Január 8-án startol az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál 2022

„Mi és Ők” - 2022. január 8-23.

Mi ugyanazt halljuk, mint ők? Ők tudhatják azt, amit mi? Mi egy nyelvet beszélünk? És ők ugyanazt?

Ahogy sokaknak, az Átlátszó Hang fesztiválnak is felborította a szokásos menetrendjét a tavalyi év. Az év során tavasszal online, majd ősszel élő előadásokkal rukkoltak elő. A 2022-es év programjait a korábban megszokott módon, januárban tartják meg. A fesztivál az újzene sokszínű és innovatív világába enged betekintést, és teszi átláthatóvá azt új füleknek is. A „Mi és Ők” mottó köré szerveződő januári fesztivál programjai európai országok és a magyar művészeti élet kapcsolatra fókuszál. A fesztivál célja idén is új módszerekkel bemutatni, és ezáltal szélesebb közönség számára is könnyebben elérhetővé tenni az újzenét, a mai zene avantgárd hagyományaiból táplálkozó irányzatát, amelyben mára zenei és előadói műfajok széles skálájának eszköztára megtalálható.

A szokásos 10-14 naptól eltérően a 2021-es Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál az egész éven átívelt, online és élőben. Így, a januári koncertek mellett sok más esemény jött létre az év során. 2022 januárjában a kilencedik fesztivál – a kezdetekhez hasonlóan – csak néhánynapos lesz. A januári hangversenyekből, kiállításból és filmklubból összeálló program egyfajta pihenőévként is felfogható, ugyanis 2023-ban megújult formában jelentkezik majd a fesztivál. Ezzel együtt most is különleges, eddig itthon még nem hallott, és az Átlátszó Hang jellegéhez, rangjához méltó eseményekkel találkozhat, aki ellátogat programjainkra. Hagyományaikhoz híven, az év első átlátszó hangjaival idén is a Zeneakadémiai nyitókoncertjén találkozhatnak az érdeklődők. A fesztivál programjai további budapesti helyszíneken, – a Budapest Music Center, Budapesti Francia Intézet, FUGA – Budapesti Építészeti Központ, Három Holló, OMA (Ordinary Music Archives), Trafó Kortárs Művészetek Háza –  valósulnak meg, ahol többek között a neves külföldi művészek, mint Lluïsa Espigolé spanyol zongoraművész, Jean-Philippe Gross zeneszerző Franciaországból, Nagy Andrea klarinétművész Németországból, František Výrostko (nagybőgő), Peter Katina (harmonika), valamint a magyar kortárszenei élet ismert szereplői  – a Metrum Ensemble, MAO, UMZE Ensemble,  a Kamon Kardamon – működnek közre. A fesztivált január 23-án Zeneakadémia hangszeres szólistáinak koncertje zárja a Fugában. Az idei évben Horváth Balázs mellett Dargay Marcell a programok általános kurátora. A BMC könyvtárában kialakított olvasósarokban ezúttal is megismerhetőek az elhangzó művek partitúrái a fesztivál ideje alatt.

Metrum Ensemble: Itthon Európában - at home in Europe – at home in Germany

Itt és most 2022 tavasz sorozat – a Fesztivál nyitókoncertje

Január 8. 19.00 óra

   Zeneakadémia- Solti terem

VI. Texhibition kiállítás (a Határtalan Design kiállítássorozat része)

Január 8-23.

   FUGA

   Megnyitó: január 8.  17.00 óra

   Záró esemény: január 23.  18:00 óra koncert

Piano_Heroine – (lásd fotóLluïsa Espigolé (Spanyolország) multimédia-zongorakoncertje

Január 9. 18:00 óra

   Trafó

Brush - kiterjesztett mikrotonális vonószenekari est

Január 13. 20:00 óra

   Három Holló

   Bolcsó Bálint, Nikolaus Gerszewski (DE), Phill Niblock (US) művei

Baksa Soós János rajzai, Szemző Tibor felolvasása

Január 14.  19.30 óra

   OMA

A gazdátlan kalapács – UMZE Hommage á Boulez

Január 15. 19.30 óra

   BMC

MAO Art of Virus 1-es ág 

Január 16.  19.30 óra

   BMC

Átlátszó Hang filmklub

Január 17.

   BMC Könyvtár

Jean-Philippe Gross (FR), Bali János, Kamon Kardamom - Variációk elektronikus improvizációra

Január 21. 19:00 óra

   Francia Intézet

Next Generation Performers – a Fesztivál Zárókoncertje

Január 23. 18:00 óra

   FUGA

Zeneakadémiai hallgatók a tanáraik ajánlásai alapján (szaxofon, klarinét, tuba, elektronikus zene, kamarazene tanszak)

George Crumb, Bruno Mantovani, Theo Loevendie, Krešimir Seletković, Wettl Mátyás, Anthony Plog, Krzysztof Penderecki, Alvin Lucier.

Az eseményekről pontosabb információkat, illetve további online programokat a fesztivál folyamatosan frissülő honlapjánFacebook oldalán YouTube-on, és Instagram-on találnak az érdeklődők.

A fesztivál szervezői: Budapest Music Center, Budapesti Francia Intézet, FUGA – Budapesti Építészeti Központ, Gryllus Kft., Határtalan Design, Három Holló, OMA (Ordinary Music Archives), Pro Progressione, Trafó Kortárs Művészetek Háza, Zeneakadémia

A fesztivál támogatói és együttműködő partnerei: Budapesti Francia Intézet, Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, Goethe Intézet, Instituto Cervantes, Nemzeti Kulturális Alap, Kulturpart

A fesztivál tanácsadó testülete: Bali János, Csonka András, Darázs Ádám, Dargay Marcell, Fazekas Gergely, Gaál Judit, György-Dóczy Katalin, Gryllus Samu, Horváth Balázs, Illés Márton, Kaincz Orsolya, Kégl András, Rubik Ernő, Szabó György, Varga Judit

A fesztivál munkatársai: Horváth Balázs, Dargay Marcell (kurátor), György-Dóczy Katalin (fesztiváligazgató), Pálfai Mirjam, Nagy Enikő (kommunikáció), Császár Adrienn (grafika) Kaincz Orsolya (honlap, szervezés), Mohai Balázs, Valuska Gábor (fotó, streaming).