Fusz Mátyás, Kristóf Krisztián, Zalavári András: A madarak tapsolnak, amikor felszállnak – Szemlélődési példagyűjtemény

2021 novemberében jelent meg a művészeti kiadvány a Kisterem kiadásában.

A kötet Fusz Mátyás, Kristóf Krisztián és Zalavári András – a galéria által képviselt – képzőművészek azonos című közös kiállításának összegzése. A tárlatra készülve, 2019-ben kezdtek el szemlélődési szokásokkal kapcsolatos interjúkat készíteni; barátaikat, ismerőseiket, a kortárs művészeti szcéna fiatal szereplőit és egymást kérdezték mindennapi felismeréseikről, a világ apró részleteire való rácsodálkozásaikról, mániákusnak tűnő játékaikról. Az összegyűjtött megfigyeléseket a három művész illusztrációkkal egészítette ki, az ebből született kiadvány kétszáz példát és közel százötven grafikát tartalmaz, afféle képzőművészeti "egyperceseket". A könyvtárgy frappáns gegek gyűjteménye egyedi grafikákkal, melyet lapozgatva az olvasó személyesnek hitt megfigyelései feloldódnak a kollektív élményben.

Fusz Mátyás, Kristóf Krisztián és Zalavári András A madarak tapsolnak, amikor felszállnak – Szemlélődési példagyűjtemény címmel mutatott be kiállítást idén nyáron a Paksi Képtárban. Az interjúk nem elméleti, ideológiai, vagy leíró célra készültek, pusztán személyes percepciós játékok, megfigyelési szokások, rögeszmés vizuális tevékenységek archívumaként jöttek létre, konkrét szemlélődési példákra építve. Ezek a világ megértésének olyan apró, de jelentőségteljes szilánkjai, mint pl. a perspektívával, fénnyel, épített és természetes környezetünkkel kapcsolatos észrevételek. A hétköznapi élet számtalan lehetőséget ad arra, hogy egyszerűen csak jelen legyünk valahol, aktív tevékenység és cél nélkül. A várakozás, a tömegközlekedés használata önmagában megteremti a valóság befogadására alkalmas létállapotot. Vizsgálódásuk során a három művész nem egy adott dolgot keresett, hanem személyes fétiseket, melyek a külvilághoz való viszonyunkat illusztrálják – az egyedüllétben. Az összegyűjtött megfigyeléseket a három művész grafikákkal egészítette ki.

A kiállítással azonos címen 2021 novemberében jelent meg művészeti kiadvány a Kisterem – a művészeket képviselő galéria – kiadásában, amely a tárlat összegzésének is tekinthető. „A Paksi Képtárban megrendezett kiállításunkra végig vázlatként tekintettünk – végcélként egy valóban közös mű, az azóta elkészült kötet lebegett a szemünk előtt” – mondták az alkotók. A kiadvány kétszáz példát és közel százötven illusztrációt tartalmaz, afféle képzőművészeti "egyperceseket". Nem regény, nem kiállítási katalógus, nem képzőművészeti alkotás – egy percepciós példatár vizuális alapú megfigyelési szilánkokból, melyeket a külvilággal kapcsolatban lehet képekbe és szavakba önteni.

Szemelvények a kötetből:

"Kis feliratokat szeretek mostanában elolvasgatni itt, a környéken, például itt a szomszéd házban van a Vagyongazdálkodási Igazgatóság táblája, az most az egyik kedvenc versem."

"A szüleim nagy könyvespolcán két könyv volt, amiknek a gerincét akaratlanul is mindig elolvastam. Sohasem vettem le őket, de mindig hatással voltak rám ezek a szavak. Erős kijelentések: Valami történt és Isten tudja."

"Gyakran eszembe jut, ahogyan lépek, hogy a Föld vajon milyen irányban mozog alattam, merre forog? Én most éppen ellene gyaloglok, vagy vele egy irányban? Ha nagyon gyorsan visszafele gyalogolnék, vajon meg tudnám-e állítani az időt?"

A kiadvány kapható: Kisterem, Írók Boltja, ISBN könyv+galéria, FUGA Budapesti Építészeti Központ, Láng Téka Könyvesbolt