Kaláka – Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák

Akusztikus koncert felnőtteknek.

A Kaláka együttes és vendégei; Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák adnak közös koncertet november 27-én a Marczin. Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák a Kalákával régi kedves barátok, többször koncerteztek együtt a Marczibányi téren és máshol is. Néha ilyenkor úgy fémjelezik a fellépő formációt: Rackaláka.

A Kaláka együttes 1969-es megalakulása óta, több mint ötven éve egyet jelent a magyar és az egyetemes költészet kimagasló alkotásainak megzenésítésével. Mégpedig úgy, ahogy azt Kányádi Sándor fogalmazta meg a legtalálóbban: „kimuzsikálva a Gutenberg óta könyvekbe száműzött versekből a maguk olvasata szerinti »eredeti dallamot«”. A Kaláka önazonossága ugyanakkor elképesztő változatossággal párosul: éppen annyi zenei stílusban képes hiteles előadásra, ahány stílusban a kiválasztott versek íródtak, évszázadokon át. Azért a kimondottan az együttesre jellemző megszólalásmód is érvényesül: ezt garantálja a négy énekhang, valamint a klasszikus és népi hangszerek együttes játéka. Harminc album, mintegy ezer dal, és sok-sok ezer Kaláka-koncert tanúskodik erről, határon innen és túl. 2000-ben Kossuth-díjat, 2004-ben Prima Primissima-díjat, 2014-ben pedig Magyar Örökség-díjat vehetett át.

Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák a legvidámabb hazai bandák közé tartozik. A világ egyik legjobb szájharmonikásaként kitüntetett zenész, jelenlegi zenekarával (korábban Rackajam néven) 2005-től közösen játszik fúziós zenét, amiben fontos szerepet tölt be a magyar népzene és világzene. Akusztikus hangszereken adják elő a blues klasszikusokat és saját hangszerelésű dalaikat, számos esetben magyar költők verseit választják dalszövegül, hogy ezzel is népszerűsítsék a költők versbe szedett gondolatait, és a magyar irodalmat. A magyar könnyűzene egyik legszínesebb egyénisége, akinek több mint negyedszázados pályafutására éppúgy hatott a country, a blues, a funky, a hip-hop és a rock ’n’ roll, mint a magyar népzene. Játéka több mint kétszázhetven lemezen hallható, és ebből húszat ő maga jegyez – Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák rendszeres fellépői a Kaláka Fesztiválnak is.

2021. november 27., szombat, 19:00 – Marczibányi Téri Művelődési Központ

   Kaláka együttes:

Becze Gábor – nagybőgő, gitár

Gryllus Dániel – furulyák, citera, pánsíp, klarinét, tárogató

Gryllus Vilmos – cselló, gitár, charango, koboz, doromb

Radványi Balázs – mandolin, 12 húros gitár, ukulele, cuatro, brácsa, kalimba

   A koncerten közreműködik Ferenczi György és az 1-ő Pesti Rackák:

Ferenczi György – ének, szájharmonika, hegedű

Apáti Ádám – ének, basszusgitár, tangóharmonika

Bizják Gábor – ének, kürt

Jankó Miklós – ének, cajon

Pintér Zsolt – ének, mandolin

További információ itt.