AUTTALENT 2021 – Együtt a tehetségekért

Huszonötmillió forinttal támogatja az autizmussal élő tehetségeket az AUTTALENT 2021 program.

Viharvadászt, gombaszakértőt és meseírót, valamint negyven másik, autizmussal élő tehetséges fiatalt támogat az Együtt az Autistákért Alapítvány, amely áprilisban hirdette meg az AUTTALENT 2021-et. A 25 millió forintos összdíjazású tehetséggondozó programra 107 fiatal jelentkezett, akik közül 43-an részesülhettek kiemelkedő jutalomban.

A kurátorok számos tehetséggel találkoztak a program során, amelyre olyan 6-30 éves, autizmus-spektrumzavarral élő fiatalok jelentkezését várták, akik kiemelkedő tehetséggel bírnak a zene, a képzőművészet, a sport, a számítástechnika vagy a kutatás/fejlesztés/innováció területén. A legérdekesebb nyertes pályázók között találjuk például azt a 12 éves gombákat és orchideákat tanulmányozó fiatalt, aki a gombákat otthon, mikroszkóp segítségével vizsgálja, s célja, hogy a Zempléni Gombász Egyesület kutatási projektjében részt vehessen. Jutalomban részerült továbbá egy 14 éves viharvadász, aki ötéves kora óta tanulmányozza, elemzi és fényképezi a légköri jelenségeket. A kuratórium díjazott továbbá egy 28 éves genetikus-informatikus tehetséget, és egy 21 éves, kézzel készített szőnyegeit jótékonysági céllal elárverező művészt is, aki beteg gyerekeken segít a befolyt összeggel. A nyertes pályázók között volt egy 19 éves vers- és meseíró is, aki három éve, kosárlabdázás közben kezdett el meséket kitalálni. A fenntarthatóság témaköre a pályázatok között is megjelent, az egyik környezetvédő műszaki tehetség kiskora óta különös érdeklődést mutat a gépek, elektronikus készülékek és berendezések iránt, célja, hogy megjavítsa a meghibásodott készülékeket, és azok ne a hulladékot gyarapítsák. Az egyik legfiatalabb díjazott egy nyolcéves fiú, aki mesterien műveli a sakknál nagyságrendekkel bonyolultabb távolkeleti eredetű játékot, a gót. A kétórás megfeszített koncentrációt igénylő versenyeket a fiú már hétévesen is sikeresen abszolválta.

A pályázók érdeklődéséből is jól látszik, hogy a fiatalok az élet legkülönbözőbb területeiről jelentkeztek: akadt továbbá köztük fotós, csellista, orgonista, énekes, úszó, dzsúdós és görkorcsolyás is. A pályázat nyertesei a 100 000 és 1 000 000 Ft közötti támogatásukat eszközbeszerzésre, képzésekre, szoftver-, hardver- és applikációvásárlására, mentori és terápiás költségek fedezésére, illetve egyéb kiadásaikra fordíthatják. Az anyagiakon túl az Alapítvány hosszú távon is támogatni kívánja a díjazottakat, ezért olyan szervezetekkel és személyekkel köti össze őket, akik később is segíteni fogják fejlődésüket.

„Hatalmas öröm számunkra, hogy ilyen sokan, összesen 107-en jelentkeztek az ’AUTTALENT 2021 – Együtt a tehetségekért’ című programunkra. Nagy izgalommal és érdeklődéssel néztük végig a pályázatokat, hiszen a kimagasló tehetségeken kívül rengeteg szívet melengető történetet is megismerhettünk. Biztos vagyok benne, hogy a program nem csupán a fiatal tehetségek támogatásához, de minden autizmus-spektrumzavarral élő elfogadásához és integrálásához is hozzájárul” – mondta el Szijjártó-Nagy Szilvia, az Együtt az Autistákért Alapítvány elnöke.

A több mint 25 millió forintos összeg széleskörű összefogás eredményeképp gyűlt össze. A 10 milliós tőkealapot a főtámogató, a MOL-csoport biztosította, a McDonald’s további 3 millió forinttal segítette a nemes ügyet. A Bamba Marha #Együtt Burgereinek köszönhetően 1,68 millió, a WOLT felületén a kampányhoz csatlakozó éttermek segítségével értékesített kitűzők által pedig 841 ezer forint gyűlt össze. A Labrosse Dániel kortárs képzőművész és a Dorko csapatának összefogásaként létrejött #KékSzív T-Shirt Pop-Up kollekció, valamint a DRK Ultralight modell kék színű változatának eladásai is közel 400 ezer forinttal járultak hozzá a tehetségek díjazásához. Mindezek mellett április és augusztus között az Alapítvány gyűjtései is a program támogatását szolgálták.

„Számos autizmus-spektrumzavarral élő ember lehet tehetséges az élet különböző területein. Az autizmus-spektrumállapotból következik, hogy az autista emberek az átlagosnál elmélyültebben, alaposabban foglalkoznak egy-egy őket érdeklő területtel. Az autizmusból eredő erősségek – pl. a kiemelkedő, többnyire fotografikus memória – segíthetik őket a tudásszerzésben, az autizmusból eredő gyengeségek – pl. a szociális-kommunikációs készségekkel kapcsolatos problémák, az indulatkezelés vagy éppen az érzelmek kifejezésének nehézségei – viszont gátolhatják a tehetség kibontakozását. Éppen ezért fontos, hogy a pályázati támogatás az autizmus-specifikus támogatás területén is személyre szabott segítséget jelenthet” – mondta Szeleczki István, az Autista Mintaház Diagnosztikai és terápiás Centrum vezető gyógypedagógusa, aki a pályázat szakmai tartalmáért felelős szakértőként és kurátorként is segítette a programot.

Az AUTTALENT – Együtt a tehetségekért program képességeik kibontakoztatása révén szeretné segíteni az érintett fiatalok integrációját, továbbá célja az autizmus spektrumállapot széleskörű megismertetése, a befogadás és az elfogadás elősegítése, a tehetséges fiatalok összekapcsolása olyan szervezetekkel, személyekkel, akik segíthetik fejlődésüket. A tehetséggondozó programra olyan autizmus spektrumzavarral élő, 6-30 éves korú gyermekek, fiatalok jelentkezését várták, akik valamilyen kiemelkedő képességgel, tehetséggel rendelkeznek a zene, a képzőművészet – és egyéb művészeti ágak –, a sport, a tudomány – beleértve a kutatást, fejlesztést, innovációt – vagy a számítástechnika területén. A támogatást eszközbeszerzésre, képzésre, oktatásra, utazási kiadásra, mentori és egyéb terápiás költségre, szoftver-, hardver-, applikációvásárlásra, valamint minden egyéb olyan költségre lehet fordítani, amelyet a pályázó megindokolt.

Az AUTTALENT 2021 Kuratóriumának tagjai German Kinga művészettörténész (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem), Szeleczki István vezető gyógypedagógus (Heim Pál OGyI, Autista Mintaház - Diagnosztikai és Terápiás Centrum), Labrosse Dániel képzőművész, Maróy Krisztina főszerkesztő (GLAMOUR), Szovják Bea menedzser, Lobenwein Norbert fesztiválszervező, Tőzsér Attila filmproducer, hangmérnök, Schopp Ildikó művészetpedagógus, szociálpedagógus, Takács Ákos marketing igazgató, (RedBull), Blaskó Nikolett tulajdonos-ügyvezető (ACG Reklámügynökség), MAKSZ-elnök, Pantl Péter kommunikációs igazgató (MOL-csoport), Gubcsó Balázs stratégiai- és operatív vezető (Együtt az Autistákért Alapítvány).