Megvannak a Városmajori Színházi Szemle 2021-es díjazottjai

A Városmajori Szabadtéri Színpad 2021. évi évadzáró eseményén idén is kiosztották a Városmajori Színházi Szemle díjait.

A szakmai zsűri hat kategóriában értékelte a versenyprogram előadásait, amelyben az idén hat előadás – a Napnyugat Expressz, a Figaro házassága, az Ünnep, a Fekete Péter, a Parasztopera és a Farsang avagy ez is mekkora egy tahó! – vett részt. A színház honlapján tartott közönségszavazás eredményeként Közönségdíj is kiosztásra került. A Városmajori Szabadtéri Színpad záróeseményként szeptember 24-én rendezte meg a Városmajori Színházi Szemle díjátadóját. A szezon végén lezajlott színházi fesztiválon hat nem budapesti színház hat előadása mutatkozott be teltházas érdeklődés mellett. A 2021-es Szemle-programban idén minden rendezésnek és színpadi adaptációnak sikerült új szemszögből megvilágítania ezeket a klasszikus műveket, nagy kihívás elé állítva az idei zsűri tagjait.

A rangos szakmai és közönségesemény a nagyváradi Szigligeti Színház Napnyugat Expressz című előadásával startolt augusztus 25-én Zakariás Zalán rendezésében és a szombathelyi Weöres Sándor Színház vendégjátékával, az önfeledten nevettető Farsang avagy ez is mekkora egy tahó!-val zárult szeptember 9-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Az e két időpont között zajló seregszemlén a Budaörsi Latinovits Színház társulatának előadása, Beaumarchais több, mint kétszáz éves darabja, a Figaro házassága Alföldi Róbert rendezésében volt látható, majd Thomas Vinterberg Születésnap című dán Dogma-filmje alapján született Ünnep című előadással érkezett a majori deszkákra a Miskolci Nemzeti Színház vendégjátéka, Szabó Máté rendezésében. A családon belüli erőszak tabutémájával foglalkozó mű egy igazán megdöbbentő, mélyreható színházi élményt ígért a Városmajori Szabadtéri Színpad közönsége számára. Szintén emblematikus vígjáték a Fekete Péter a Szabadkai Népszínház előadásában, Mezei Zoltán rendezésében. Az összesen hat színész bravúros játékával bemutatott az amúgy közel húszszereplős darab elsöprő kalandot ígért egy rajzolt, de eleven világban szeptember 5-én. Egy archaikus történeten alapuló darabbal érkezett a Szegedi Nemzeti Színház és az Újvidéki Színház közösen, melyben a vérfertőzés, a gyilkosság és az eltitkolt utódlással kapcsolatos klasszikus elemek szegülnek neki a magyar népballadák sajátos motívumainak. A Keresztes Attila rendezésében készült Parasztopera egy sötét világot tárt fel a nézőknek szeptember 7-én.

A nagyváradi, budaörsi, miskolci, szabadkai, újvidéki és szombathelyi társulatok produkcióit idén ismét egy négy fős szakmai zsűri kísérte figyelemmel: Ráckevei Anna színművésznő, Máté Gábor a Katona József Színház főigazgatója, Horváth János Antal író, rendező és Benkő Nóra, a Szabad Tér Színház ügyvezető igazgatója. Döntésük eredményét a díjátadón osztották meg a nyilvánossággal. A szakmai zsűri a legjobb előadás díját a szabadkai Fekete Péter című előadásnak ítélte, míg Mohácsi János a Farsang avagy ez is mekkora egy tahó! című darabjával a legjobb rendező díját kapta meg. A legjobb előadáson és rendezésen kívül értékelték a legjobb női és férfi főszereplőket és mellékszereplőket, valamint kiosztották a színház honlapján voksolt nézők által megszavazott Közönségdíjat is. A legjobb női főszereplő díját Pámer Csilla nyerte el a Fekete Péter című darabban nyújtott alakításáért, a legjobb férfi főszereplő díját megosztva kapta Kocsis Pál és Róbert Gábor, mind a ketten a Mohácsi János rendezte Farsang avagy ez is mekkora egy tahó!-ben játszották a főszerepeket. A legjobb női mellékszereplő díját Alberti Zsófia kapta, a legjobb férfi mellékszereplőjét pedig Kiss Tamásnak ítélték.

A szeptember 10. és 16. között zajlott a Városmajori Szabadtéri Színpad honlapján az online közönségszavazás, melynek keretében a 2021-es Városmajori Színházi Szemle legjobb előadására lehetett voksolni. A versenyprogramban bemutatott hat produkcióra összesen közel 550 szavazat érkezett be, melyből a legtöbben, 316-an a szombathelyi Weöres Sándor Színház előadását, a Farsang avagy ez is mekkora egy tahó! című színdarabot találták a legjobbnak az idei szemlén.

A Budapest Főváros Önkormányzata is felajánlott egy díjat, a szakmai zsűri a Budapest a fiatal tehetségekért díjat Trabalka Cecília színművésznek ítélte oda a Napnyugat Expressz című darabban való játékáért.

A Városmajori Színházi Szemle évről évre egyre nagyobb számú közönséget vonz a budai színpadra, és a nyáron is nemcsak a minőségi színházi élményre vágyó nézők, hanem a szakma számára is izgalmas fórumként van jelen a színházi palettán.

A 2021. évi Városmajori Színházi Szemle díjazottjai:

A legjobb előadás: Fekete Péter – Szabadkai Népszínház (rendező: Mezei Zoltán)

A legjobb rendezés: Ion Luca Caragiale - Mohácsi testvérek: Farsang avagy ez is mekkora egy tahó! - Weöres Sándor Színház, Szombathely rendező: Mohácsi János

A legjobb női főszereplő: Pámer Csilla/ Eisemann Mihály – Somogyi Gyula – Zágon István: Fekete Péter – Szabadkai Népszínház (rendező: Mezei Zoltán)

A legjobb férfi főszereplő (megosztva): Kocsis Pál/Ion Luca Caragiale - Mohácsi testvérek: Farsang avagy ez is mekkora egy tahó! – Weöres Sándor Színház, Szombathely (rendező: Mohácsi János)

                                                                Róbert Gábor/Ion Luca Caragiale - Mohácsi testvérek: Farsang avagy ez is mekkora egy tahó! – Weöres Sándor Színház, Szombathely (rendező: Mohácsi János)

A legjobb női mellékszereplő: Alberti Zsófi/Ion Luca Caragiale - Mohácsi testvérek: Farsang avagy ez is mekkora egy tahó! – Weöres Sándor Színház, Szombathely (rendező: Mohácsi János)

A legjobb férfi mellékszereplő: Kiss Tamás/Matei Vișniec: Napnyugat Expressz  – Szigligeti Színház Nagyvárad (rendező: Zakariás Zalán)

Közönségdíj: Ion Luca Caragiale - Mohácsi testvérek: Farsang avagy ez is mekkora egy tahó! – Weöres Sándor Színház, Szombathely (rendező: Mohácsi János)

Bővebb információ itt.