7 érdekesség, amit kígyóbefogók osztottak meg a nagyérdeművel

Ausztrália Queensland Sunshine Coast területét imádják a kígyók.

Több mint húsz fajta él arrafelé, és akad köztük olyan különösen veszélyes példány is, amely a háziállatok mellett emberek haláláért is felelős. A mérgeskígyók szakértője, Stuart McKenzie és profi kígyóbefogókból álló csapata naponta akár harminc riasztást is kap - hívják őket medencékhez, tyúkólakhoz, golf- és szörfklubokba, iskolákhoz, családi házakhoz, padlásokra, kertekbe, raktárakba, vagyis minden létező helyre, ahová egy kígyó bekúszhat.

A Viasat Nature Ausztrál kígyószelídítők című tízrészes sorozatából január 3. hétfő 21 órától megismerhetjük ezen különleges hüllőket, befogásuk praktikáit, illetve nehézségeit.

Íme néhány kulissza:

            A kígyók látása nagyon jó, a vizuális ingerekre a legérzékenyebbek, szóval, ha meg akarnak nyugtatni egy kígyót, akkor korlátozni kell valamivel a látását – jobb, ha kevésbé érzékeli a körülötte történő mozgolódást.

            A kígyóbefogás egyik legfontosabb aranyszabálya: sose nyúlj be kézzel olyan helyekre, amiket nem látsz be teljesen!

            Egy jó kígyóbefogó mindig óvatos, kizárólag egy zsák és egy kampós rúd segítségével közelíti meg a hüllőt. A sarokba szorított állat gyakran harap, de még veszélyesebbek a farkánál fogva elkapott példányok.

            Ha egy piton bejut a házba, akkor nagy eséllyel vagy a hűtő mögé, vagy a padlásra bújik el. Miért választják a hűtőt? Imádják az onnan kiáradó hőt! És a padlást? Egyrészről itt is a hő vonzza őket (amikor a nap alaposan átmelegíti a tetőszerkezetet), másfelől a padlás számukra egy búvóhely-paradicsom.

            A kígyószakértők mindig azokra a helyekre vonulnak ki a leggyorsabban, ahol gyerekek is vannak – a gyerekek és a kígyók egy helyen ugyanis nagyon veszélyes kombinációt jelentenek.

            Ausztrália legveszélyesebb kígyófajtája a keleti barnakígyó, ami a világ második legerősebb mérgű kígyója. A kémiai anyag rövid úton a keringés és a belső szervek összeomlásához, vagyis halálhoz vezet. A keleti barnakígyó mérge felelős az ausztráliai kígyóméreg okozta halálesetek 60%-áért.

            Az elfogott kígyókra kétféle sors várhat. A leggyakoribb eset, hogy visszaengedik őket a természetes élőhelyükre, lehetőleg a befogási helyüktől kissé távolabb. A mérgeskígyók esetében azonban előfordulhat, hogy egy kutatóközpontba küldik őket, ahol a mérgüket kifejve ellenanyagot készítenek, sok-sok ember életét megmentve ezzel. A kutatóközpontba küldött kígyóknak arany életet biztosítanak, rengeteg étellel.

További érdekes kígyó-információk 2022. január 3-tól hétköznaponként 21 órától a Viasat Nature természetcsatornán!

Hirdetés