Idén sem hagyja magára az állatokat a Viasat Nature

Családi program az Állatok Világnapján.

A Viasat World médiavállalat természetcsatornája idén nem csak az október 4-ét, hanem már az azt megelőző hétvégét is az Állatok Világnapjának szenteli, a Noé Állatotthon Alapítvánnyal karöltve. A tematikus napok az állatok jólétének fontosságáról, az állatvédőkről, a vadonélők szakértőiről, illetve különleges lényekről és gondozóikról szólnak majd. Országos tévépremierként a Viasat Nature október 4-én hétfőn 19:50-kor tűzi műsorára A világ legmérgezőbb állatai című dokumentumfilmet. De vajon a képernyős figyelemfelkeltésen túl, milyen lehetőségek állnak az állatok jogainak erősítésére?

Számos sikertörténet fűződik már az Állatok Világnapjához: Amina Abaza, az Egyiptomi Állatvédő Társaság (SPARE) vezetője ezzel a nappal lobbizott sikerrel az állatjóléti záradék új egyiptomi alkotmányba történő bekerüléséért. Az Animals Lebanon és az AnimaNaturalis Colombia önkormányzati határozatot ért el: ez kötelezővé teszi az Állatok Világnapjáról történő megemlékezést, amellyel növelni tudják a polgárok tudatosságát az állatok etikus bánásmódjával kapcsolatosan. A Szudáni Állatgondozási és Környezetvédelmi szervezet eredménye pedig, hogy a helyi parlament állatvédelmi jogszabályokat vezetett be.

Hazánk természetcsatornája, a Viasat Nature a Noé Állatotthon Alapítvánnyal karöltve igyekszik felhívni a figyelmet az állatokat érintő jogokra és jólétük fontosságára. A világnapot megelőző vasárnapon az Állatotthonban támogatott családi programok voltak: rajzsarok, ahol a szakemberek fontos magokat ültettek el a gyermekek gondolkodásában, állatos kifestők és matricák segítségével. A két szervezet hosszútávú együttműködésének köszönhetően pedig megújultak a vadállatok – többek mellett vaddisznó, borz és róka – kifutóinak ismertetőtáblái.

A Viasat World médiavállalat számára mindig is fontosak voltak a természethez kapcsolódó világnapok, csatornáinkkal igyekszünk kivenni ezekből a részünket, és műsorportfóliónkkal is támogatni azokat. Egyik személyes kedvencünk az Állatok Világnapja, hiszen természetcsatornánk folyamatosan igyekszik felhívni a figyelmet a világ összes élőlényére, azok fontosságára, sajátosságaira és kipusztulásuk veszélyeire. A műsorkínálatot minden esetben úgy válogatjuk, hogy azok szórakoztató, ugyanakkor informatív, tanító jellegűek is legyenek – mondta el Horváth Tamás, a Viasat World médiavállalat magyar piacért felelős igazgatója.

A természetcsatorna a különleges hétvégére egésznapos állatos műsorokkal készült, a hétfői Állatok Világnapját pedig egy országpremierrel üdvözli. A világ legmérgezőbb állatai 19:50-től mutat be néhányat az egyébként kevésbé népszerű egyedek közül, hogy jobban megérthessük őket. Kiderül, hogyan veszik célba áldozatukat, és ehhez milyen kémiai anyagokat használnak, de a film felvilágosít arról is, hogy – mérges mivoltuk ellenére – miért is fontosak ők a bolygónak. Ezen túl informál arról is, hogyan egy ember hogyan élhet túl egy-egy ilyen támadást.