Adventi Kalendárium a Nemzeti Színház színművészeivel

„Az Adventben egy különleges készülődés idejét élhetjük át.”

Idén sem a megszokott módon készülünk az ünnepekre, rengeteg a kérdés és a feszültség bennünk - vajon meddig tart ez a bizonytalan helyzet, mikor örülhetünk újra biztonságban szeretteink körében? Ebben az időszakban mindennél fontosabbá válnak emberi kapcsolataink, személyes üzeneteink. Sokan aggódva húzódnak vissza, nem a közösségi ünnepek, események idejét éljük most. Mégis, hogy senki se maradjon ilyenkor egyedül, és mindenkihez eljusson az adventi várakozás erőt adó üzenete, a Nemzeti Színház színművészei egy-egy személyes videóüzenetben mesélnek karácsonyhoz fűződő emlékeikről, szokásaikról, és a népi hagyományokat is felelevenítik.

„Ilyenkor erősödik fel az összetartozás érzése. Kicsi körben ez a család, nagyobb körben az a közösség, amelyben dolgozunk, amelyért felelősséggel bírunk, és még nagyobb körben ez az ország és a nemzet. Mi magyarok összetartozunk. Ragaszkodunk kultúránkhoz, hagyományainkhoz, ahhoz az élethez, amelyet kialakítottunk itt magunk körül. Ragaszkodunk a szokásainkhoz, rítusainkhoz, kereszténységünkhöz.” – áll Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatójának videóüzenetében.

Az advent vagy ádvent jelentése eljövetel, a karácsonyi ünnepre való készülés időszaka. Hagyományosan első vasárnapjára esik az egyházi év kezdete, maga a karácsonyi ünnepkör pedig egészen vízkeresztig, azaz január 6-ig tart. Idén november 28-tól december 24-ig ünnepeljük. A keresztény ember számára az adventi időszak a felkészülésről szól, ezekben a hetekben megpróbálunk kicsit elcsendesedni, és a felfokozott mindennapjaink hajszolt életviteléből visszahúzódni. Napjainkban az advent legismertebb szimbóluma az adventi koszorú, rajta a négy gyertya (három lila és egy rózsaszín), amelyekből minden vasárnap meggyújtunk egyet. Mellette pedig az ugyancsak közismert és népszerű adventi naptár, melyen december első napjától naponta egy ablakot nyithatunk ki.

A Nemzeti Színház Adventi Kalendáriumában, minden nap a színművészek egy-egy személyes videóüzeneteit nézhetjük, hallgathatjuk meg - köztük Bodrogi Gyula gyerekkori Mikulás történetét meséli el, Udvaros Dorottya a madarakról való téli gondoskodásra hívja fel a figyelmet, Berecz András a Betlehemes játékokról mesél, Szász Juli pedig nagymamája mézeskalács receptjét osztja meg. Szép Domán, Herczegh Péter és Bordás Roland pedig egy rendhagyó „Krisztus Urunknak áldott születésén” feldolgozással lepik meg az adventi ablakot felnyitókat. 

Közreműködő művészek:

Vidnyánszky Attila, Blaskó Péter, Ács Eszter, Farkas Dénes, Schnell Ádám, Rátóti Zoltán, Bodrogi Gyula, Berecz András, Berettyán Sándor, Udvaros Dorottya, Rácz József, Szász Júlia, Nagy Mari és Horváth Lajos Ottó, Rubold Ödön, Szabó Sebestyén László, Katona Kinga és Berettyán Nándor, Kovács S. József, Tóth Auguszta, Szarvas József, Söptei Andrea, Mészáros Martin, Szűcs Nelli, Varga József, Szép Domán, Herczegh Péter és Bordás Roland.

A kalendáriumot erre a linkre kattintva találják meg.

    Áldott, békés adventi készülődést kívánunk mindenkinek!