LEED Gold minősítést kapott a Vitesco Technologies debreceni gyára

A LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) a zöldépületek osztályozására szolgáló rendszer.

Az arany minősítés azt bizonyítja, hogy egy vállalat megfelel a világszerte elismert fenntarthatósági tervezési és építési szabványoknak.

A díj megnyeréséhez a Vitesco Technologies energiahatékony műszaki megoldásai, az energiatakarékos világítótestek, az újrahasznosított anyagok jelentős felhasználása, valamint az elektromos autótöltők járultak hozzá.

Az üzem maximális pontszámot kapott az öblítőberendezések vízhatékonyságáért és az esővízgyűjtésért.

A modern debreceni gyár a nyitáshoz képest 23%-kal csökkentette az egy alkalmazottra jutó villamosenergia-fogyasztását.

A Vitesco Technologies debreceni, 21 000 m2-es épülete a világszinten elismert fenntarthatósági tervezési, építési sztenderdeknek megfelelve nyerte el a LEED arany minősítést. A gyár fontos szerepet játszik az olyan autóipari trendek követésében, mint a villamosítás és a fenntarthatóság.

A LEED a legszélesebb körben használt zöldépület-minősítő rendszer. A U.S. Green Building Council által kiadott minősítés vizsgálja az épület belső környezetének minőségét, a környezeti szempontból előnyös elhelyezkedését, energia- és vízfelhasználásának hatékonyságát, a beépített innovatív technológiát és anyagokat, illetve a fenntartható üzemeltetést. Ide tartoznak például az energiahatékony gépészeti megoldások, az energiatakarékos világítótestek, az újrahasznosított anyagok felhasználása, valamint az elektromos autótöltők is.

A debreceni Vitesco Technologies épülete kiemelkedően magas pontszámot ért el a beltéri környezet kategóriában a kiváló levegőminőségének és a modern belső tereinek köszönhetően, továbbá maximum pontszámot kapott az öblítő berendezések vízhatékonysága, illetve az esővízgyűjtés terén.

Mindez számokra lefordítva azt jelenti, hogy a Vitesco Technologies korszerű üzeme az illemhely öblítésre 1030 m3 esővizet hasznosított a díj megszerzéséig. Emellett az arany minősítéshez hozzájárult az is, hogy a debreceni gyárban az egy munkavállalóra vetített villamosáram-felhasználás 23%-kal, a létesítmény üzemeltetésre fordított energia pedig 17%-kal csökkent az épület használatbavétele és a minősítés megszerzése között.

Emellett a létesítmény teljesen integrált épület- és energiagazdálkodási rendszerrel is rendelkezik, amely folyamatosan ellenőrzi a létesítmény paramétereit a pillanatnyi igényeknek megfelelően. 

„Hatalmas elismerés az üzemünk részére ennek a minősítésnek a megszerzése. Hiszünk abban, hogy a fenntarthatóság a jövő útja” – emelte ki Lukas Juranek, a Vitesco Technologies Magyarország ügyvezető igazgatója, aki azt is hozzátette, amellett, hogy a debreceni gyáruk környezetbarát, a Zöld Hét elnevezésű belső, a munkavállalóiknak meghirdetett kampányuk is a környezettudatos életmódra ösztönöz.

"A fenntarthatóság szerves részét képezi a vállalati DNS-ünknek, amit a debreceni üzemünk LEED Gold minősítése is megerősít. A Vitesco Technologies célul tűzte ki, hogy 2030-ra szén-dioxid-semleges működést ér el, amelyben Debrecen jelentős szerepet játszik" – fejtette ki Hans-Jürgen Braun, a Vitesco Technologies operációs vezetője.

A Vitesco Technologies a legmodernebb erőátviteli technológiák vezető nemzetközi fejlesztője és gyártója a fenntartható mobilitás érdekében. Az intelligens rendszermegoldásokkal, valamint az elektromos, hibrid és belső égésű erőátviteli berendezések komponenseivel a Vitesco Technologies tisztává, hatékonnyá és megfizethetővé teszi a mobilitást. A termékskála elektromos erőátviteli rendszereket, elektronikus vezérlőegységeket, érzékelőket és szervoberendezéseket, valamint kipufogógáz-utókezelő megoldásokat tartalmaz. 2020-ban a Vitesco Technologies 8 milliárd euró árbevételt ért el, és több mint 40 000 alkalmazottat foglalkoztatott világszerte mintegy 50 telephelyen. A Vitesco Technologies székhelye Regensburg, Németország.

Social Media:   linkedin,    twitter,   facebook,   youtube,   instagram.

Hirdetés