Barát vagy ellenség?

Öt plusz egy dolog, amit nem tudtál a tejről.

„A tej élet, erő, egészség”, „csupa erő, csupa izom, minden reggel tejet iszom!” és még sorolhatnánk számos mondást arról, hogy a fehér ital milyen jótékony hatással van szervezetünkre. Azonban az elmúlt években egyre több helyen hallani olyan információkat, amelyek a tej elhagyására ösztönöztek sok embert. De milyen hiteles forrásokból tájékozódhatunk tej ügyben? A Tej Terméktanács és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) úgy döntött, itt az ideje, hogy tiszta vizet (vagy tejet?) öntsenek a pohárba, és eloszlassák az évek óta terjedő tévhiteket és rémhíreket. Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója most összegyűjtött öt plusz egy olyan tényt a témával kapcsolatban, amit fontos minden tudatos vásárlónak és fogyasztónak tudnia.

1. Miből van a bolti tej?

100%-ig csak tejből, nem tartalmaz semmilyen tartósítószert vagy egyéb tejidegen alkotórészt. Vagyis téves az az elgondolás, hogy a kifejt tejet „felvizezik”.

2. Miért fogyasztható hosszú ideig az UHT tej? A tartósítószerek miatt?

A tejipar technológiája adja meg a választ a kérdésre: az ultramagas hőmérsékleten történő hőkezelésnek és a speciális csomagolásnak köszönhetik tartósságukat. Tartósítószert az UHT tejek sem tartalmaznak.

3. Kiknek és mennyi tejet, tejterméket ajánlott fogyasztani?

A tejfogyasztás minden korosztály számára javasolt. A nemzetközi álláspontok mellett az OKOSTÁNYÉR® elnevezésű hazai táplálkozási ajánlás szerint is naponta fél liter tejet vagy ennek megfelelő kalciumtartalommal rendelkező tejterméket ajánlott fogyasztani a felnőttek számára.

4. Egyáltalán szüksége van erre a szervezetünknek?

Határozottan igen! A tej olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyekre a szervezetünknek kortól függetlenül szüksége van. A tej fehérjéinek, a tejcukornak, az ásványi anyagoknak és vitaminoknak mind-mind fontos szerepe van szervezetünk kiegyensúlyozott működésében.

5. Mit jelent a Tejszív védjegy a tejesdobozon?

A Tejszívvel ma már számos hazai forgalomban kapható tejtermék csomagolásán találkozhatunk – márkától függetlenül. A gyakorlati jelentése pedig igazán fontos és összetett. A Tejszív embléma garantálja, hogy magyar gazdaságból származó tejből készült termékről van szó. A tej feldolgozása során maradéktalanul betartják a higiéniai előírásokat és kiváló minőséggel van dolgunk.

+1 Hogy szedik ki a laktózmentes tejből a laktózt?

A laktózmentes tejet ugyanúgy egyszerű tehéntejből készítik, nem vesznek ki belőle semmit, hanem hozzáadják a laktáz nevű enzimet. Ez segít a szervezetnek átalakítani és hasznosítani a tejcukrot, vagyis a laktózt, így ezt a fajta tejet az arra érzékenyek is fogyaszthatják.

A fentiekből is látszik, hogy amennyiben megfelelő forrásokból tájékozódunk, akkor láthatjuk, hogy a tej nem ellenség, hanem a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás egyik fontos eleme.