Esték a Hild-villában

Tesztoszteronépítészet F. Kovács Attilával.

December 9-én folytatódik az Esték a Hild-villában – Tesztoszteronépítészet II. című beszélgetéssorozat az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) szervezésében. Wesselényi-Garay Andor vendége F. Kovács Attila lesz.

Az őszi adások középpontjában olyan építészek állnak, akik megbízásaikon, megépült házaikon, esetleg az oktatásban betöltött szerepükön keresztül alakítják az építészeti közgondolkodásunkat. A beszélgetéssorozat arra keresi a választ, milyen szakmai és pszichológiai együtthatók mentén épül fel egy jól működő építésziroda, melyek azok a képességek, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy átfedésbe kerüljön egymással építész és megbízó elképzelése, ízlése, továbbá miképp lehet egyensúlyt tartani a közéleti és irodai feladatok között.

Wesselényi-Garay Andor aktuális vendége F. Kovács Attila építész, látványtervező lesz, aki 1974-ben végzett a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán. Műveinek egy része a posztmodern áramlatokhoz sorolható, pályáját az organikus építészet első magyarországi műhelyében, a Pécsi Ifjúsági Irodánál kezdte. Bódy Gábor felkérésére művészeti munkatárs volt a Psyché című filmben, belépett a MAFILM-hez, különös erősségévé vált az abszurd, irreális tervek díszletté szervezése. 1981-ben Sándor Pál Szerencsés Dániel című filmjéhez a szovjet birodalmi építészet elemeiből tervezett kísérteties, világvégi szállodát. Jeles András Álombrigádjához 1982-ben abszurd kőszobát épített a kőágy, kőasztal között élő díszletelemként mozduló „kőemberrel”. 1982-ben elnyerte a Magyar Filmművészeti Szövetség nívódíját a Mennyei seregek című film díszletéért; 1984-ben MFSZ-nívódíjban részesült a Csak egy mozi című film díszletéért, 1992-ben Balázs Béla-díjjal ismerték el munkáját, de például övé lett az év legjobb díszletterve A szív bűnei című előadás színházi díszletéért.

A ’90-es évek elején szabadkőműves rítusok aktuális történelmi áthallásokkal teli, átszellemített tárgyait, képeit állította ki New Yorkban és Budapesten. F. Kovács Attila épületeiben, film- és színházi díszleteiben, képzőművészeti munkáiban szürreális hidat épít múlt és jelen között.

A beszélgetés december 9-én, 18 órától élőben követhető az intézmény Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján.