A SKAM-sorozat sztárjaival és dupla programmal érkezik októberben a Cinemira Fesztivál

A Cinemira az egyetlen, kifejezetten gyerekeknek és kamaszoknak szóló filmfesztivál hazánkban.

Idén ősszel 4. alkalommal rendezik meg a Cinemira Gyerek- és Ifjúsági Film Fesztivált, amely a 4-12 éves korosztály mellett most először külön célozza a 13+-os kamaszokat is. A világ legkiemelkedőbb, fiatal közönségnek szóló filmjei mellett a fesztiválon nemzetközi sorozat-sztárokkal és hazai filmesekkel találkozhat a közönség. Budapestre érkezik a világszerte népszerű SKAM-sorozat sztárja, Josefine Frida, és a sorozat alkotója, Julie Andem! A Cinemira hiánypótló rendezvényen a világ legkiemelkedőbb, fiatal közönségnek szóló filmjeit vetítik. Emellett a közönség találkozhat népszerű hazai színészekkel és filmrendezőkkel, nemzetközi sorozat-sztárokkal, kipróbálhatja magát filmszínészként, kaszkadőrként vagy épp táncosként a filmes workshopokon, sőt igazi castingon is részt vehet. A Cinemira idén duplájára nő és immár két hétvégén keresztül várja a fiatal közönséget. A Cinemira TEEN (október 8-10.) a tinédzsereknek szól a belvárosi Akvárium Klubban, míg a Cinemira KIDS (október 23-24.) a 4-12 éves gyerekeket várja a Millenáris Parkban. 

Különleges hősök, díjnyertes filmek

A Cinemira versenyprogramban több, mint 80 országból több száz, fiataloknak szóló rövid kisjátékfilm és animációs film versenyez a legjobb filmnek járó Aranymókus díjért; a Panoráma programban pedig többszörösen díjnyertes, nemzetközi filmek kapnak helyet. A Cinemira TEEN versenyfilmjei olyan, a kamaszok mindennapjait érintő témákat dolgoznak fel, mint az első csók, a gimi végi búcsú a barátoktól, az útkeresés, az anorexia, a videojáték-függőség, vagy épp a szülőktől való függetlenedés kérdése. Magyarországon először lesz látható a Disco című, többszörösen díjnyertes norvég film, amely zenéről, táncról, hitről és radikalizmusról szól, lenyűgöző vizualitással.  Az élet Sara Amat nélkül díjnyertes, spanyol kamaszdráma az első szerelem témáját boncolgatja, és vetítik Visky Ábel Mesék a zárkából című filmjét is, mely idén elnyerte a legjobb film díját a BIDF-en.  A kisebb korosztálynak szóló mozifilmek közt szerepel a Cinemira egyik különleges filmcsemegéje, a holland Csúnya Gyerekek Klubja, amely 2020-ban a Flanders Ifjúsági Filmfesztivál legjobb filmnek járó fődíját, a közönségdíjat és a forgalmazók díját is elnyerte, valamint a legjobb filmnek választották a Kristiansand Nemzetközi Gyerekfilm Fesztiválon. A közeljövőben játszódó, akciódús kalandfilm a kirekesztés és autoriter rezsimek veszélyeire hívja fel a figyelmet a fiatal nézők számára szórakoztató módon. Emellett idén is megjelennek a hazai kedvencek, úgy mint a Kuflik és a Családi legendák című animációs sorozatok egészestés filmváltozatai.

Mozizz és alkoss!

A fesztivál interaktív, a szervezők fontosnak tartják, hogy a gyerekek és kamaszok a filmnézés mellett maguk is alkossanak. Így a fiatal közönség betekintést nyerhet a filmgyártás rejtelmeibe, találkozhat a legkiemelkedőbb kortárs filmes alkotókkal, nemzetközi sorozatok sztárjaival, sőt kipróbálhatják magukat filmesként is. A Cinemira TEEN filmes előadásain nemzetközi sorozatok sztárjaival is találkozhatnak a rajongók. Budapestre érkezik a fiatalok körében népszerű SKAM-sorozat sztárja, Josefine Frida (Noora), és a sorozat alkotója, Julie Andem is, akikkel közönségtalálkozó és kerekasztal beszélgetés keretében lehetőség lesz találkozni. A nézettségi rekordokat megdöntő norvég tinidráma-sorozat négy évada olyan témákat jár körül, mint a párkapcsolat, a magány, az identitáskeresés, az étkezési zavarok és az internetes zaklatás. A mindennemű hírverés és marketing kampány nélkül elinduló websorozat rövid időn belül meghódította a norvég kamaszokat, majd villámgyorsan világsikerré vált.

A Cinemira fesztiválon lehetőség nyílik neves hazai alkotókkal is találkozni: Herendi Gábor, Nagypál Orsi, Horvát Lili, és az Oscar-díjas Deák Kristóf fognak arról beszélgetni, hogyan lettek filmrendezők. Az animáció iránt érdeklődők a nemzetközi animációs és videójáték gyártásban élenjáró Digic Pictures képviselőit ismerhetik meg, továbbá magyar TikTok sztárok avatnak be a jól működő TikTok videók titkaiba. A filmszínészet felé kacsintgató fiatalok pedig igazi castingon vehetnek részt a fesztivál teljes ideje alatt. A közönség maga is alkotóvá válhat a fesztiválon, ahol a teljes család kipróbálhatja magát filmes, animációs, kaszkadőr, tánckoreográfia vagy akár képregény workshopokon.

Legyen újra magyar gyerekfilm!

A Cinemira kiemelt küldetése a gyerek - és ifjúsági filmes műfaj felélesztése hazánkban, ezért évről évre szakmai programokkal segíti a filmes és animációs szakembereket. A fesztivál idén október 8-án az Akvárium Klubban rendezi meg a Cinemira Gyerek- és Ifjúsági Film Pitchfórumot, a fiatal közönségnek szóló film és sorozat-tervek mustráját és versenyét. A több mint félmillió összértékű legjobb filmtervnek járó díjakról idén is a gyerekekből és kamaszokból álló zsűri dönt. Idén debütál a Junior Pitch Fórum, ahol 14-18 éves fiatalok mutatják be terveiket a szakmai közönség és zsűri előtt, így olyan tervek is a döntéshozók elé kerülnek, amelyek a célközönségből érkeznek.

A CINEMIRA Filmfesztivál szervezői számára különösen fontos az érzékenyítés és a társadalmi szerepvállalás, ezért a jegyvásárlás idén a Van Esély Alapítvánnyal együttműködésben hajléktalan gyerekek és fiatalok lakhatását vagy épp továbbtanulását is támogatja.