Abonyi Alma: Bevezetés a művészgyanták világába - resin.art.kódex

Itt az új kreatív hobbi anyag, a műgyantával alkotnak a sztárok is!

A járványhelyzetben sokan újra elővették a kézműves kreativitásukat, de azok is kipróbálták az újdonságokat, akik csak le akarták kötni magukat. Sokan így fedezték fel a műgyantát is, Köllő Babett például azóta is családi kikapcsolódásként alkot kislányával, Nagy Adri énekesnő a férjének készít meglepetést, és a műgyantából készült ékszereket is szívesen hordja.

Abonyi Alma 2011-ben diplomázott a Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán. A különböző műgyanták már egyetemi évei alatt az alkotásai meghatározó alapanyagaivá váltak. A Bevezetés a művészgyanták világába című könyv egy hiánypótló kiadvány. A szerző tizenhat éve dolgozik ezekkel az anyagokkal, és két éve oktatja hivatalosan a gyantával való alkotás fortélyait. Az elmúlt évek oktatói tapasztalata inspirálta a “resin art kódex” elkészítését. A gyanták működése nem hasonlítható más, hagyományosan ismert művészeti alapanyaghoz, bizonyos tulajdonságaik pedig teljes mértékben unikálisak. A kreatív hobbi alkotók is felfedezték maguknak ezt az új anyagot, hiszen színes, változatos és nívós képek, ékszerek, lakás dekorációs alkotások készíthetőek látszólag egyszerűen.

A kódex segít megismerkedni a technikával, az anyagokkal, a csiszolással, polírozással az alapokkal. Tartalmaz egy átfogó elméleti leírást, és húsz, lépésről lépésre végigkövethető projektet. Az elméleti részben megtanulhatjuk a gyanták biztonságos használatát, a működésüket, a szerző megvizsgál és összehasonlít többféle anyagot, bemutatja a hasznos eszközöket. Megtanulhatjuk a helyes mérést, a tökéletes keverést, megismerjük a színezési lehetőségeket, és találunk benne egy számítási segédletet, amely, segít eligazodni a munkához szükséges számítási feladatokban. A projektekben minden nehézségi fok megtalálható, egyre összetettebb alkotásokat lehet az útmutatások alapján készíteni és különböző piktogramok segítik az olvasót, melyek megmutatják, hogy nagyságrendileg mennyi időt és anyagi ráfordítást igényel az adott munka. Kezdőknek nélkülözhetetlen kódex, de a rutinosabb gyantázóknak is tartogathat új információkat, hasznos trükköket, megszívlelendő tanácsokat.

A tökéletes lekövetés érdekében minden munkafolyamatot részletesen, szövegesen és vizuálisan is bemutat a kiadvány, mindvégig „fogja a kezünket”. Míg az elején kilenc-tíz lépésből elkészíthetjük a megálmodott tárgyat, a komplex folyamatoknál már huszonpár lépésre is szükség lehet. A projektek meghatározásánál Abonyi Alma nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a lehető legszélesebb spektrumon, minél több technika átadására módot adjon, ezzel segítve, hogy mindenki megtalálhassa a számára legvonzóbb irányokat. A könyvben kilenc nagykövet, ismert ember is szerepel, akik a műgyanta technika szerelmesei lettek és Almától tanulták meg az alkotómunka folyamatát.

A Bevezetés a művészgyanták világába könyv a külföldön már teret hódított resin art mozgalom egyik hazai alappillére, és első hiteles magyarországi forrása. Abonyi Alma az önkifejezés mellett nagy hangsúlyt fektet a laikusok oktatására, a fiatal tehetségek gondozására a saját műtermében, a Rezina Stúdióban, amely a workshopok helyszíne is.

„Szeretettel ajánlom ezt a könyvet Neked, kedves alkotni vágyó Olvasó, akit valamilyen módon már megcsapott a gyantával való alkotás szele. A művészgyanta a kreatív önkifejezés egyik legizgalmasabb és talán leguniverzálisabb anyaga. Ezzel a könyvvel e csodákkal teli világba szeretnélek bevezetni.” (Abonyi Alma)

Abonyi Alma: Bevezetés a művészgyanták világában már előrendelhető itt.

Hirdetés