Egri & Pertis Zongoraduó: Áthallások 4.

Ha Rahmanyinov festett volna....

Festői zenék csendülnek fel, valamint zenei festmények és grafikák kerülnek vetítésre az Egri & Pertis Zongoraduó – pandémia után újraindult – „Áthallások“ koncertsorozatának következő estjén. Vannak-e színei a zenének? „Megszólalhat“-e egy festmény? Hallgat-e zenét egy grafikus alkotás közben és ha igen, hogyan hat ez a keletkező műre? E kérdéskörökre fókuszál a társművészetek kapcsolatával foglalkozó „Áthallások” koncertciklus negyedik estje, mely ezúttal a zene és a képzőművészet egymást inspiráló folyamatait illusztrálja november 21-én a BMC-ben. Az est művészvendége Lévay Jenő, a háziasszony Becze Szilvia.

A társművészetek kölcsönhatását bemutató ciklus újabb hangversenye ezúttal a zene és a képzőművészet egymást inspiráló folyamatait illusztrálja. A Mendelssohn-testvérpár, valamint Françaix és Rahmanyinov kompozícióinak hallgatása közben a közönség Felix Mendelssohn, Wilhelm Hensel, Auguste Renoir és az est művészvendégének, a Munkácsy-díjas Lévay Jenő képzőművész képeiben is gyönyörködhet. Utóbbi többek között a Rahmanyinov-művek által ihletett grafikáiról, sőt filmalkotásairól is mesél majd. Az élménydús hangverseny háziasszonya a Bartók Rádió közkedvelt szerkesztő-műsorvezetője, Becze Szilvia lesz.

Az Egri & Pertis Zongoraduó Áthallások címet viselő, 2019-ben indult koncertsorozata a klasszikus zongoramuzsika és a társművészetek kapcsolatára fókuszál. A különböző művészeti ágak párhuzamainak bemutatásán túlmenően a sorozat közelebbről is megvizsgálja a hasonlóságokat és különbségeket, valamint az egymásra gyakorolt hatásukat. A ciklus szerves része egy-egy – a másik műfajt reprezentáló – vendégművész közreműködése, akik a közönséget érdeklő szakmai titkokról is mesélnek. Ezeken az esteken természetesen egy közös produkció, valamint a közönség bevonása sem maradhat el.

2021. november 21., vasárnap, 18:00 – BMC, Koncertterem

Műsor:

Szergej Rahmanyinov: cisz-moll prelűd Op.3

                                      Románc (1894)

Fanny Mendelssohn-Hensel: 2 darab négy kézre

Felix Mendelssohn-Bartholdy: Hat gyermekdarab op. 72

Jean Françaix: Auguste Renoir gyermekportréi – válogatás

Fritz Kreisler – Szergej Rahmanyinov: Liebesfreud (Szerelmi öröm)

Szergej Rahmanyinov: Barcarola Op. 11

                                      Scherzo, Románc és Keringő Op.11

                                      Capriccio bohémien Op.12

Közreműködik:

   Egri Mónika, Pertis Attila – zongora

   Lévay Jenő – művészvendég

   Háziasszony: Becze Szilvia

A sorozat támogatója az OTP Bank. További információk itt.