Spanyolország, Olaszország, Dánia és Svédország után hazánkban megnyílt Európa ötödik anyagkönyvtára

Megnyílt a Magyar Divat & Design Ügynökség a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) együttműködése során megvalósított anyagkönyvtár, amely egyedülálló a közép-európai régióban.

A hiánypótló Budapest Design Material Library egybegyűjti a legfrissebb és leginnovatívabb anyagmintákat a világ minden tájáról és széles körben hozzáférhetővé teszi azokat az innovációval és kutatás-fejlesztéssel foglalkozó szakemberek, designipari szereplők és a hallgatók számára. A folyamatosan bővülő gyűjtemény és a helyszínen elérhető online adatbázis lehetőséget biztosít a legkülönbözőbb anyagminták innovatív felhasználási lehetőségeinek megismerésére, valamint megnyitja a lehetőséget a design és más iparágak összekapcsolódására. A Budapest Design Material Library megnyitóján Dr. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, Fülöp József, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora, valamint Bata-Jakab Zsófia, a Magyar Divat & Design Ügynökség vezérigazgatója mondott beszédet.

A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel (MOME) közösen, nemzetközi példákra alapozva hozta létre a Budapest Design Material Library-t, amely elősegítheti, hogy az iparági szereplők kiaknázzák a design és a technológia ötvözésében rejlő lehetőségeket.  A közép-európai régióban egyedülálló kezdeményezésként létrejött anyagkönyvtárnak a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem UP épülete ad helyet, így a létesítmény az anyagok és innovációs folyamatok középpontjába helyezheti Magyarországot. A Budapest Design Material Library jelentőségét mutatja, hogy Olaszország, Spanyolország, Dánia és Svédország után a magyar főváros ad helyet Európa ötödik anyagkönyvtárának. A Budapest Design Material Library az egyetemi hallgatók, gyártók, tervezők és hazai designipari KKV-k mellett a nagyvállalatok, anyag- és termékfejlesztő cégek előtt is nyitva áll, ezáltal hidat képez a nem hagyományos iparágak (egészségügy, autóipar, építőipar, élelmiszeripar stb.) és a design között.

A Budapest Design Material Library (BDML) a MOME UP épületében kezdetben 300 darab fizikai anyagmintával áll nyitva mindenki számára, aki információt keres a design, a termékfejlesztés vagy egyéb kreatív szakmák területein. Az BDML anyagai között találhatunk magyar innovációk révén létrejött anyagot is, mint például a Kárpáti Judit Eszter és Esteban de la Torre, a MOME Innovációs Központ kutatói által kifejlesztett textilanyagot, amely hangkibocsátó anyagként működik. A minta-tartó állványokon elhelyezett anyagok mellett QR kódok találhatók, amelyek beolvasásával megismerhetők az anyagok legfőbb jellemzői és információi. Az anyaginformációk folyamatos biztosítása érdekében a helyszínen hozzáférhető, közel 10 000 anyagból és gyártási technológiából álló online adatbázis, amely 5 nyelven olvasható, kiegészítve képekkel és leíró szövegekkel a mintákról és a helyszíni munkaállomásról egyszerűen böngészhető. A Budapest Design Material Library a Material ConneXion franchise részét képezi, így az érdeklődők a világ legnagyobb adatbázisában az anyagminták között többek között polimereket, fémeket, üvegeket, kerámiákat és természetes anyagokat találnak változatosan a fenntartható, újrahasznosított anyagoktól kezdve, egészen a rugalmas, építészeti textíliákig.

„A designiparban mára világszerte a legújabb anyagtudományi, technológiai és informatikai innovációkra van szükség, hogy az iparági szereplők versenyképesek maradhassanak. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel együttműködésben létrehozott Budapest Design Material Library-vel Európa ötödik anyagkönyvtárát indítjuk el, mellyel Budapest a régiós országok között megkerülhetetlen szereplő lesz az anyaginnováció területén. Az innovációs központ hozzájárulhat a magyar designmárkák és formatervezők innovatív gondolkodásmódjának fejlesztéséhez, valamint olyan K+F projektek sikeréhez, melyek az anyaginnovációk mentén gondolkozva vállalkoznak innovatív megoldások kifejlesztésére a különböző iparágakban” – mondta Bata-Jakab Zsófia, az MDDÜ vezérigazgatója.

„Minket, magyarokat a világ más táján élők átlagon felül kreatívnak látnak. A kreativitás lelki és szellemi természetű jelenség, amely élővé és társadalmilag hasznossá az esetek döntő többségében az eszközökön és az anyagon keresztül válik. Ezért kiemelten fontos a Magyar Divat & Design Ügynökség, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem együttműködésében létrehozott, régiónkban egyedülálló anyagkönyvtár, amely a kreativitás és a kreatív ötletek megvalósulását szolgálja.” – mondta Dr. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

„A MOME örömmel fogadta be ezt a különleges és hiánypótló létesítményt. Célunk, hogy hallgatóink és kutatóink számára a világszínvonalú anyaggyűjtemény és adatbázis elérése megnyissa a lehetőséget az alkotás új útjai felé, hozzájárulva ahhoz, hogy mind versenyképesebb tudást szerezhessenek. Épp ilyen nyitottan várjuk a design- és más iparágak szereplőit egyetemünkre, teret adva újfajta együttműködéseknek. Hiszünk benne, hogy az anyagkönyvtár regionális szinten is kikerülhetetlen tudásbázissá és csomóponttá válik az innovatív gondolkodás támogatásában és a kreatív technológiák megismertetésében.” – mondta Fülöp József, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora.

A könyvtár közösségi helyszínként is funkcionál az iparági szereplők számára, akik a terméktervezői workshopok alkalmával lehetőséget kapnak, hogy a különböző anyagmintákat és innovatív felhasználási lehetőségeiket szakmai vezetés mellett ismerhessék meg. A gazdaság és az oktatás összekötő elemeként a anyagkönyvtár a hallgatók számára is hasznos tudást ad, hiszen már tanulmányaik alatt megismerkedhetnek az aktuális trendekkel, technológiai újdonságokkal. Ennek köszönhetően pedig hazánkban is elmozdulhat ez a tradicionális iparág a digitális transzformáció irányába.

Az MDDÜ egyik kiemelt prioritása a hosszútávú szakmai kapcsolatok kiépítése a hazai és nemzetközi oktatási szereplőkkel, valamint szervezetekkel, hogy egy olyan széleskörű tudásbázist és szakmai kapcsolati hálót tegyen elérhetővé a magyar divat-és designipari szereplők számára, amely hozzásegíti őket a jövőbeli eredményes működéshez. Ennek részeként a 2021-es évben szakmai partnerként csatlakozott a körforgásos gazdálkodás témájával a MOME Kurzushetébe, majd ezt elmélyítve egy KFI képzés támogatásával az egyetem oktatási programjába. Az együttműködés következő lépéseként jött létre az anyagkönyvtár, amellyel az Ügynökség a design területén alkotó iparági szereplők számára szeretne perspektívát nyújtani, hogy elősegítse az innovatív és digitális megoldások megjelenését az ágazat minden szegmensében.

 

www.mome.hu