenig a legnagyobbakkal koncertezett, kiválóan improvizál, zenét szerez és kísérletezik többek között az európai klasszikus zene, a flamenco és a népi hagyományok mentén. Vlatko Stefanovski elképesztő szólókarriert tudhat magáénak, jól ismert egyedi gitártechnikájáról és jellegzetes hangszínéről, amelyért rajong a közönség.

A koncertek jegyvásárlás után online követhetők a fesztivál weboldalán, és a jegy oldalán.

A fesztiválprogramhoz kétévente kapcsolódik a rangos verseny, amelynek díjazottjait 14 tagú nemzetközi szakmai zsűri választja ki. A verseny pénzdíjas, az első helyezettet 5 ezer, a másodikat 2500, a harmadikat 1500 euróval díjazzák, valamint helyezéstől függően számos egyéb módon is elismerik a nyertes művészeket, így az első díjas pl. egy Sakurai Special mestergitárt is kap, valamint koncertmeghívásokat hazai és külföldi gitárfesztiválokra. 

További információ a versenyről itt.