Ha új év, új magyar filmek 2022-ben

Baranyi Gábor Benő, Csoma Sándor, Moldovai Katalin, Szilágyi Fanni és Szabó Mátyás elsőfilmes rendezők izgalmas nagyjátékfilmmel mutatkoznak be.

Baranyi Gábor Benő romantikát és sok-sok humort ígér fiataloknak szóló sci-fijével: az olyan influenszereket, mint Vasvári Vivien és Már Megint Kitty is felvonultató Zanox – Kockázatok és mellékhatások igazi hiánypótló alkotás. Valós eseményeket dolgoz fel Csoma Sándor és Moldovai Katalin filmje. Az előző, a Magasságok és mélységek, Erőss Zsolt két kisgyerekkel magára maradt özvegyének gyászfeldolgozási folyamatát mutatja be, míg az utóbbi, az Elfogy a levegő, egy erdélyi tanár nagy port kavaró meghurcoltatásának történetével ismerteti meg a nézőket. Szabó Mátyás és Szilágyi Fanni érdekes kapcsolatokról készített filmeket: a Vándorló levelek egy különleges képességekkel rendelkező fiatalemberről, a Veszélyes lehet a fagyi pedig egy ikerpárról mesél.

Elfogy a levegő

Ana (Krasznahorkai Ágnes) a 30 éves pedagógus irodalmat tanít egy középiskolában. Az egyik szűlő, Ákos (Bölönyi Zsolt) feljelenti az órán kisegítő filmként ajánlott Teljes napfogyatkozás című film miatt, ami Arthur Rimbaud életét mutatja be. A kezdetben ártalmatlan tűnő feljelentés megrováshoz és megszégyenítéshez vezet, majd teljes elidegenítésig fajul. Az ügy végül nemcsak Ana karrierjében, de Ákos és fia, Viktor (Sándor Soma) kapcsolatában is drámai fordulatot hoz.

Készül a Nemzeti Filmintézet Inkubátor programjának támogatásával, a Magma Cinema gyártásában, valamint a Salamandra Film és a Spot Film koprodukciójában.

  rendező: Moldovai Katalin

  forgatókönyvíró: Palóczi Zita, Moldovai Katalin

  operatőr: Táborosi András

  producerek: Kovács Béla Attila, Muhi András, Moldovai Katalin

Magasságok és mélységek

2013 májusának végén egy ország figyeli aggódva a híreket, amikor a Mount Everest első magyar meghódítója, Erőss Zsolt (Trill Zsolt) a társával együtt eltűnik a Himalájában. Bár mindenki más még reménykedik, felesége, Sterczer Hilda (Pál Emőke) élő adásában jelenti be, hogy felesleges az újabb mentőexpedíciók szervezése. A következő hetekben a média szisztematikusan próbálja megtörni a nő keménységét. Első egész estés filmjében Csoma Sándor, számos nemzetközi hírű kisfilm rendezője, a megtörtént eseményeket Erőss Zsolt felesége szemszögéből ábrázolja.

Készül a Nemzeti Filmintézet Inkubátor programjának támogatásával, a JUNO11 Pictures gyártásában, valamint a SPARKS Camera & Lighting koprodukciójában.

  rendező-forgatókönyvíró: Csoma Sándor

  operatőr: Tóth Levente

  producerek: Sümeghy Claudia és Topolánszky Tamás Yvan

  forgalmazza: Mozinet

Vándorló levelek

Ábel (Vilmányi Benett) a különleges képességekkel rendelkező, húszas évei végén járó fiatalember, a vak Fellegi professzor (Lukáts Andor) által vezetett, gyermekmentést végző cégnél dolgozik. Ha becsukja a szemét, elveszett gyerekek szemén keresztül képes látni, és így segít őket megtalálni. Munkája az élete, amit csupán a vénkisasszony Mituk nénivel (Nagy Mari) oszt meg. Viszont minden megváltozik, amikor hibát vét, és egy felnőtt nő, Vera (Hartai Petra) látására csatlakozik rá. Neki köszönhetően elkezdi másként látni a világot, és különös kapcsolat kezd köztük kialakulni. Egyre közelebb kerülnek egymáshoz, azonban ez a szokatlan összhang nem tartható fenn örökké…

Készül a Nemzeti Filmintézet Inkubátor programjának támogatásával, a Filmteam gyártásában.

  rendező: Szabó Mátyás

  forgatókönyvíró: Szabó Mátyás, Mikó Csaba, Barcsai Bálint

  operatőr: M. Deák Kristóf

  producerek: Iványi Petra

Veszélyes lehet a fagyi

Éva és Adél egypetéjű ikrek (Stork Natasa kettős szerepben). Látszólagos sikereik ellenére meg vannak rekedve és boldogtalanok. Amikor beleszeretnek ugyanabba a férfiba (Patkós Márton), szembe kell nézniük élethazugságaikkal és kezükbe kell venniük a sorsukat. A Veszélyes lehet a fagyi egy nyers, de közben mégis szentimentális történet, melyet a Kamaszkor végével 2015-ben a Friss Hús fesztivál fődíját elnyerő, az utóbbi években tévésorozatokat rendező Szilágyi Fanni hoz el nekünk.

Készül a Nemzeti Filmintézet Inkubátor programjának támogatásával, a Partnersfilm gyártásában és a VisionTeam koprodukciójában.

  rendező: Szilágyi Fanni

  forgatókönyvíró: Lányi Zsófia és Szilágyi Fanni

  operatőr: Szilágyi Gábor

  producerek: Pataki Ágnes, Kenesei Edina

  forgalmazza: Mozinet

Zanox – Kockázatok és mellékhatások

Romantikus sci-fi vígjáték egy magyar iparvárosból gyógyszerkísérlettel, időutazással, és akciójelenetekkel. A film főhőse, a 18 éves Misi (Bálint Előd) a Zanox nevű kísérleti szert tesztelve véletlen rájön, hogyan lehet az időben utazni, miután megkóstol egy bizarr kinézetű házi pálinkát, amelyet egy idegen bácsitól kap egy kórházban. Baranyi Benő nemzetközileg elismert filmrendező korábbi munkái alapján különleges alkotásra számíthatunk, melyben a könnyed szórakoztatás magas színvonallal és szerzői jegyekkel párosul.

Készül a Nemzeti Filmintézet Inkubátor programjának támogatásával, a Salamandra Film gyártásában, és a SPARKS Camera & Lighting koprodukciójában.

  rendező, forgatókönyvíró: Baranyi Gábor Benő

  operatőr: Gajdics Dávid

  producerek: Gyurin Zsuzsi, Molnár Dániel, Romwalter Judit, Sümeghy Claudia, Oskó-Szabó Csaba